Nejslavnější hardcore hry. Znáte je?

Prý jsou dnešní hry moc lehké. Ukážeme vám poklady, o nichž se tohle říct fakt nedá. U kterých her končí legrace? Hned se dozvíte.

Současné videohry mají řadu kritiků, především z řad starších, ostřílených hráčů. Prý jsou dnešní pařby zbytečně jednoduché, zabaví jen na pár hodin a člověk ani nemá radost z překonávání překážek. Něco na tom možná je. Ne všechny gamesy jsou ale takové, některé je totiž skoro nemožné dohrát a hráčova frustrace je vytočená na maximu. Pojďme se podívat na pár zástupců minulosti i přítomnosti, u jejichž hraní si nejeden pařan trhal vlasy.

Dwarf Fortress – prohrávání je zábava

Jak už název napovídá, v téhle hře kontrolujete trpaslíky, kteří si stavějí pevnost. Co je na tom tedy složitého? Všechno. Každý trpaslík má unikátní charakteristiky a musíte se sakra snažit, aby byl spokojený. A postavit fungující systém opevnění také pěkných pár hodin zabere. Vedle toho můžete se svými trpaslíky prozkoumávat jeskyně v klasickém RPG stylu. Díky své komplexitě a vysoké náročnosti je zvládnutí alespoň základních prvků hry otázkou desítek až stovek hodin. A vlastně se nedá vyhrát – i sebelépe vybudovaná pevnost je časem zničena, takže v nejlepším případě se vám podaří protáhnout utrpení na mnoho ztracených hodin. Tahle šílenost je zdarma a od svého vydání v roce 2006 je neustále upravována. Početná komunita podivínských fanoušků však na svou sebemrskačskou zálibu nedá dopustit. Na svěží grafickou stránku a velmi přístupné herní mechanismy se můžete podívat třeba tady:

Dark Souls – frustrace z 21. století

Jako zástupce současné doby si můžeme uvést Dark Souls. Tahle série posledních pár let dává mladé generaci hráčů zavzpomínat na náročné a frustrující pařby dob minulých. Řadí se do škatulky akčních her na hrdiny, takže si vytváříte svou postavu, zlepšujete se a procházíte světem, který vám nic nedaruje. Složité ovládání, minimální množství nápověd a extrémně tuzí protivníci připravili milionům hráčů mnoho perných chvilek. Upřímný trailer docela přesně vystihuje, co budete dělat po většinu herního času – umírat:

Bonus: nekonečná projížďka v autobusu

Pokud si myslíte, že předchozí hry jsou zcela v pořádku, můžete se pustit do Desert Busu. Tahle zrůdnost z 90. let spočívá v řízení autobusu na vyprahlých amerických silnicích, kde není provoz, překážky, dokonce ani zatáčky. Jedete po rovné cestě, prázdný autobus se trochu stáčí doprava, takže ho stále musíte kontrolovat, a to po dobu osmi hodin. V kuse. Hra nejde zapauzovat a po vyjetí ze silnice začínáte odznova. Když jste totální blázen a cestu absolvujete, dostanete bod a můžete jet znovu, nic víc. Ve videu můžete alespoň nasát atmosféru nudy a frustrace, kterou tahle hříčka přináší:

Podělte se o své rekordy (nejen) z těchto herních nočních můr pod článkem.

Autor: Rimsy

MOHLO BY  VÁS ZAJÍMAT:

Hry, které ovlivnily svět

Nejočekávanější hry. U nás vede zaklínač