5 zapomenutých teroristických zvěrstev posledních 50 let

Ve světle zrůdností páchaných zfanatizovanými primitivy z Al-Káidy či Islámského státu je snadné zapomenout na další, neméně odporné činy. Připomeňme si pět moderních teroristických útoků, které otřásly světem.

Islámský lifestyle

V pátek 19. června 1987 zaparkovali baskičtí separatisté auto plné výbušnin přímo do garáží pod lidmi napěchovaným barcelonským obchodním domem Hipercor. Následně zatelefonovali do médií a počkali třicet minut – potom stiskli detonátor. Výsledkem byl jeden z nejkrvavějších útoků separatistické skupiny ETA.

Kvůli neshodám policie a vedení obchodního domu totiž neproběhla včasná evakuace. Nálože srovnaly se zemí celé jedno patro a následný požár uvěznil desítky lidí. Finální počet mrtvých se vyšplhal na 21, 45 lidí bylo zraněno.

Belfast, Irsko (1972) – 9 mrtvých

Když Britská královská armáda v roce 1972 nemilosrdně odpravila 13 neozbrojených irských protestujících, odplata na sebe nenechala dlouho čekat (šlo o tzv. Krvavou neděli). Irská republikánská armáda (IRA) v létě téhož roku rozmístila celkem 23 náloží po celém Belfastu. Během 90 minut pak 19 bomb explodovalo v incidentu, jemuž se dodnes přezdívá Krvavý pátek. Celkový počet mrtvých se vyšplhal na 9, 130 lidí bylo zraněno (z toho 77 žen a dětí, za což se IRA později oficiálně omluvila).

Oktoberfest, Německo (1980) – 13 mrtvých

Jeden z nejkrvavějších útoků německé poválečné historie jde na vrub teprve jedenadvacetiletému Gundolfu Kohlerovi. Psalo se 26. září 1980, když Kohler na pivním Oktoberfestu nastražil nálož do odpadkového koše nedaleko vchodu do festivalového areálu. Exploze zabila 13 lidí včetně samotného útočníka, jehož tělo rozcupovala k nepoznání. Zraněno bylo 200 návštěvníků Oktoberfestu.

Následné vyšetřování dospělo k závěru, že Kohler jednal na vlastní pěst. Inspirací mu údajně byla krajně pravicová ideologie. Okolo celého případu však dodnes panuje celá řada nejasností. Na místě činu byla například nalezena ruka, která nepatřila nikomu z obětí ani zraněných. Podle dohadů o ni přišel druhý útočník, jehož identita zůstává zahalena tajemstvím. Mnozí jsou přesvědčeni, že celý útok zorganizovala krajně pravicová neonacistická skupina Wehrsportgruppe Hoffmann. Motivem mělo být pozdější ovlivnění výsledků voleb. Úplnou pravdu se už bohužel asi nedozvíme.

Tokio, Japonsko (1995) – 13 mrtvých

V roce 1995 se kult magorů Aum Shinrikyo v očekávání soudného dne rozhodl otrávit pasažéry v tokijském metru. Učinil tak za použití vysoce toxické kapalné látky sarin. Výsledkem bylo třináct mrtvých a celých 5 500 zraněných. Kult přitom použití sarinu zkoušel už rok před samotným útokem v horském městečku Matsumoto. Poměrně děsivá je skutečnost, že tihle fanatici z Japonska v době útoku disponovali množstvím sarinu schopným zabít na 4 miliony lidí!

Bombai, Indie (2008) – 174 mrtvých

Koncem listopadu v roce 2008 atentátníci zaútočili zhruba na desítku cílů v indické finanční metropoli. Cílem byly luxusní hotely Tádžmahal a Oberoi, v nichž bydleli hlavně západní cizinci, restaurace, židovské centrum, nádraží, ale také třeba i nemocnice, jejímiž pacienty jsou především chudé ženy a děti. Indickým vládním jednotkám a policejním komandům trvalo téměř 60 hodin, než dostaly všechna místa pod svou kontrolu. Mezi oběťmi byly více než dvě desítky cizinců ze Spojených států, Izraele, Austrálie, Kanady, Velké Británie, Japonska, Číny, Německa, Itálie, Singapuru a Thajska. Padlo také nejméně devět teroristů. Celkový počet mrtvých se vyšplhal na 174.

Napadají vás další pozapomenuté teroristické útoky? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Racek teroristou aneb zběsilé útoky…

Hitparáda teroristických útoků