Nejočekávanější hudební festivaly v roce 2017 – které nesmíte minout?

Sezóna letních festivalů je sice ještě daleko, ale poctivým plánováním nic nezkazíte. Nabízíme přehled nejzajímavějších akcí, které fanoušky hudby pod širým nebem letos čekají! Co si vyberete?

Prosluněná alternativa

Pokud fandíte žánru indie, měli byste si udělat výlet do Španělska. Začátkem června se totiž ve slunné Barceloně uskuteční tradiční festival Primavera Sound a jestli se někdo stará o rozvoj nezávislé hudby, která se snaží jít proti hlavnímu proudu, je to právě tahle katalánská akce. Loni návštěvníky potěšili hlavně Radiohead, PJ Harvey nebo Tame Impala. A letos?

Zahrají Arcade Fire, Frank Ocean, Bon Iver či legenda ambientu Aphex Twin. Tím výčet hvězd určitě nekončí, ovšem Primavera je známá také pro unikátní výběr neznámých kapel, fanoušci tak pokaždé odjíždějí s plnými hrstmy (a mobily) tipů, jaké nové projekty se vyplatí sledovat.

Tvrdé Německo

Ve stejném termínu jako Primavera se odehraje i dvojice spřátelených festivalů v německém Norimberku. Rock am Ring a Rock im Park mají mnoho společného, a pokud sečtete jejich návštěvnosti, jedná se o jeden z nejnavštěvovanějších festivalů světa. A jak je patrné z názvů, na své si přijdou hlavně tvrďáci vyznávající rock, metal a všechny příbuzné žánry zahrnující nekompromisní kytarové nářezy.

Letošními hvězdami budou především Rammstein, System of a Down a Die Toten Hosen, všechno ikony, které si hudební servítky zrovna neberou. Po dvou letech mohou jásat i fanoušci motorismu, neboť se festival vrací na tradiční závodní trať Nürburgring, legendární to okruh třeba Formule 1. Jak jsme psali, Rammstein a System of a Down sice můžete letos vidět i v Praze, ale o jedinečný festivalový zážitek přijít nechcete!

Maďaři slaví

Festival Sziget se řadí k největším evropským kulturním akcím a letos se jeho organizátoři rozhodně nenechají zahanbit. Slaví totiž 25. výročí a monstrózní, týden trvající akce bude chtít zaujmout ještě víc než jindy. Začátkem roku byla zveřejněna první jména, na které se mohou návštěvníci těšit. Připravte se na vyžilé rockery Bad Religion, electro legendu DJ Shadow, šarmantního Toma Odella či momentálně frčící indie irských Two Door Cinema Club, kteří se v únoru objeví i v Praze.

Přestože hlavní jména budou ohlášena až mnohem později, už teď je více než čtvrtina lístků vyprodaná. Aby také ne, takováhle akce na starém kontinentě nemá obdoby. Na ostrově uprostřed Budapešti se druhý srpnový týden objeví padesát pódií a stanovišť, které zajistí týden trvající a nikdy neutuchající zábavu. Na půl milionu návštěvníků si každý rok může od hudby odpočinout i u divadla či doprovodného programu s výraznou stopou menšin a gay komunity. Tady si prostě přijde na své úplně každý.

Bonus – kam se nepodíváte

Dlouhodobě největší evropskou událostí ve festivalové sféře je britské Glastonbury. Cena lístků je astronomická, a přesto bývají vyprodané během několika minut. Což je případ i letošního ročníku, takže šance, že se na letošní hudební svátek podíváte, je vpravdě minimální. Ale přesto můžete vědět, co se tam děje, no ne?

Při pohledu na seznam letošních interpretů je vidět, jak jedinečný tenhle festival je. Má totiž aktuálně potvrzenou pouze jednu kapelu, a tou není nikdo menší než Radiohead. Loni dorazila třeba Adele, Muse či Coldplay, takže legendami alternativního rocku výčet určitě nekončí. Už proto, že muzikanti se skoro perou o možnost si na téhle prestižní akci zahrát a pro spoustu z nich to představuje vrchol kariéry. Solidní renomé!

Chystáte se vyrazit za hranice, nebo dáte přednost domácím festivalům? Nebo ani to ne? Podělte se s námi o své hudební plány do komentářů!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejslavnější hudební festivaly – kde se vyplatí zapařit?

Nejočekávanější koncerty roku 2017 – které hvězdy letos uvidíme?