Nejlepší souboje Muhammada Aliho – jak budeme vzpomínat na legendu?

Možná nejlepší, ale rozhodně nejslavnější boxer všech dob. Řada jeho zápasů vstoupila do dějin sportu, ať už kvůli dění v ringu, či mimo něj. A několik vybraných kapitol z jeho kariéry si zaslouží připomenout.

Ve věku 74 let nedávno zemřel Muhammad Ali, jedna z největších sportovních ikon celého 20. století. Jeho osobnost vyvolávala skoro stejně kontroverze jako obdivu. Trojnásobný boxerský šampión se narodil jako Cassius Clay, ve věku 22 let konvertoval k islámu a změnil si jméno. Bojoval za práva černošského obyvatelstva a odmítl nastoupit do války ve Vietnamu.

Zároveň byl známý i kvůli tzv. trash-talkingu, čili urážení svých soupeřů, z čehož udělal v podstatě oficiální disciplínu. O Aliho životě a činech toho bylo napsáno habaděj, podívejme se raději na jeho nejslavnější klání v ringu.

První titul

Svůj první mistrovský titul získal Ali (tehdy ještě jako Cassius Clay) v roce 1964 proti tehdejšímu šampiónovi Sonny Listonovi. Liston budil hrůzu a měl kriminální minulost, to ovšem Claye nezastavilo – při vážení o Listonovi řekl, že smrdí jako medvěd a že po porážce ho daruje do zoo. Později byla tato urážka vyhodnocena jako jedna z nejzábavnějších v historii.

V ringu pak Clay dokázal obrovitému Listonovi čelit díky své rychlosti a pohyblivosti. I přes problémy s očima ve čtvrtém kole (spekulovalo se, že Listonovy rukavice byly něčím potřené) dokázal Clay zvítězit, když zraněný Liston nenastoupil do sedmého kola. Clay získal svůj první titul v pouhých 22 letech!

Další zápas téhle dvojice se konal v květnu 1965, ale šlo o pouhou frašku. Souboj netrval ani dvě minuty, když Ali (už se změněným jménem) Listona knockoutoval. I o téhle události se vedly rozsáhlé spekulace. Mrkněte radši na první a mnohem vydařenější bitvu:

https://www.youtube.com/watch?v=OezriPEepZs

Trilogie v sedmdesátkách

V roce 1971 se Ali utkal s Joe Frazierem. O důležitosti tohohle souboje svědčí už to, že sportovní historici mu dali název „Souboj století“ či prostě „Souboj“. Poprvé se totiž o titul šampióna těžké váhy utkali do té doby neporažení borci. Vyčerpávající souboj trval plných 15 kol, po jejichž skončení byl vítězem uznán Frazier. Ali tento výsledek odmítl uznat a nazval ho „rozhodnutím bělochů“.

Obě boxerské legendy se utkaly ještě dvakrát a v obou bitvách byl úspěšnější Ali. Nejdříve v lednu 1974 v New Yorku, kdy ale nešlo o titul, a pak v roce 1975 na Filipínách ve slavném zápase označovaném „Thrilla in Manila“. Předcházely mu samozřejmě slovní potyčky, Ali nenechal na svém soupeři nit suchou. Vyrovnaný souboj ukončil jedno kolo před koncem Frazierův trenér a Ali se tak opět vrátil na vrchol. Jejich nepřátelství ale trvalo i po skončení aktivních kariér a Frazier se chlubil tím, že to byly právě jeho údery, které Alimu způsobily Parkinsonovu nemoc…

Masakr v džungli

Aliho souboj s Georgem Foremanem představuje další z vrcholných zážitků, které historie profi sportu nabídla. V říjnu 1974 vyzval Ali dosud neporaženého šampióna Foremana a jejich bitva se odehrála v konžské Kinshase. Proto se vžilo označení „The Rumble in the Jungle“. Před 60 tisíci diváky zvítězil v tvrdém souboji Ali, když koncem osmého kola Foremana nekompromisně knockoutoval.

Na rozdíl od vztahů s Frazierem spolu tihle dva pořízci vycházeli dobře. Časem se z nich dokonce stali nejlepší přátelé a Foreman byl jedním z prvních, kteří litovali Aliho nedávné smrti…

Na jaké zážitky s nejslavnějším boxerem si vzpomínáte vy? Líbí se vám jeho zápasy i dnes? Pište pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejbrutálnější knockouty všech dob! Kteří boxeři to šeredně odskákali?

Boxerská kauza. V ringu byl simulant!