Nejkrvavější filmy 80. let. Nic pro slabší povahy!

V osmdesátkách si všichni krvežízniví diváci přišli na své. U kterých děl se stříkanci krve skutečně nešetřilo? Slabším povahám doporučujeme nepouštět přiložená videa. Stejně tak mládeži do 18 let.

Kanibalové – nechutně krvavý “dokument”

Originální název Cannibal Holocaust napovídá, že tohle pohádka pro děti rozhodně nebude. A taky ne – skupinka dobrodruhů v pralese narazí na místní domorodce, kteří mají trochu podivné chutě. Pseudodokumentární styl se skutečně týranými a zabíjenými zvířaty si nebere servítky a krve a vnitřností si užijete dosyta. Taky se jednalo o jeden z nejzakazovanějších a nejodsuzovanějších filmů vůbec. Zajímavé je, že nebyl zdaleka jediný svého typu – v Itálii se tou dobou takovýchto dokumentů/hororů točila spousta, všechny byly filmařsky špatné a výrazně nechutné. Proč tehdy po tomhle typu materiálu byla na Apeninském poloostrově taková poptávka, po tom je snad lepší ani nepátrat. Chcete ukázku? Mrkněte na vivisekci želvy. Doporučujeme teď chvilku nejíst.

https://youtu.be/-8tnBBtZ0W4

Smrtící zlo – brutální kombinace hororu a komedie

Ani americká produkce se nechtěla nechat zahanbit, a tak na přelomu 70. a 80. let vznikaly skutečně brutální podívané, na něž prudérní publikum za oceánem nebylo zvyklé. Společně s Wesem Cravenem (Noční můra v Elm Street) či Georgem Romerem (Úsvit mrtvých) exceloval také tehdy začínající Sam Raimi. Toho dnes známe jako režiséra trilogie o Spidermanovi, ale jeho začátky byly hororové. Tedy, Evil Dead (jinak nazývané také Lesní duch) balancovalo na pomezí hororu a velmi černé komedie a tímto přístupem dalo vzniknout celému novému subžánru hororů. Schválně se podívejte na vybrané scény, které oscilují mezi tradičními vyvražďovacími masakry a opravdu bizarním a sebeparodickým humorem:

https://youtu.be/gGE2w4QcoUQ

Maniak – ukázkový slasher

Co je to slasher? Jedná se o druh hororu, v němž sledujeme počínání masového vraha, který to s místní komunitou nemyslí úplně dobře. Proti němu obvykle stojí partička nevycválaných teenagerů, jež zábavně a brutálně umírají. Podle toho, nakolik se stane hlavní zabiják oblíbený u diváků, se pak přidávají i další a další pokračování. Asi nemá smysl dodávat, že tenhle žánr se rozjel právě v 80. letech a i přes svou brakovou povahu (možná právě díky ní) si udržel popularitu dodnes. Maniak z roku 1980 je výjimečný tím, že na rozdíl od řady ostatních rezignuje na jakékoli odbočky a jde si nekompromisně za svým – tedy za řezáním nebohých obětí psychopatickým vrahem. Přestože trailer se ještě dost drží při zemi, po jeho zhlédnutí svoji holku nějakou dobu nepustíte v noci ven:

Predátor – klasika akčních filmů

V záplavě hororů se podívejme i na jednoho zástupce tradičních akčních filmů. Arnie se v dobách své největší slávy nezalekl ani neviditelného zabijáka z kosmu. Z veleslavného akčňáku z roku 1987, kterému vlastně ani není co vytknout, nás ale teď zajímá násilí, kterého si tu také užijeme dosyta – mimozemský predátor si totiž kousek po kousku podává Arnoldův tým, přičemž nešetří ani originalitou jednotlivých zabití, ani kvantitou vyvržených vnitřností. A tak to máme rádi.

https://www.youtube.com/watch?v=Zrw7D-YXlo0

Dalších řezničin bychom samozřejmě vybrali desítky, ale pro ukázku několika typických tohle jistě postačí. U kterého krváku se tají dech vám? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejujetější propagandistické filmy minulosti

Co si dát u telky? Záleží na filmu!