JAK BY VYPADALY DNEŠNÍ VERZE ČESKÝCH KLASIK?

Už vás někdy napadlo, jak by asi dopadly remaky legendárních českých filmů? Pojďte se s námi podívat na moderní verze Pelíšků a dvou dalších skvostů české kinematografie.

Původní Pelíšky jsou zasazeny do 60. let minulého století a pojednávají o životě dvou rodin – Šebkových a Krausových. Zatímco děti si normálně rozumí, otcové jsou často na nože kvůli rozdílům v politickém přesvědčení. Major Šebek (Miroslav Donutil) je zarytý komouš, pan Kraus (Jiří Kodet) zase kovaný Masarykovec a antisocialista.

Moderní verze Pelíšků by byla zasazena do současnosti. Šebek (stále Miroslav Donutil) by byl bývalým STBákem, příznivcem prezidenta Zemana a úspěšným podnikatelem s politickými ambicemi, Kraus (Karel Schwarzenberg) zase intelektuálem, humanistou a členem tzv. „pražské kavárny“. Roli Šebkova náctiletého syna by si střihl Richard Genzer, roli dcery pak kolega Suchánek.

Stará Krausová (Veronika Žilková) by excelovala po boku mladé Krausové (Agáta Prachařová). Ústředním motivem celého filmu by se stala lesbická láska dcer Šebkových a Krausových. Celý snímek by vyvrcholil rituální sebevraždou obou rodinami perzekuovaných děvčat a následným vražedným běsněním staré Krausové. Ta by postřílela všechny Šebkovy a nakonec zbraň obrátila proti sobě. Pan Kraus mezitím skoná ve spánku.

Marečku, podejte mi pero

V originálu je mistr v továrně na zemědělské stroje Jiří Kroupa (Jiří Sovák) nucen kvůli povýšení dostudovat večerní průmyslovku. Na tu samou školu ovšem chodí i jeho syn (Jiří Schmitzer), který má lepší prospěch než tatínek. Tatínek je proto nucen zabrat.

https://www.youtube.com/watch?v=3_6FdKEt4iQ

Děj by se tentokrát trochu změnil. Jiří Kroupa (Bolek Polívka) by byl zaměstnancem Agrofertu, který usiluje o povýšení na pozici expedient lihu. Tam je však vyžadováno středoškolské vzdělání a maturita. Milý Kroupa je proto nucen vrátit se na střední a dodělávat si ji v rámci večerní školy.

V této moderní adaptaci je Hujer (Aleš Háma) dealerem pervitinu, jehož nabídkám „švestiček“ Kroupa ve finále neodolá. Z Kroupy se stává drogově závislý, rozpadá se mu manželství a muž končí mezi bezdomovci u hl. nádraží v Praze. Kroupa ml. (Jan Budař) je tím zasažen natolik, že se dává k hnutí Hare Krišna a znechuceně zavrhuje otce i celou svou minulost. Kroupu staršího ve finální scéně ubodají dva další bezdomovci, s nimiž se muž tvrdohlavě odmítá podělit o flašku Tuzemáku.

S čerty nejsou žerty

Pohádka z roku 1985 také zasluhuje nový kabátek. Zde zůstane příběhová linie zachována, dočkáme se však zasazení do modernějších kulis a také několika zajímavých změn v obsazení. V nové verzi macecha Dorota Máchalová (Jana Nečasová, dříve Nagyová) taktéž připraví nevlastního syna Petra (Dalibor Gondík) o celé dědictví po zesnulém otci. Syn jde proto zapít žal na místní diskotéku, kde na toaletách zachrání před znásilněním dcery bohatého podnikatele Knížete (Jiří Pomeje) Petru (Paula Wild) a Angelinu (Dolly Buster).

Petru zaujme především blondýnka Angelina, tu však chudý mladík s Favoritem příliš neoslní. To Petra se do něj zamiluje okamžitě. V pozadí však mezitím operuje macecha Máchalová, která se spolčí s účetním podnikatele Knížete (Jaroslav Dušek) a pokusí se Petra všemožně zbavit. Petr je zoufalý, macecha s účetním mu ze života dělají peklo, tu však narazí na bývalého spolužáka ze základky Dežo Lakatoše (Sagvan Tofi).

Dežo je vůdcem romského gangu recidivistů, který se nakonec „postará“ o Petrovu Macechu i dotěrného účetního. Petrovi po macešině záhadném zmizení padá do klína zasloužené dědictví a film končí happy-endem v podobě jeho divoké trojky s nadrženými dcerami podnikatele Knížete.

Líbily by se vám moderní remaky českých klasik, nebo raději zůstanete u originálů?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejkrvavější filmy 80. let. Nic pro slabochy!

Momenty z Disney filmů v reálném životě