Nejdůležitější parametry při výběru gumového koberce do auta

Gumový autokoberec je jedním z nejlepších pomocníků každého, kdo se snaží ve svém voze udržet čistotu.

koberec

Ať už vstoupíte do auta se zablácenými botami, nebo vaše děti rozlijí po zemi lepkavou limonádu, stačí gumové koberce z auta vyjmout, opláchnout a nechat usušit. Ne každý gumový koberec je ale vhodný pro všechny typy vozů a potřeby řidičů. Podle čeho tedy tento praktický doplněk vybírat?

Výška okraje

Okraje zabraňují tekutinám, ale i sypkým a jiným nečistotám v přelití či potřísnění interiéru. Většinou platí, že čím vyšší okraj, tím lépe ochráníte vaši podlahu před veškerými skvrnami. Tím, co ale naopak některé řidiče od koberců s velmi vysokými okraji sem tam odrazuje, je mírně náročnější manipulace.

Zvolení výšky okraje by proto mělo odpovídat způsobu, jakým je vůz využíván a jakým nečistotám je vystavován. Pokud jde o eliminaci městského prachu nebo kamínků, úplně stačí subtilnější varianty s výškou okrajů okolo 1 cm.  Pro ty, kteří se často pohybují v náročných podmínkách s rizikem bláta či sněhu, doporučujeme gumové koberce s okrajem 2 cm a vyšším. 

Vzorek koberce

Nejenom vysoký okraj, ale také vzorek koberce hraje svou roli v přelévání tekutin přes okraj. V zatáčkách i kopcích tekutinu lépe drží kousky s klasickým čtvercovým vzorem. Pokud ale nemáte strach, že se vám pod nohama budou často tvořit louže (tedy např. jezdíte s autem pouze po městě), můžete zvolit modernější a méně výrazné vzory. Stejně jako u okrajů představuje prostředí a zimní měsíce období, ve kterém je praktičtější vzor správnou volnou.

Velikost a fixace

Naprostým základem je ale volba správné velikosti koberce. Univerzální velikosti přináší starosti s ořezáváním, které zpravidla vůbec nebývá přesné. Raději proto sáhněte po gumovém koberci, určeném přesně pro vaši značku a model vozu. Tyto kousky navíc počítají s fixními body omezujícími přehýbání i klouzání.

Žádná věda

Gumový koberec je praktický pomocník chránící interiér před rozmary přírody i děravých rukou cestujících. Vybrat ten správný přitom není nic těžkého – stačí si dát pozor na výšku okraje, vzorek a správnou velikost. Samotnou instalaci, manipulaci a čistění pak už zvládne bez nejmenších obtíží každý.