Nejdražší videohry v dějinách? Víme, které to jsou!

U filmů už jsme si na rozpočty v řádu stovek milionů dolarů tak nějak zvykli. Tenhle trend ovšem proniká také do světa her. Mrkejte na ty nejnákladnější.

Nejdražší hry

Na chvostu první pětice nacházíme jedinečné MMORPG Star Wars: The Old Republic. Během pouhých tří dnů od spuštění dosáhla mety milionu předplatitelů. V současnosti autoři na předplatném vydělávají zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy Kč) ročně. Jde tedy o vůbec nejrychleji rostoucí MMORPG všech dob. Vývoj však rozhodně nepatřil k nejlevnějším. Vyšel bratru na 210 milionů USD (více než 5 miliard korun).

Final Fantasy VII (Playstation, PC) – 5,16 mld. Kč

Mnohými fanoušky je právě sedmička považována za vůbec nejlepší díl geniální japonské RPG série. Nemalou roli v tom sehrál právě astronomický rozpočet. Zajímavé je, že na motivy Final Fantasy VII vyšlo také několik dalších filmů a her.  Letos v zimě se navíc dočkáme předělávky na konzoli Playstation 4.

Grand Theft Auto V (Playstation, Xbox, PC) – 6,63 mld. Kč

Dlouho očekávaná akční hra vyšla na téměř 300 milionů dolarů. Tvůrcům se však bohatě vyplatila. Kromě jedinečných ohlasů od kritiků stihla už během prvních 24 hodin od vydání vydělat více než miliardu amerických dolarů (tedy okolo 24 miliard korun). Po roce od vydání už to bylo více než 2 miliardy USD (téměř 50 miliard korun). Dělat kvalitní hry se evidentně vyplácí.

Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC, Playstation, Xbox, Mac OS X) – 6,7 mld. Kč

Na pokračování veleúspěšné střílečky Modern Warfare 2 byla ohromná očekávání, tvůrci proto neponechali nic náhodě a do vývoje nalili přes 270 milionů dolarů. I těm se peníze bez problémů vrátily.

Destiny (Playstation, Xbox) – přes 12 mld. Kč

Zdaleka nejdražší hra všech dob vyšla loni a jmenuje se Destiny. Tvůrci s tímto epickým vesmírným MMORPG ovšem sázejí hlavně na budoucnost. Samotný vývoj stál něco přes 300 milionů dolarů (nepočítaje enormní náklady na reklamu a propagaci), zbylé peníze půjdou na provoz a další oblasti včetně budoucího vývoje. Tvůrci se však o svou investici bát nemusejí – ta se jim vrátila hned první den po spuštění!

Napadají vás další megalomanské hry? Které to jsou?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hry, které změnily náš svět

3 herní potraty