HOAX: Nesmysly, které polykáme i s navijákem

Zdálo by se, že lidé v době internetu budou vůči dezinformaci imunní, opak je však pravdou. Věříme každé ptákovině. Navíc se díky webu poplašné zprávy a řetězové e-maily mohou šířit rychlostí blesku. Na které hlouposti se nachytaly stovky tisíc Čechů?

internet hoax

Většina z nás se již nejspíš setkala s některou z variací hoaxu na téma narafičené injekční stříkačky, jíž infikovaný virem HIV plánoval nakazit například cestující v MHD a ještě u toho nechal vzkaz: „Právě jsi byl nakažen HIV“.

Šílení Arabové vraždí zvířata na Dačicku

Šílená je vlastně spíš hysterie, kterou tento nesmysl vyvolal na Facebooku. Uživatelé lajkovali a sdíleli jako diví, namáhat se s ověřením faktů je ale nenapadlo? O co ve zprávě šlo? Na Dačicku prý skupina arabských migrantů bez zjevného důvodu podřezala veškerá hospodářská zvířata jednoho nebohého zemědělce. Přežít měl pouze kůň. Zprávu autorka ještě vyšperkovala, když dodala, že policie chytala pachatele v širokém okolí za pomoci termovize.

Teroristé v akci (Zdroj: www.lifeisajoke.com)

Klíčenky s GPS

Někdo, koho patrně obtěžují hluchoněmí a na charitu vybírající spoluobčané si jednoho dne usmyslil, že by bylo fajn trochu je zdiskreditovat. A tak vymyslel příběh o dvou ženách, které si vyrazily na kafe do IKEA. Tam jim nějaký muž údajně beze slova položil na stůl klíčenku a odešel. Ženy jí nechaly ležet. Muž se po deseti minutách vrátil a klíčenku si vzal. Až později se ty nebohé dámy dozvěděly děsivou skutečnost. V klíčence byl umístěný GPS lokátor, s jehož pomocí „kriminální bandy“ zjišťují adresy nebohých obětí. Dáváme body alespoň za originalitu.

Berte štěňata, nebo je utratí!

Zatímco předchozí hoax měl alespoň nějakou myšlenku, tento nám přijde jen hloupý. Píše se v něm, že nějaký majitel zlatého retrívra nabízí zdarma x jeho štěňat. Pokud nenajdou páníčka, budou prý utraceny. Co někdo sleduje šířením podobných výmyslů, to nám hlava vážně nebere.

Cikáni za léky neplatí!

Další výtvor nějakého nenávistného asociála podává obraz situace z lékárny, kde jakási slušná česká matka za těžce vydřených 500 Kč kupuje kapky pro své slušné české děti. Čeká přitom ve frontě za Romy, kteří se u pokladny prokazují „papírem ze sociálky“ a dostávají léky zdarma. Zpráva končí rozhořčeným popisem toho, kterak slušná matka pracuje a platí daně, zatímco menšina stát jen vysává. „PROSÍM, SDÍLEJTE TO DÁL, S TÍM UŽ SE MUSÍ NĚCO UDĚLAT!!!!!“ apeluje se na sdílející spoluobčany.

A co vy? Naletěli jste už někdy na hoax? Napište nám o tom do diskuze pod článkem.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hajzlové, které si nepřejete potkávat

21 nejúžasnějších fotek z internetu