15 nejnechutnějších pokrmů světa, ze kterých se vám zvedne žaludek

Někteří tomu říkají lahůdky nebo vybrané speciality, pro druhé je to naprosto nepoživatelné a odporné, vlastně to nejnechutnější, co se kdy na talíři ocitlo. Poznejte ty nejroztodivnější a nejodpornější pokrmy na světě.

pokrm

1. Haggis

Tento pokrm ze Skotska představuje plněný ovčí žaludek. Ale pozor, než začnete zvracet, nezapomeňte, že je to skotské národní jídlo a Skotové by se mohli hluboce urazit. Připravuje se tak, že se v ovčím žaludku povaří srdce, plíce či játra. Nebo všechno najednou. Pak se do nich přidá cibule, koření a lůj a podává se se šťouchanými bramborami.

haggis
Haggis je ve Skotsku velmi populární. (foto: depositphotos)

2. Opičí mozečky

Opičí mozečky proslavil film s Indiana Jonesem, který si na nich pochutnává společně s polévkou s plovoucími bulvami. Opičí mozečky se nejčastěji konzumují v asijských zemích, tady jsou považované za vybranou delikatesu.

3. Kachní embrya

Už se vám začíná zvedat žaludek? Kachním embryím se říká balut. Celé vejce se lehce povaří, pak se odloupne skořápka a tepelně upravená nedovyvinutá kachní mláďata se celá zkonzumují, tedy společně se zobáčkem a pařátky.

4. Býčí varlata

Prý jsou neskutečně dobrá, ochutnat se je ale odváží jen praví gurmeti. Připravuje se z nich omáčka, ale dají se i jen obalit v trojobalu a usmažit.

5. Shnilý sýr

Plísňový sýr je oblíbený i mezi běžnými lidmi, kteří si ho obalují, konzumují s chlebem nebo ho přikusují k vínu. Ovšem tohle je jiný sýr. Jde o sardinskou specialitu jménem casu marzu. Sýr zraje tak dlouho, dokud se celý nezaplní larvami. Teprve pak se zkonzumuje.

sýr
Casu marzu je specialita, na kterou ale každý nemá žaludek. (foto: depositphotos)

6. Pudink z kachní krve

Pudink už je sama o sobě věc dosti ožehavá, která dělí lidstvo na dvě poloviny, ale ten z kachní krve, to už je skutečně vrchol všech nejdivnějších gurmánských zážitků, které si můžete na této planetě dopřát. Tato vietnamská specialita se připravuje tak, že se kachna odkrví. Krev se pochytá do připravené nádobky a smíchá se s rybí omáčkou. Tak se předejde jejímu sražení. Následně se do krve přidá uvařené kachní maso, vnitřnosti, zelenina a drcené arašídy.

7. Zkvašený žralok

Hákarl je specialitou Islandu. Syrové maso místního žraloka je ovšem jedovaté, proto se musí nechat zkvasit. A až zkvasí dostatečně, pak se teprve konzumuje. Tou dobou už je ale pořádně smradlavé.

hakarl
Proces fermentace žraločího masa. (foto: depositphotos)

8. Smažené mravenčí larvy

Už od dob Aztéků se konzumují smažené mravenčí larvy a vajíčka. A prý je to vážně dobré. Otázkou zůstává, jestli po pár skleničkách tequily není dobré úplně všechno.

9. Uzrálé alky

Alky jsou ptáci, kteří se podobají tučňákům. Mrtvé alky se nandají do vyprázdněné tělní tekutiny lachtana. Tam zahrabané pod kameny zrají tři až osmnáct měsíců. Pak se rovnou za syrova konzumují. Tomuto pokrmu se říká kiviak a podává se v Grónsku.

10. Ovčí hlava

Tohle je zase norská pochoutka. Uzená nebo sušená ovčí hlava se podává ve svátky i při dalších slavnostních příležitostech. Hlavně se ale servíruje před Vánoci s bramborovou kaší.

11. Myší víno

V Číně se myší víno vyrábí z myších embryí. To tuzemští milovníci moravských, francouzských nebo italských vín dozajista neznají. Ale teď se určitě otřásají hrůzou.

12. Syrová chobotnice

Mořské plody jsou opravdovou, i když ne příliš levnou lahůdkou. Ale když vám na talíři přistane něco, co se skoro ještě hýbe a co se vám může přisát na hrdlo, jde veškeré lahůdkaření a sranda stranou. Chobotnice se podává se sezamovými semínky a sezamovým olejem.

Muž si pochutnává na živé chobotnici.

13. Oči tuňáka

V Japonsku se po nich mohou utlouct. Balíčky s očima tuňáků, které se vám tak tak vejdou do dlaně, se prodávají na místních trzích a z pultů mizí závratnou rychlostí.

14. Živé ryby

Ryby s ještě bijícími srdci jsou servírovány hostům v mnoha restauracích po celém světě. Ve většině zemí je to ale naštěstí zakázáno, neboť konzumovat živé ryby je považováno za barbarské. Jde o týrání zvířat.

15. Mongolský Boodog

Nejčastěji se k výrobě boodogu používá koza, která se pro tento účel speciálně vykrmuje. Vykuchá se a pak se zase nacpe vším poživatelným zpět. Okořenit a jde se vařit. Hezky pěkně na otevřeném ohni.

Typické mongolské barbeque.

Autor: Michaela Dočkalová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pozvání na večeři. Pozor na ženy, které mají chuť jen na jídlo a žádné pokračování neplánují

Nechutné detaily, co jste o lidském těle vědět nechtěli