Nechutné detaily, co jste o lidském těle vědět nechtěli

Sáčky na zvracení do pohotovostní polohy, dnešní povídání o zázracích lidského těla bude zvláště intenzivním zážitkem.

lidské

Lidský mozek je bezpochyby fascinující nástroj, škoda jen že ho tolik lidí nevyužívá. Než abychom tu marně vypočítávali všemožné zapeklitosti řídícího centra nervové soustavy, zmíníme, že má – na rozdíl od filmových scén – velmi jemnou konzistenci. Není gumově pevný a soudržný, spíš poddajnější. Zhruba jako máslo, které jste nechali přes noc mimo ledničku.

Mimochodem, mozek neobsahuje žádné receptory bolesti (jako třeba kůže). Proto se operace mozku často provádí takříkajíc za plného vědomí pacienta, který si s neurochirurgem může povídat stejně, jako kdyby mu kadeřnice dělala trvalou. Mozek nás tedy nemůže rozbolet, ale velmi snadno se může poškodit, třeba jen pouhým otlakem.

Lidské tělo je skutečně plné života

Oči chápeme jako bránu do duše. Evidentně lítačky, v průměru totiž mrknete 20x za minutu, tedy zhruba 10 000 000 do roka. Mohlo by se zdát, že na řasách, jež oční víčka kryjí, se v tom frmolu nemá co usadit. Opak je pravdou a „lesy“ očních řas osidlují 2 druhy mikroskopických roztočů rodu Demodex. Jsou neškodní. Ale teď už víte, že vám mezi řasami právě teď tihle tvorečkové rejdí.

oko
I vaše řasy jsou domovem pro miniaturní tvorečky. (foto: depositphotos)

Posedlost čistotou má něco do sebe, ale přehánět se to nemá. Ostatně, každou minutu z nás „opadne“ okolo 30-40 000 kožních buněk. Jsou jako lupy, jen prakticky neviditelné. Za den je jich už kolem 40+ milionů, a hodují na nich všudypřítomní roztoči. Tímto shazováním staré vrstvy buněk se kůže obnovuje. Za život tak unosíte více než tisícovku kompletních kožních neoprenů.

Pouťový balónek! Ano, přesně takový objem plynů každý den nekontrolovatelně uvolníte do svého okolí. Je to zhruba 0,5-1,5 litrů plynu, jež unikne v průměru 14 – 17x za den. Dělají to všichni, a ti co tvrdí, že neprdí, možná tiše prdí právě teď. Jak se říká: „Je to lidské.” Ovšem při nadměrné plynatosti, nadýmání a zažívacích obtížích je produkce plynů až o řád vyšší. Můžete si otevřít vlastní pouť s prodejem balonků!

balonek
Vaše plyny by naplnily jeden balonek. Je to lidské, ale je to nechutné. (foto: depositphotos)

Tekutiny všeho druhu

Mít sucho v hrdle je nepříjemné, ještě že máme sliny. A víte, kolik jich za život přehltnete? Polknete okolo 40 000 litrů vlastních slin. To je asi pětistovka plných van anebo dva pořádné bazény. O konzistenci a složení, čirosti či zahlenění takového napěněného pokoupáníčka se raději bavit nebudeme…

Navíc tu máme i jiné „výměšky“. Například hleny, pokrývající sliznici v nose. Za den by naplnily solidní kelímek. A ušní maz? Je to vlastně jen trochu jiný pot, voskovitě hutný. Váže se k němu další nechutná zajímavost: jeho barva souvisí s kondicí, fyzickou námahou a stresem. Když je stresu hodně, začne zapáchat. To je třeba si zapsat za uši!

Dáme něco na uklidněnou? Dobře. Kosti jsou fajn, tak nějak drží stavbu našeho těla pohromadě. Je to skládačka pro pokročilé, v průměru má totiž 213 dílků. Napadlo vás ale někdy, že čtvrtina všech těch kostí je jen v našich chodidlech? Mimochodem, u dospěláka je kostí spíše 206, u nemluvňat přes 300.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejoblíbenější sexuální polohy: Zopakujte si postelový základ

GALERIE: Maximálně nechutné a odpudivé věci (26 fotek)