Máte akutní rakovinu. Omyl, který si britská klinika za rámeček nedá

Momentálně nás od dalších svátků dělí nejvíce času, což je paráda. Ty další budou zase až v prosinci. Upřímná radost z toho, že jsme přežili Vánoce, ale může být vždycky ještě o něco větší. Dokládá to příběh „vánočního přáníčka“, o které se postarali na chirurgii v anglickém Doncasteru.

rakovinu

Oficiální verze kliniky v anglickém Doncasteru zní, že šlo o politováníhodný omyl a chybu v počítačovém systému. Pár neoficiálních jistě vymyslíte sami. Už proto, že ona chybička dopadla na 8000 pacientů zmíněné zdravotnické instituce. O co šlo?

Lidem – pacientům zdejší chirurgie, kteří tu v prosinci čekali na výsledku testů a předoperačních vyšetření, přišla 23. prosince dost lakonicky laděná SMS. Prostě taková ta krátká zprávička, v níž vás normálně recepční či sestra informuje, že se blíží čas vaší kontroly, zákroku anebo si máte dojít vyzvednout recept. Akorát ten text…

„Z přeposlaných výsledků CMP a analýz vyšetření DS1500 vás, vážený pane/paní – tady bylo reálné jméno pacienta, příjemce SMS – informujeme, že máte akutní formu rakoviny plic s mnoha metastázemi. Děkujeme, na tuto automaticky rozesílanou zprávu prosím neodpovídejte.“

omyl
Klinika v Doncasteru pacientům omylem před svátky rozeslala oznámení, že mají akutní rakovinu. (foto: depositphotos)

Šťastné a veselé

Paráda! Osm tisícovek lidí, kteří většinou při balení dárků čekali na výsledky nějakého rutinního vyšetření, se den před Vánoci dozvědělo, že to jsou velmi pravděpodobně jejich poslední svátky mezi živými. Ta hutná atmosféra v anglických rodinách se po přijetí takové zprávy dala krájet.

Jasně, netrvalo to dlouho – asi jen tak dlouho, aby se příjemci SMS mohli nervově zhroutit – a přišla další zpráva: „Přijměte prosím naši nejupřímnější omluvu. Předchozí zaslaná zpráva nebyla určena pro Vás a byla zaslána omylem. Chtěli jsme Vám jen popřát veselé Vánoce a šťastný nový rok…“

Ale vlastně jo. Teď z odstupu se dá říct, že lidé z Doncasteru dostali od svých chirurgů jeden z nejhezčích dárků vůbec, a poodhalili tím pravý smysl Vánoc. I kdybyste totiž Vánoce měli slavit sami a bez rodiny, nebo je neslavili vůbec – je docela fajn vědět, že rakovinu plic s četnými metastázemi zatím nemáte.

Kolik žalob po novém roce následně přistálo na recepci kliniky v Doncasteru, to zatím jisté není…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Princip psychického ekvilibria! Proč vám mohou vášniví kuřáci tvrdit, že se jich rakovina ani po dvou krabičkách denně netýká?

Uzeniny a rakovina? Kdo se bojí, nesmí do lesa! Větší pozor si dejte na orální sex!