Nebuď Ransdorf, dávej bacha na podvodné e-maily, účty, telefony

Asi vám to taky už přišlo. Češtinou z google translatoru mi nějaký Theo Lumumba z nějaké prdele někde v Africe psal, že má na účtu 45 milionů liber a že by mi je rád dal, ale potřebuje, abych se mu ihned ozval, abychom probrali, jak to celé uděláme. Podobné bláboly chodí milionům lidí a občas se najde nějaký Ransdorf, který na to skočí. Pak následují žádosti o zaslání peněz na nejrůznější úplatky, poplatky a nebohá kavka solí a solí a miliony nikde. Je to tak hloupé, že je až k neuvěření, že na to někdo skočí. Jsou ale i sofistikovanější způsoby, jak z lidí vymámit peníze.

emaily nici lidem zdravi

Například mi loni přišla smska od nějakého Miroslava Kratěny, že si v nějaké počítačové hře omylem zadal špatné telefonní číslo, tedy přesněji moje číslo. A že kdyby náhodou přišla nějaká sms z té hry s kódy, abych mu ji přeposlal. Nevěnoval jsem tomu pozornost, ale asi za dvě hodiny mi skutečně přišla zpráva s kódy k získání kreditů. Poslal jsem to tomu Kratěnovi (ano, jsem blbec, už to vím). Kratěna poděkoval a za malou chvilku mi přišlo potvrzení, že jsem si právě nabil účet v jakémsi internetovém kasinu. To už mi to celé docvaklo. Ne Kratěna, ale já jsem právě někam nasypal dva litry.

Podvodný e-mail: V kasinu si zahrál za mé peníze

Je zbytečné dodávat, že už mi telefon nezvedl a na moje smsky nereagoval. Účet za blbost byl dva tisíce korun. Několik dní po té dokonce proběhla o tomto způsobu vylákání peněz zpráva na několika serverech. Policie varovala, že dotyčný podvodník (a našel bych i peprnější slovo) využívá toho, že některá internetová kasina umožňují nabít kredit jen přes telefon bez jakékoliv identifikace. Může pak hrát za vaše, v tomto případě moje, případně si peníze jednoduše převést z kasina na svůj účet. Trestný čin to sice je, ale policie chlapíka Kratěnu samozřejmě nikdy nenašla, protože k rozesílání smsek používá přednabitou kartu, kterou ihned zahodí.  

Falešná kámoška v nesnázích vás přivede do nesnází

Velká legrace se dá užít také v případě, že si někdo založí falešný facebookový profil. V tomto případě se to nestalo mně, ale mojí kamarádce. Ta mi napřed psala na facebook zprávu, že ztratila moje telefonní číslo, jestli bych jí ho neposlal. Nikdy jsme si nevolali, ale poslal jsem jí ho. Pak mi psala zase na facebook, že mi něco důležitého musí říct, že je v hrozném maléru, ale že potřebuje nějaké peníze, stačí prý stovka. Naštěstí v tomto případě jsem nebyl za osla a komunikaci rychle ukončil. Následně se ukázalo, že jde o falešný profil, který někdo kamarádce ukradl. Slouží k tomu hackerské programy. Prostě někde něco na fejsíčku otevřete a hacker má údaje, ze kterých vytvoří váš profil a má seznam přátel. Pak už jen škemrá, a jakmile se mu podaří získat údaje k vaší kartě, může vysosat spoustu peněz nebo vás zadlužit. Naštěstí o těchto podvodech už se napsalo hodně, takže na tohle snad nikdo neskočí, ale policie bohužel tvrdí opak. Takto podvedených lidí jsou tisíce.

Sexualní vydírání dětí je svinstvo

V podobných případech je policie bezmocná, nikdy nikoho nechytnou, protože vše se děje anonymně a ruku na srdce, policie má asi jiné starosti, než honit internetové podvodníčky. Ovšem někdy nejde jen o peníze. Facebook je stále více využíván k sexuálnímu vydírání dětí, a tam už je to opravdu solidní průšvih, za který naštěstí dotyční chodí sedět do lochu. Tady už fakt končí veškerá sranda, tady jde doslova o život, protože jsou děti, které kvůli sexuálnímu vydírání spáchaly sebevraždu.

Podvodů je všude kolem plno. Nemusíme chodit na předváděčky, aby nás někdo solidně odrbal. Stačí někde blbě kliknout nebo vyhovět kamarádovi v nouzi a je po ptákách. Dávejte si bacha a nikomu nevěřte. Šmejdů je všude plno a na internetu asi vůbec nejvíc.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

E-maily ničí lidem životy

Pošta, ke které si můžete přivonět