Největší terorismus zažíváme po práci. E-maily ničí lidem životy!

ISIS, Tálibán, al-Káida? Čajíček pro holky. Vy mějte strach z poměrně zákeřnějších věcí. Již jeden e-mail mimo pracovní dobu může zamávat s vaší pohodou a zdravím. Co s tím?

emaily nici lidem zdravi

Podle mezinárodní organizace práce a Evropské komise bylo zjištěno, že v mnoha západoevropských zemích se maká jen 35 hodin týdne. To ale neplatí pro průměrného Čecha.

Ten tráví v rachotě zhruba 42,2 hodin týdně a víc. (Prý je jeho produktivita práce nižší, takže se nemůže porovnávat s rychlejšími kolegy na západě.) Horší je, že když se našinec s tou prací courá, nosí si ji pak i domů. Proč je to z mnoha příčin špatné?

Dvoutýdenní sledovačka

Nejnovější studie provedená vědci z univerzity Hamburk, jejichž výzkum byl podporován Spolkovým ministerstvem školství a výzkumu, prokázal, že jakmile nevyvážíte soukromý a pracovní život, brzy vás z toho klepne.

 „Kontrolování e-mailů mimo pracovní dobu je skutečně špatné pro fyzické i psychické zdraví,“ uvedli výzkumníci pro věstník Pracovní psychologie zdraví, ve kterém byla studie uveřejněna.

Přišli na to tak, že pozorovali 132 dobrovolníků z 13 organizací (91 % procent z toho byli muži s průměrným věkem 42 let, z nichž většina pracovala ve stejné firmě víc než pět let). U všech byla sledována nálada v různých částech dne a pracovní činnosti. Jak myslíte, že to dopadlo?

Pohoda versus peklo

Někteří respondenti byli požádáni, aby se v zaměstnání zdrželi déle. U těch se pochopitelně projevila nevole, podrážděnost, únava a stres. Ale stejné pocity měli i ti, kdo to sice v práci zabalili dřív, ale i tak kontrolovali poštu přes mobil – i pozdě v noci. Právě tenhle úkaz ovlivňuje i den další.

Následující ráno organismus pracanta, který si řádně neodpočinul, vykazuje vyšší hladinu stresového hormonu kortizolu, na což se přišlo odebráním vzorku slin zaměstnanců. Všechno zpečetily ještě dotazníky. V mnoha ohledech je tedy narušování volného času jako rána kladivem.

Víc, déle, efektivněji

Vědci tedy logicky důrazně varují před dnešní technologií, chytrými telefony, snadným přístupem k internetu a komunikací se spolupracovníky v čase, který má být vyplněn relaxací.

Jedná se pracovní zátěž, která ovlivňuje soukromý a rodinný život. Však taky většina oslovených by souhlasila se zásadou, že potřebuje vytvořit jasný předěl mezi pracovním a soukromým životem. To aby neblbla jako tenhle rozzlobený pták, který evidentně odpoledne klid neměl… (Trochu infantilní ukázka, ale zatraceně přesná!)

Free time. Klidně i s pornem

Máte to podobně? V práci blbnete na kvadrát?  Tak se nad sebou zamyslete. Výzkum dál prokázal, že ti, kdo co nejvíc dodržují předem stanovenou pracovní dobu, ráno cítí energické vzrušení a klid. Chcete to taky někdy zažít? Tak svůj služebák hoďte do septiku a nepouštějte si šéfa a kolegy příliš k tělu. Jestli makáte třeba jako dispečer, bůh s vámi. Už si za barákem hledejte pěknou větev. Nebo?

Tipy, jak se hodit do pohody

  • Pracovní e-maily ve volném čase nesledujte a snažte se je ignorovat. Okolí si časem zvykne.
  • Pokud trpíte workoholismem a nevíte, co s časem, věnujte se nějaké zálibě, která vás bavila ještě před pár lety.
  • Nevychovávejte si kolegy ani šéfa tak, že vás vždycky a všude zastihne. Vypínejte Facebook, Skype a další komunikační kanály.
  • Vždy mějte zadní vrátka. Aspoň se nebudete hroutit ve chvíli, kdy vás boss nahradí někým, kdo ve volném čase k mání bude.

A jak to máte vy? Hlídáte ve svém volném čase, co se děje v práci?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Křemíkovej bastard, kterej vám ničí život

4 nejběžnější pohlavní nemoci v Čechách