Nárůst nákazy covidem v Česku po Vánocích: Odborníci varují před vzestupem hospitalizací a vyzývají k očkování

Po vánočním klidu v České republice sledujeme znepokojivý nárůst nákazy covidem. Odborníci varují, že s tímto vzestupem může souviset také zvýšený počet hospitalizací. Věkově nejohroženější jsou především starší generace. Jak na celou situaci hledí epidemiologové a ministr zdravotnictcí?

Covidem

Přibívá nákazy onemocnění covidem 19 i počet hospitalizací

Po vánočním klidu se odborníci obávají nového vzestupu nákazy covidem, který bude následován i nárůstem počtu hospitalizací. Hlavně starší populace zůstává stále nejohroženější.

Podle epidemiologa Romana Chlíbka se aktuálně začínají zvyšovat hospitalizace, a zároveň se zaznamenává i nárůst případů chřipky, což potvrzují i referenční laboratoře. „Dá se očekávat, že počty nemocných i hospitalizovaných v průběhu ledna porostou,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Epidemiologové varují, že se situace rapidně zhorší

Údaje z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ukazují, že aktuálně je hospitalizováno 597 pacientů s covidem, z toho 54 na jednotkách intenzivní péče. Lékaři odhadují, že koncem ledna by toto číslo mohlo vzrůst až na 4000 hospitalizovaných s covidem.

Podle Ministerstva zdravotnictví zůstává klíčovým faktorem pro hodnocení epidemické situace počet hospitalizací na jednotkách intenzivní péče. Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva, uvedl: „Jsme v průběhu respirační sezony, kdy počty respiračních infekcí, včetně covidu-19, obvykle narůstají s chladnějším počasím. Pro hodnocení situace je však důležitý zejména počet závažných stavů.“

Epidemiolog Rastislav Maďar varuje před povánočním nárůstem nákaz a zdůrazňuje, že po klidnějším období během svátků je pravděpodobné zvýšení případů v následujících týdnech.

Epidemiolog Maďar se vyjádřil na svém účtu na síti X

Jedním z problémů, který epidemiologové identifikují, je nízká proočkovanost v České republice. Roman Chlíbek poukazuje na paradoxní situaci, kde proočkovanost proti covidu ještě nižší než u chřipky. To může být dáno tím, že lidé vnímají, že pandemie ustoupila, a tak podcenili rizika spojená s covidem.

V období mezi zářím a prosincem 2023 bylo v Česku podáno více než 355 tisíc očkování, což je téměř polovina oproti předchozímu roku. Chlíbek zdůrazňuje, že i přes předchozí dávky očkování, je stále důležité podstoupit další očkování, zejména s ohledem na proměnlivost viru a nové varianty.

covid
Odborníci volají po dalším očkování Ilustrační foto. Zdroj: depositphotos.com

Opatření ministra zdravotnictví, vrátí se roušky?

Ministerstvo zdravotnictví nedoporučuje plošná opatření, ale zdůrazňuje důležitost očkování, mytí rukou a větrání prostor. „Pokud patříte do rizikové skupiny, nechte se očkovat, a to nejen proti covidu-19, ale i proti chřipce,“ radí resort.

Výzva směřuje také k občanům, kteří plánují cestovat za hranice. Ministerstvo doporučuje opatření jako nošení ochranných prostředků a časté mytí rukou na místech s vysokou koncentrací lidí, jako jsou nádraží, letiště a přístavy.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Hongkongská chřipka aneb nejhorší zapomenutá pandemie 20. století