Náhoda nebo zázrak aneb když andělé strážní pracují přesčas

Pád letadla z nadoblačných výšin anebo potopení lodi v mrazivých severských vodách se dá většinou přežít dost těžko. Nedávná historie ale pamatuje na pár případů, kdy silně zaúřadovala náhoda.

Andělé strážní

Anglicky se jim říká sole survivor, tedy jediní přeživší, které snad ochraňovali andělé strážní. Zatímco se při drsných haváriích všichni ukázněně odeberou na věčnost, kam jim cestu kostlivým pařátem ukazuje Zubatá s kosou, oni s neuvěřitelnou dávkou náhody dokázali přežít. Ne vždy se o to zasloužili sami.

Od čtrnáctiměsíčního batolete, které v roce 1997 jako jediné přežilo pád letu 815 od Vietnam Airlines, a stalo se tak nejmladším přeživším, toho moc očekávat nemůžete. Anebo můžete? Zdá se, že s tímhle chlapečkem má Prozřetelnost ještě nějaké plány. Nejstaršímu „sólistovi“ bylo dvaapadesát, a přežil jako jediný pád letu hokejové reprezentace Lokomotiv Jaroslavl.

Když přežije únosce…

V jistém smyslu je vícenásobnou rekordmankou je i Vesna Vulovićová, srbská letuška, která a) přežila jako jediná havárii letadla b) přežila pád z výšky 10 160 metrů. Bez padáku, prosím pěkně. Andělé strážní jistě museli úřadovat. Přece jen jediným přeživším letecké nehody, zato s pořádným přídechem kontroverze, se stal i Huang Yu.

Chlapík, který v roce 1948 unesl civilní letadlo. Které pak při nevyhnutelné havárii rozsekalo všechny pasažéry a členy posádky na palubě. Kromě samotného únosce. Kuriózní je, že z havárie v čínském teritoriu, únosu hongkongských pasažérů a v britské jurisdikci se po třech letech dokázal vyvléct bez soudu a vyšel ven svobodný. Holt i padouši mají své strážné anděly.

Dáma, kterou nepotopíte

Poněkud neúplný seznam jediných přeživších momentálně čítá 54 -63 jmen, kteří za posledních sto let přežili to, co by se přežít dát nemělo. Někteří za sebou zanechali desítky, jiní stovky definitivně nespokojených cestujících a jejich pozůstalých.

Do kapsy je ale všechny strčí Violet Constance Jessopová. Dáma, která měla absolutní dar přežití. Co se jí povedlo tak výjimečného? V roce 1911 byla na palubě lodi RMS Olympic, zrovna když najela přídí do britské válečné lodi Hawke. Nehoda to byla skromná, ale počítá se. Protože už o rok později se Jessopová veze na palubě Titaniku.

A tak nějak tušíte, jako to asi skončilo. Ovšem ne pro ni. Žena, která si prošla dvěma haváriemi zámořských lodí, na lodní dopravu nezanevřela, a v roce 1916 slouží jako zdravotní ošetřovatelka na HMHS Britannic. Což mimochodem byla sesterská loď Titaniku.

A jak už asi tušíte, i tahle kocábka šla ke dnu. Jessopová přežila bez úhony všechny tři události. Dál se věnovala už jen sepisování memoárů, a v klidu dožila 84 let. Kapitánům se asi ulevilo, když přestala cestovat loďmo. Její účast na palubě skoro garantovala katastrofu.

Magnet na torpéda

Námořní rekordy Jessopové dokáže trumfnout jediný smrtelník. Jmenoval se Wenman Humfrey Wykeham-Musgrave, a nejspíš jen jeho komplikované jméno může za to, že jej rovnou neuložili do muzea, jako živý exponát. I při něm stáli andělé strážní. Kdo to byl?

Voják a námořník, který přežil potopení lodi, poté co dostala plný zásah torpédem. To by zase takový extrém nebyl. Ale náš hrdina pak doplaval k plavidlu HMS Hogue, nechal se vytáhnout na palubu… jen proto, aby za pár minut znovu plaval kraula v zatraceně studené vodě. I druhá loď šla ke dnu, co ji naporcovalo torpédo.

Abychom to zbytečně nenatahovali: Wykeham-Musgrave byl zachráněn třetí lodí, HMS Cressy. A ta šla ke dnu taky. Tahle plavecká štafeta přitom dohromady netrvala víc než hodinu. Britům pak došly lodě, Němcům torpéda, a tak námořník přidržující se kusu prámu doplaval až na pevninu.

Story se odehrála v roce 1914, a Wykeham-Musgrave znovu narukoval k maríně v devětatřicátém. Na vodu ho ale pouštět moc nechtěli, věděli, že je chodícím magnetem na torpéda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Největší koloniální zvěrstva naší historie. Které národy se na nich podílely a o čem se dnes raději nemluví