Nadupaná hudba k vašemu tréninku. Co zabírá na bicáky?

Proč jde hudba a cvičení tak skvěle k sobě? Co si při workoutech pustit, abyste ze sebe dostali jen to nejlepší? Do sluchátek patří jen ty správné songy. Tyhle!

„Bez empétrojky nedám ani ránu. Beru si ji do posilky i na trať, když jdu běhat. Písničky, které tam mám, mě motivují a posouvají vpřed. Je to prostě ono,“ říká Martin, který se formování svojí postavy věnuje tak 3-4krát týdně. Rozhodně není jediný.

Pro mnoho sportovců, kteří jezdí na kole, zvedají závaží, provozují kardio a tak dále, je hudba velmi důležitá a snad proto psychologové a vědci v posledních letech věnovali tolik pozornosti výzkumu o efektivitě hudby. Co zjistili?

Cvičební motor zcela zdarma

Vědecké bedny prokazatelně dokazují, že ty správné songy odvádí lidi od bolesti a fyzické únavy, pozvedávají náladu, zvyšují vytrvalost, snižují vnímanou námahu a mohou dokonce podpořit metabolickou efektivitu.

Prostě je to tak, že pokud něco, ať už je to cokoli, děláte s nebo bez pecek v uších, v prvním případě doběhnete či dojedete dál, rychleji plavete, víc uzvednete… A to aniž byste si to uvědomovali. Mozek je prostě omámen.

Feťák, co si ujíždí

Ostatně, přední světový odborník na psychologii hudby Costas Karageorghis z univerzity Brunel v Londýně říká, že hudba je povznášející stejně jako drogy. Jenže musíte být naladěni na tu správnou vlnu. Která je ta optimální? Výběr podléhá několika kritériím.

Proč nebrat cajdáky?

Odborníci říkají, že člověk musí zvážit vzpomínky a emoce, které v něm různé písně vyvolávají. (Emoce totiž umí motivovat i potlačovat výkon, takže jestli máte v hlavě song, který hráli, zrovna když jste se rozcházeli s bývalkou, svůj výběr pečlivě zvažte.) Není překvapením, že i rychlost má co dočinění s pořádným hecem.

Svižné písně se silnými beaty jsou mnohem víc stimulující. Zmíněný odborník dokonce prokázal, že hudba funguje jako metronom udržující stálou rychlost a snižující falešné kroky. A co konkrétní žánry?

Zeptej se nejdřív srdce

Americké univerzity Brigham Young a North Dakota se spojily pro společný projekt a podrobily výzkumu 184 vysokoškoláků. Díky nim se ukázalo, že k nejoblíbenějším druhům hudby patří  hip-hop (27,7 procenta), rock (24 procent) a pop (20,3 procenta). A obecně nejefektivnější pro cvičení jsou prý písně z let 1960 až 1990.

Ale ani současná tvorba není od věci. Ti, kdo v posilce poslouchají Beyonce nebo Eminema, toho údajně uzvednou víc, i když už jim tuhnou svaly. Určitá preference je ale vždy osobní a není žádným tajemstvím, že na netu jsou k mání různé motivační workouty. Třeba tenhle. Jak se vám líbí?

Na co si dát bacha?

Jestli už dávno máte svůj repertoár vybraný a nehodláte na něm nic měnit, je to v pohodě. „Vzhledem k tomu, že cvičení je často únavné, nudné a namáhavé, cokoliv, co zmírňuje negativní pocity je vítáno,“ shrnul Karageorghis své dosavadní výzkumu se slovy, že ačkoli jsou songy výbornou cvičební pomůckou, musí varovat všechny, kdo nosí sluchátka v místech s dopravním provozem.

Každá neopatrnost znamená nebezpečí. Jinak se v klidu zaposlouchejte. Co s vámi dělá třeba tahle kompilace?

https://youtu.be/o3CAAILfzXk

Víte, že…

… asi nikoho nepřekvapí, že v anketách s nejlepšími sportovními songy vůbec stále a pořád dokola boduje naprosto skvělá motivační píseň z roku 1982 Eye of the Tiger legendární skupiny Survivor. Kdo neviděl film Rocky III, měl by ihned zemřít na nevědomost.

A jaký je váš the best song?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Z tohohle rapera se vám určitě naježí chlupy

Úžasná pocta králi popu. Budete koukat!