Mužská frigidita existuje! Jak podpořit své libido po čtyřicítce?

Pomalu jste sjeli čtvrté gumy a obuli páté? Období mezi 40 a 50 lety věku může pro váš sexuální život znamenat pohromu. Podporujte svoje libido, ať si v posteli užijete ještě víc, než kdy dřív!

sexualni libido jak ho podporit

Mužská sexuální frigidita? Existuje! I sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová před lety říkávala, že slabá sexuální apetence provázená nízkou koitální sexuální aktivitou se vyskytuje častěji u mužů mezi 40. až 55. rokem života, když se dotyční snaží udělat kariéru a vydělat více peněz.

Z diskotéky rovnou k bačkorám

V této době se snižuje pohybová aktivita, rozvíjí se obezita, zvyšuje se spotřeba kávy, alkoholu, cigaret a zhoršuje se spánek. „To vše pochopitelně působí na srdečně-cévní aparát. Těmto mužům pak říkám, že když je organismus vyčerpaný, vysadí luxusní funkci. Činnost srdce, plic a dalších orgánů musí běžet, ale sexualita ne. To váš život neohrožuje,“ popisuje dnes již nežijící odbornice ve své knize O sexualitě a partnerských vztazích. No, něco pravdy na tom bude. Čtyřicítka je s ohledem na sex tak nějak zlomová…

Pokud patříte k těm, kdo si všimli jistých změn, nemějte strach. Může se jednat jen o snížení vašeho libida, které momentálně vyhlásilo stávku – pravděpodobně kvůli stresu. Obecně se udává, že sex po čtyřicítce může být lepší než kdy dřív, nicméně žádá si to lepší péči o vlastní fyzickou i psychickou stránku. A pochopitelně i správné návyky. Co vás vrátí zpátky na trať?

Cvičte, nebo se nepohnete z místa

Je velmi důležité zůstat fyzicky aktivní, pokud chcete podpořit své libido. Pohybová aktivita zvyšuje vaši energii i podíl svalové hmoty, ale také pomáhá navyšovat hladinu testosteronu. Každý ví, že bez něj to v posteli doopravdy nejde. V podstatě na to jsou i tabulky.

Již zmíněné sexuoložce Pondělíčkové-Mašlové se podařilo přispět k určení dolní hranice normálních hodnot mužského pohlavního hormonu, při které může sexuální aktivita muže ještě přiměřeně probíhat. Jsou to asi 3-4 nanogramy testosteronu na 1 kubický centimetr krevní plazmy. Jak tohle nemáte, jste v háji.

Jezte správné potraviny

Kromě pohybové aktivity, mezi kterou se určitě nepočítá přechod z bytu do auta a zase zpátky, zkuste do své stravy zahrnout potraviny, o kterých se říká, že zvyšují libido. K těm patří třeba červená řepa, která je plná nitrátů, tedy dusičnanů. (Dusičnany se převedou na oxid dusnatý, jakmile se dostanou do těla. Oxid dusnatý je ten, který zlepšuje průtok krve a otevírá krevní cévy. To vše zlepšuje cirkulaci v penisu.)

Mezi další vhodné potraviny patří chilli papričky (jsou plné kapsaicinu, který zlepšuje tok krve), křupavá zelenina jako karfiol a brokolice (zvyšují hladiny testosteronu), slávky plné omega-3 mastných kyselin ovlivňujících obsah oxidu dusnatého, brazilské ořechy (zvyšují testosteron) a granátová jablka (opět pozitivně ovlivňují hladinu tolik důležitého hormonu testosteronu).

Nezavrhujte přírodní přísady

Můžete také zkusit použít mnoho přírodních doplňků, jako je ginkgo biloba, L-arginin (v přirozené stravě ho nejvíc obsahuje kuřecí a krůtí vývar), acetyl L-karnitin či L-citrulin. Chce to vyzkoušet a vypozorovat, jak vaše tělo na přísun něčeho takového reaguje, může to být individuální.

Naučte se relaxovat

Stres patří mezi největší zabijáky libida. Napětí a úzkost zvyšují produkci stresového hormonu nazývaného kortizol. Jakmile se právě tenhle neřád bije o svoji primární pozici ve vašem těle, hladiny testosteronu klesají. Nenechte ho vyhrát a snažte se praktikovat některé techniky pro řízení stresu. Najděte nějakou aktivitu, která vás zbaví napětí, ať je to cokoli. V kurzu je třeba tai-či, cvičení, které mnohým vystresovaným změnilo život.

Omezte alkohol

Pokud si myslíte, že vypadáte skvěle, uvolněně, nabitě a připraveně, když pijete alkohol, je to pravděpodobně pravda, ale jen na krátkou dobu. Poté vaše libido poklesne, s čímž už nemůžete nic udělat. Když už alkohol, tak jen někdy a málo.

Víc spěte

Přiměřené spaní vám pomůže produkovat testosteron. Ujistěte se, že spíte nejméně 7 hodin každou noc. Pokud máte problémy „se zabráním“, zbavte se veškerých elektronických přístrojů a připravte vhodné podmínky pro spaní. Ložnice by měla být tmavá a chladná. Také se vyhněte cvičení asi tak tři hodiny před ulehnutím do postele. Tak sexu zdar!

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když chlapa před a po sexu bolí hlava a není to výmluva!

Erotické masáže: rádce pro začátečníky. Zorientujte se v názvosloví a pravidlech