Nečekaný mořský poklad: příliv přinesl tunu kokainu

Téměř dvě a půl miliardy korun. Taková je odhadovaná hodnota pokladu, který příliv přinesl na pláž v anglickém hrabství Sussex. Nejedná se ovšem o žádné historické zlaté mince, šperky nebo jiný pirátský poklad nedozírné ceny. Moře na pobřeží vyplavilo desítky záchranných vest, ve kterých byla dohromady ukryta tuna prvotřídního kolumbijského kokainu.

mořský poklad

Drogové gangy v problémech?

Drogu, kterou ve velkém produkují drogové kartely v Kolumbii a přilehlých státech, si pravděpodobně měl vyzvednout některý z cizojazyčných gangů působících ve Velké Británii. Kdo přesně měl být příjemcem a komu byl mořský poklad určen, v této fázi vyšetřování zatím není jasné. Již teď ovšem britská média mluví o jednom z největších úlovků protidrogového oddělní britské policie.

Zachycení této obří zásilky ovšem může mít závazné důsledky na dění v ulicí anglických měst. Výpadek v dodávkách kokainu se totiž v nadcházejících měsících nezbytně projeví – cena drogy poroste a pravděpodobně vzroste také kriminalita drogové komunity. Některé drogové gangy pak nemusí být schopny dostát svým závazkům. Černé scénáře pak hovoří o možných pouličních střetech drogových gangů.

Drogy našel náhodný kolemjdoucí

Pašování kokainu do Velké Británie podle všeho zhatila jen souhra náhod. Vinou nepříznivého počasí pravděpodobně nemohla pašerácká loď manévrovat tak, jak by její kapitán potřeboval. I proto byly vesty nacpané kokainem nalezeny na dvou několik kilometrů vzdálených místech anglického pobřeží.

Jednu z těchto vest pak nalezl muž, který se na pláž vypravil na procházku, který následně zalarmoval policii. Vzhledem k množství drog se na místo vydalo hned několik protidrogových jednotek. V pohotovosti bylo také speciální policejní komando. To by šlo do akce v případě, že by se drogy pokusil navzdory policejním kontrolám někdo z drogových gangů vyzvednout.

FOTO: thesun.co.uk

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ze života muly: Kolik se platí za pašování? A jak určitě nepřevážet drogy

Kokain? Proti cukru čajíček!