Módní styl Jamese Bonda. Jak zabodovat za každých okolností?

Poznávací znaky nejznámějšího agenta světa? Oblečte se jako on – do stylu, luxusu a sebevědomí. Všichni vám budou zobat z ruky!

23. května 2017 zemřel jeden z představitelů Jamese Bonda, Sir Roger Moore, který slavného agenta 007 hrál sedmkrát. Co mu role přinesla?

„Byl jsem mezi dámami oblíbený,“ nechal se Moore ještě v plné síle slyšet pro britský deník Daily Mail s tím, že nemůže říct, kolik jich měl, protože je gentleman. „Ale hlavně jsem to ani nedokázal spočítat. Měl jsem víc žen než James Bond,“ usmíval se ještě před lety herec, pro kterého role agenta s povolením zabíjet znamenala i zkoušku vytříbeného a sofistikovaného módního stylu. Chcete si i vy zkusit „Bondův kód“? První věc, kterou budete při svém poslání potřebovat, je skvěle padnoucí „pouzdro“…

1. Oblek na míru

Bondův důvěrný a nadčasový vzhled pochází z rovnováhy klasického oblečení, šitého na tělo, na což s konečnou platností přišli až filmaři, konkrétně Shaun Terence Young, režisér tří filmů se Seanem Connerym. Tato etapa byla pro 007 klíčová, neboť došlo k vytvoření modernějšího pojetí módy.

Mne nedostanou! Foto: Pinterest

Literární tvůrce Ian Fleming totiž svého hrdinu udělal méně stylovým, za což sklidil kritiku. Krátké rukávy pod oblekem? Nikdy! Literární postava ve stylu ředitele základní školy vůbec nesouvisí s tím, na čem si ujížděl třeba zmíněný Sean Connery. Ten pravý agent nosí originální kousky, například od krejčího Anthonyho Sinclaira. Košile jsou zase z dílny Turnbull & Asser.

Proto jestli chcete mít agentského ducha, musíte investovat. Obleky z konfekce nejsou to pravé. Pozor si dejte i na barvy. Atletické postavě lichotí šedý oblek spárovaný s bledě modrou košilí. Krejčí Anthony Sinclair to ví. A vy už teď taky.

Mimochodem, džentlmenský styl ála Bond by se dal charakterizovat jako svěží, ovšem s detaily, které jsou zakomponovány tak, aby oblek nevyšel z módy. To znamená, že byste měli být (obrazně řečeno) šik jak v roce 1962, tak i v roce 2017. Nevyložte si to ale tak, že budete odmítat módní trendy. Příkladem je Daniel Craig, který ve Skyfall nosil obleky od Toma Forda. Ty už jsou taky trochu jinde – a víc na tělo.

2. Ohled na příležitosti a akce

Jsem Bond, James Bond, takže když jdu grilovat, jsem oblečen neformálně, leč elegantně. Pokud se chystám na loď, mám na sobě sportovní blejzr a razím námořní vzhled. Co situace, to příležitost k předvedení různých druhů oblečení – například khaki v pralese, ve vašem případě v lesoparku. Musíte se prostě hodit do jakéhokoli prostředí. Vezměte si mustr od Pierce Brosnana, který v Golden Eye vypadá, jako by k té jachtě odjakživa patřil. Jo a nikdy se neošívá…

https://youtu.be/4cizwTk6bDY

Máte-li otázky, co s vedrem, a hlavně jak to ten Bond dělá, že i v teplejších klimatických podmínkách vždy vypadá chladně a čerstvě, podívejte se na filmy ještě jednou. Nosí totiž lehčí a barevné varianty svého standardního šedého obleku, jako v případě Thunderball, nebo využívá pohodlí a prodyšnost plátěného obleku a oblečení pro volný čas. V tomto stylu si lebedil konkrétně Daniel Craig. Myslíte, že by si na sebe vzal sandále a do nich narval bílé tenisové ponožky? Ani kdyby ho mučili!

3. Boty coby hodnotná investice

Dobré boty jsou něco jako vstupenka do vyšších sociálních vrstev. A pro někoho, jako je agent Jejího Veličenstva, symbolizují postavení. Jestli tedy chcete udělat dojem u pohovoru, nebo máte zálusk na roštěnku u baru, je nutné udělat si pořádek v kvalitních „oxfordkách“, vhodných pro výjimečnou příležitost, a botách Derby na běžné denní nošení.

Oxfordky jsou velmi tradiční boty, které ovšem často a v různých kombinacích mohou vypadat velmi netradičně. Obvykle mají zavřené šněrování, zatímco méně formální Derby je mají naopak otevřené.

Brosnan a Craig měli celý arzenál luxusních značek, jako je Church’s, Crockett & Jones a John Lobb. Ty v tržnici fakt nenajdete. A pokud si kladete otázku, co by jeden nebo druhý dělal, kdyby se šel koupat na pláž mezi davy turistů, tak odpověď zní: vzali by si plážovou obuv luxusní značky – jak jinak.

4. Nadčasové hodinky

Když se Eva Green coby Vesper Lynd zadívala na levé Bondovo zápěstí, zeptala se: „Rolex“? „Omega“, ušklíbl se agent. Důležitost kvalitních, drahých a všestranných hodinek není nutné zmiňovat. Jsou přítomné v každé realitě – ne jen v Casinu Royale.  

Jediný, kdo to nepochopil, byl opět autor románu, Ian Fleming. Hodiny jsou tak dalším aspektem, který přidali filmaři. Samozřejmě, je to draze placená reklama, ale k Bondovi prostě patří. A zapomeňte na to, že se nedávno zesnulý Roger Moore díval ještě na digitální hodinky Seiko. K vývoji technologie prostě musíte přihlédnout! Vždyť (každý) Bond miluje všestranné hračky…

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nahota v průběhu času – dnešní doba je mnohem slušnější, než si myslíte!

I pánské spodky mají historii. Odkud se vzaly ty vaše?