Nahota v průběhu času – dnešní doba je mnohem slušnější, než si myslíte!

Není nahota jako nahota. Standardy v odhalování ženského těla se v historii měnily až běda, a současnost vůbec není tak necudná, jak stále slýcháme!

Bez přestání posloucháme, jak je dnešní doba co do uvolněnosti mravů nejhorší v historii. A nejde jen o pornem přehlcený internet, ale i běžný styl oblékání žen a dívek na ulicích. Asi vás následující řádky překvapí, neboť naše století není ve srovnání s těmi předchozími zdaleka tak lascivní, jak se zdá.

Módní trendy

Kdyby se dnes jakákoli dáma promenádovala po ulici s obnaženými ňadry, hned by byla odvedena v poutech za veřejné pohoršování. Jenže třeba v renesanci či ještě mnohem cudnějším středověku se občas nosily šaty, jejichž výstřihy by dnes byly nepřijatelné. Prsa lítala všude kolem, a přestože nohy byly obvykle zakryté, za cudné oblékání bychom to dnes rozhodně neoznačili. A pozor, to se netýkalo nějakých pochybných ženštin v podhradí, nýbrž urozených a vysoce postavených dam, někdy dokonce královen. Anglická vladařka Marie II. ze 17. století by mohla vyprávět…

Slušnost nade vše

Tomu učinila přítrž až viktoriánská Anglie, které můžeme poděkovat za propagaci absolutní cudnosti. Sukně až na zem, zahalené ruce a klobouky skrývající vlasy. Mravnost byla nade vše a stačilo málo, aby se dámy provinily proti slušnému chování. Až koncem 19. století se společenskými změnami a emancipací žen se tyhle móresy začaly uklidňovat. Minulé století pak bylo ve znamení znovuobjevování ztracené sexuality. Sukýnky se zkracovaly a těla odhalovala.

Největší pokrok nastal samozřejmě v 60. letech, kdy můžeme bez obav mluvit o sexuální revoluci. Je to vlastně zajímavý rozpor v samém jádru feministické problematiky – přestože si feministky stěžují na přílišnou objektivizaci ženského těla, byla to právě jejich pokračující emancipace, která umožnila větší svobodu v oblékání a tím pádem i nahotu. Od 60. let už k tak velkým změnám nedošlo, naopak se kolem každé zatoulané bradavky strhne mediální přestřelka. Je to v pořádku?

Zvrhlí umělci

Pokud jde o umění, tam byla situace vždy ještě o poznání liberálnější. Nahé poprsí bylo na obrazech a uměleckých instalacích v podstatě standardem – pro dnešní instagramovou generaci vlastně nepředstavitelná věc! Cenzurní opatření jsou dnes mnohem výraznější a můžeme se plácat po zádech, jak důsledně chráníme děti a dospívající před hrůzou nahého těla… O to více se pak tuto cudnost snaží narušit třeba módní návrháři, kteří rádi využijí kontroverze pro vlastní zviditelnění a velmi ochotně experimentují s obnaženými částmi těl. Jenže tyhle experimenty se do většinové společnosti stejně ani nedostanou, a snahy návrhářů šokovat tak pouze odrážejí stav naší společnosti, která nemá problém přehnaně tematizovat i to, co bylo v minulých stoletích samozřejmé a přirozené.

Co si o tomhle vývoji myslíte vy? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Je nahota nevhodná? Nebo naopak super?

Čtyři důvody, proč vás feministky vždycky zničí