Voděodolné a teplé: Jak vybrat nejlepší pánské zimní boty?

Zimní plískanice a teploty pod bodem mrazu si žádají nejen pečlivé oblečení ale také obutí. Než budete dumat nad tím, kde jste si uhnali rýmu, zkuste se zaměřit na kvalitní a teplou boty, které vás ochrání před mokrým sněhem i zimou.

boty

Úplný základ je, aby zimní boty byly nepromokavé, teplé a zároveň pohodlné. Záleží ale na celé řadě dalších faktorů, které zvyšují komfort obutí a snižují riziko uklouznutí. Pojďme to vzít hezky popořádku.

Jaký typ bot hledáte?

Málokomu stačí jedny univerzální zimní boty. Různorodé aktivity si žádají boty různých funkcí a vlastností, zejména pokud jste náruživý sportovec nebo milovník zimní horské turistiky. Připraveni byste ale měli být také do města. Vybírat tak můžete třeba:

  • zimní kotníkové boty 
  • chelsea boty
  • zateplené sneakersky nebo tenisky
  • outdoorové zimní boty
  • zimní boty na běhání

Pokud potřebujete kvalitní boty do města, ideální jsou zateplené tenisky, kožené kotníkové boty nebo tzv. chelsea, které se vyznačují pružnými pásy tkaniny po stranách tak, aby se vám dobře obouvaly i vyzouvaly. 

Jaký materiál bot je nejlepší? 

Materiál vám napoví hned na první dobrou, jak je bota kvalitní. Sázkou na jistotu jsou kožené boty, které využijete do města i do přírody. Jen vyžadují pravidelnou péči, aby vám vydržely dlouhé roky. Speciálním materiálem je pak membrána gore-tex, která je určená pro venkovní zimní aktivity i v náročnějších podmínkách. Poradí si se sněhem, mrazem i břečkou a vaše nohy zůstanou hezky v teple a v suchu. 

Vybírat pánskou zimní obuv můžete ale i ze syntetické kůže či nylonu. Ty představují ideální kompromis mezi cenou a kvalitou, jen počítejte s tím, že aby vám dlouho vydržely, je zapotřebí pravidelné impregnace. 

Zaměřte se i na podrážku. Zn. neklouzavou!

Na podrážce záleží. V případě zimních bot je potřeba, aby byla protiskluzová a dala vašemu kroku na kluzkém chodníku větší jistotu. Oceníte i funkci termostatickou, díky které bota lépe izoluje chlad od země. Při výběru se zaměřte i na strukturu podrážky. Čím hladší, tím hůře se vám bude balancovat na namrzlých površích. 

Vhodná péče o boty je půl úspěchu 

Nic nepokazíte, pokud k botám rovnou koupíte i vhodné pečující produkty, které doporučuje výrobce obuvi. Ještě před prvním nošením je potřeba boty naimpregnovat. Další péči ale boty vyžadují během nošení, zejména pokud se jedná o kožené boty. Velkým nepřítelem také může být sůl, která může na povrchu bot vytvořit nevzhledné solné mapy. Co s tím?

Impregnaci nanášejte sprejem na čisté boty ze vzdálenosti 10 až 15 cm. Poté setřete hadříkem nebo houbičkou přebytečné kapičky impregnace z povrchu bot. 

TIP: Pokud máte kožené boty, vhodnou impregnací je přírodní včelí vosk. Ten by se měl nanášet na nahřátou obuv. Před nanášením je tak dobré ji dát na topení nebo ji prohřát fénem. Nahřátý povrch vosk rozpustí, poté se dá snadno rozetřít hadříkem po celé ploše. Včelí vosk ale povrch bot ztmaví, na to je dobré před nanášením pamatovat.

Vychytávky do bot, které oceníte 

Pro pánské zimní boty můžete využít i speciální zimní vložky do bot. Pomohou boty ještě více přizpůsobit specifickým potřebám a tvaru vašich chodidel. Zimní vložky do bot bývají vhodné na sport a náročnější pohybové aktivity. Jsou vybaveny speciální vrstvou, která brání pronikání chladu od země a udrží vás hezky v teple.