Mobilní síť 5G. Nový telekomunikační standart nese zneklidňující rizika, která ignorujeme

Vyšší rychlost připojení a snížení doby odezvy. Pokrytí sítí 5G je technologický pokrok, který se zdá nevyhnutelný. Přináší s sebou ale otázky, na které neznáme odpovědi. Nebo je znát raději nechceme? Protože studie existují a výsledky hezké nejsou.

Mobilní síť 5G. Nový telekomunikační standart nese zneklidňující rizika

Víme, na co myslíte. Strašením nástup rychlejšího internetu nezastavíme. Pokrytí 5G sítí totiž nabízí razantní navýšení rychlosti přenosu dat, při kterém současně vzniká několikanásobně nižší denzita, tedy odezva. Přesně to si přece přejeme, stále rychlejší internetové připojení, vždy a všude s námi, nonstop online z jakéhokoli místa, kam se pohneme. V době, kdy se řeší možný vliv člověka na každý miligram CO2, nevěnuje nikdo pozornost dopadu elektromagnetického záření na náš organismus. Existují přitom experimenty, které nepřinesly zdaleka pozitivní výsledky.

Nevidím zlo, neslyším zlo

Při komunikaci vysílají mobilní telefony elektromagnetické záření. První pokusy s ním proběhly už v roce 1962, kdy provedl mladý biofyzik Allan Frey rozsáhlý výzkum, který financovalo Americké námořnictvo a letectvo. Důvodem byly hlavně zbraňové naváděcí systémy. Frey používal na svoje pokusy žáby a krysy. Zjistil znepokojující zajímavost: pouhá minimální intenzita elektromagnetických impulzů dokáže změnit činnost nervového systému jeho subjektů. Frey doposud vydal několik knih, které se zabývají možnými dopady používání mobilů na lidský organismus. Pochopitelně bezvýsledně. Je to podobné jako s kouřením: varování nikdo nebere v potaz, pokud nebezpečí přímo nevidí.

Ničeho se bát nemusíte: vždy stejná písnička

Že byly výsledky o výzkumu dopadů mikrovlnného záření falzifikovány není nic nového. Před nástupem mikrovlnné trouby byly k dispozici výzkumné zprávy vědců, které varovaly před neblahým dopadem záření na živé organismy. Americká vláda se ale snažila takové zprávy rozmělnit a vytahovala vlastní studie najatých expertů, kteří vše vyvraceli. Důvod byl prostý: během studené války nechtěl Bílý dům ani Pentagon znepokojení mezi veřejností, když bylo záměrem rozmístit obrovské množství radarů. Tohle není nic překvapivého, protože vláda USA (a nejen ona) zkrátka v případě vyhrocené situace udělá cokoliv k zamlčení faktů. V historii se to opakovalo už několikrát.

Mobil jako dobrý sluha, ale zlý pán

Zajímavý pokus s vystavením mozku záření mobilní sítě provedli vědci v Indii. Testovanými subjekty byly opět krysy, žádné pouliční, ale dobře cvičené pro pohyb v bludišti. Po dobu tří měsíců byly vystavovány elektromagnetickému záření, které vytváří mobilní telefony. Vědci zkoušeli frekvence 900, 1800 a 2450 Mhz, vždy na dvě hodiny každý ze 180 dní. Výsledek? Po absolvování téhle „kůry“ byly všechny krysy při pohybu labyrintem významně pomalejší. Měly horší orientaci a později bylo dokonce prokázáno, že se změnila jejich DNA. Je tady nějaký důvod si myslet, že co ovlivňuje krysy nemá naprosto žádný dopad na člověka? Tohle nemůže nikdo vyvrátit. Jenže co nechcete prokázat, to jako by nebylo.

Blbý a blbější

Další testy prokázaly stejné závěry. Švédský vědec Leif Salford vystavil krysy mikrovlnnému záření o různé intenzitě: 24, 240 a 2400 mikrowattů na jeden cm2 jejich těla. Výsledkem byl úhyn neuronů v mozku. Přeloženo do srozumitelného jazyka, nebohé vzorky byly „hloupější“. Aktuální 5G síť bude daleko nad touto hodnotou, protože Česká republika má stanovenou maximální horní hranici 2650 mikrowattů na cm2. Telekomunikační síť je navíc v provozu nonstop a jejímu vlivu budeme vystaveni neustále. Co nás čeká? To doopravdy nikdo neví. Dopad na lidské organismy nelze vyloučit, právě naopak. Výskyt rakoviny nebo Parkinsonovy choroby prudce stoupá a před rozšířením elektomagnetického záření jsme je neznali.

Umělé nahrazování složek v potravinách, antibiotika, léky, hormonální antikoncepce, smog, to vše má vliv na člověka a každý tuší, že pozitivní rozhodně není. Pokrytí sítí 5G patří mezi další kroky, kdy se pokoušíme běhat dřív, než se naučíme chodit. Dopad na lidskou genetickou informaci visí ve vzduchu a na různých místech ve světě vznikají iniciativy, které se snaží tento „pokrok“ zastavit. Někde už dokonce 5G pokrytí zakázali. Důsledky sklidíme všichni. My i generace po nás.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čína kupuje celý svět. Světová velmoc sponzoruje nebo vlastní všechno kolem a kupuje si i nás a naše dluhy

Všechno musí vypadat zeleně! Co to je a jak se dělá greenwashing? Návod pro ty, co kašlou na přírodu!