MISSION IMPOSSIBLE 5. PROČ BY CRUISE MĚL DĚLAT ATLETIKU A CO JE CRUISING?

Ethan Hunt už je zase ve hře! Premiéra nového dílu Mission Impossible je tu. Proč zajít na Národ grázlů? Protože Cruise běží jako Lola – o život…

Tom Cruise

Od roku 1996, kdy se Tom Cruise (53) poprvé představil v hlavní roli agenta Ethana Hunta, se toho zase tak moc nezměnilo. Je rok 2015 a Tom už zase zachraňuje, co se dá. Tentokrát v pětce, která se jmenuje Mission Impossible: Rogue Nation (Národ grázlů). V čem je pátý díl, který měl v Čechách premiéru 30. července, stejný jako ten první?

Kam se hrabe Zátopek

Nejen filmoví kritici a redaktoři zahraničních médií zastávají názor, že existuje „vlastnost“, kterou disponuje právě jenom tenhle herec napoleonské výšky. Tom Cruise má údajně nejstylovější běh Hollywoodu.

Je to tak, že ačkoli běží přes fotbalová hřiště, tropické pláže, les, účastní se pouličních bojů a zase zdrhá hlavními i vedlejšími ulicemi, přes kopce, pole, louky, městskými podchody (a to klidně i ve smokingu), v zádech má bouři nebo dost hustý provoz, neztrácí nic ze svého stylu, chlapeckého šarmu a ledového klidu. Nikdo jiný neběží jako Tom Cruise. Jen si všimněte v téhle působivé kompilaci….

Atletický styl, co má zvuk

Vidíte ty ostré lokty, které krájí vzduch?  Navíc ona tuhá páteř a agresivně vertikální běžecký styl, který je v k vidění asi tak v 80 procentech jeho filmů? Tělo a tvář (!) se soustředí na maximum. Tenhle hoch prostě maká všemi buňkami od kořínků vlasů po palce na nohou. A to tak intenzivně, že někteří vtipálci tenhle zajímavý jev pojmenovali „cruising“.

Předvedl ho Tom i v pátém díle špionážní akcičky, když se dal do ilegálního boje proti zběhlým tajným agentům mýtické organizace nazvané Syndikát? Nejlíp uděláte, když se na snímek, který se natáčel nejen v londýnských studiích Pinewood, ale i v Maroku a Rakousku, půjdete mrknout do kina.

Režii a scénář má na svědomí Christopher McQuarrie, hudbu Joe Kraemer. A obsazení? Kromě již zmíněného stylového běžce i Simon Pegg, Rebecca Ferguson (coby krásná britská agentka), Jeremy Renner, Ving Rhames, Alec Baldwin, Sean Harris, America Olivo, Simon McBurney, Jing Chu Zhang, Tom Hollander, Jens Hultén, Alec Utgoff, Hermione Corfield a Nigel Barber.

Obrázek toho, co vás čeká, si můžete udělat z oficiálního traileru.

Hodnocení lidu

Upoutávka celkem berná, ale to úspěch nezaručuje? Je vidět, že už se vyznáte. Takže, jak si Národ grázlů s nejstylovějším útěkářem Hollywoodu stojí? Žádná reklama, kecy o prodaných lístcích za den, dva, tři, čtyři. Holá fakta vypovídají o tom, že ti, kdo už viděli, hodnotí tento díl jako nejšťavnatější kousek celé série… Zatím to tedy vypadá na slušnou letní podívanou.

Body k dobru Tomovi přidělíte i za statečnost. Během natáčení scény, kdy visí z letadla Airbus A 400, se nenechal zastupovat. Však taky kvůli tomu všem zatrnulo. Vítr si pohrál s Tomovýma nohama a odmrštil je od stroje. Ale v klidu, je to Ethan Hunt. Jeho heslem je „nerozbytnost“. Jak jinak by se mohl sladce usmívat v momentě, kdy běží jako o život?

Tak co, už se na tenhle film chystáte?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

9 proměn retro hereček a herců z dospělých filmů

9 filmových herců, kteří zemřeli při natáčení