Bojovník – Boxerský nářez jak se patří

Jake Gyllenhaal je v kurzu a tentokrát si nasadil boxerské rukavice. Stojí jeho otloukání v ringu za návštěvu kina? A jaký ze základních boxerských postojů je ten jeho?

Jakea Gyllenhaala prostě musíte mít rádi. Vedle pletek s řadou hereckých kolegyň totiž tenhle rodák z Los Angeles patří mezi největší herecké chameleony současného Hollywoodu. Mohli jsme ho vidět jako drsného mariňáka ve stejnojmenné verbovačce, jako perského prince podle videoherní legendy či třeba jako hory krotícího kovboje. Loni sklízel úspěchy za Slídila, kde ztvárnil slizkého bulvárního fotografa, a o pár měsíců později sledujeme další z jeho proměn v Bojovníkovi (Southpaw). Tentokrát Jake nabral pěkných pár kilo svalů a i nějaký ten šrám v obličeji, takže ho anorexie už podezírat nemusíme a úlohu boxera mu bez problémů věříme.

Herecký ansámbl

Jake se vtělil do role Billyho Hopea, boxerského šampióna, kterému se brzo po začátku filmu zhroutí svět. Jeho rodinu postihne tragédie, jež zničí i Billyho kariéru. Jak to tak bývá v každém pořádném filmu o boxu, i tady se dočkáme cesty zpět na vrchol plné poctivého tréninku i nezbytného osobního rozvoje. Billyho trenéra a mentora si s chutí zahrál Forest Whitaker, kterého si určitě pamatujete jako Posledního skotského krále nebo ze spousty nezávislých filmečků. A masochisti si jistě užijí 50 Centa jako Billyho manažera, jelikož ten svým výkonem opět ujišťuje o svých hereckých nekvalitách. Dočkáme se i několika pořádně detailních boxerských zápasů, které si s realitou rozhodně nezadají. Krve, šrámů a stříkajícího testosteronu si tak užijete dosyta. Ve scénáři se ale originalitou neplýtvalo, takže nečekejte příběhové perličky, které jsme nikde jinde neviděli. Ale slušná řemeslná práce se taky cení a pro fanoušky boxu je to jednoznačně povinnost.

Boxerský koutek

A proč se film v originálu vlastně jmenuje Southpaw? Skalní fanoušci si jistě vzpomenou, že to byla i jedna z přezdívek Rockyho ve stejnojmenné sérii od námi milovaného Sylvestra. Rocky byl totiž levák a southpaw je typický postoj pro levorukého boxera – pravá ruka i noha vepředu a levý hák tiše čeká na svou šanci. Oproti tomu praváci používají standardně ortodoxní postoj a blíže soupeři mají svou slabší, tedy levou stranu. Samozřejmě se tyhle postoje mění i v rámci taktiky, takže ortodoxně může boxovat i levák a naopak. Ve filmu je tenhle motiv důležitý pro finální Billyho souboj. Stále si nejste jisti, jak to vlastně je? Mrkněte na přiložené vysvětlující video.

Lákavá kombinace

Přestože si v prvních týdnech po uvedení do kin připsal Bojovník pouze mírně nadprůměrnou návštěvnost, podle nás se jedná o dostatečně lákavou kombinaci na zpříjemnění libovolného letního večera. Co myslíte, zařadí se mlátička Billy Hope mezi legendární filmové bijce po bok Rockyho Balboy či Jakea LaMotty? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kličko potvrdil roli světového vládce boxu

7 nejzajímavějších bojových umění světa