Michail Popkov: Ve dne řádný policista, v noci Angarský maniak

Michail Popkov pracoval jako policista, a tak se na některých svých zločinech podílel i jako vyšetřovatel. Vysloužil si přezdívky jako Vlkodlak nebo Angarský maniak, byl totiž velmi krutý a těla, na kterých se vyřádil, se našla ve strašném stavu. Počtem obětí dokonce předčil i takové sériové vrahy, jakými byly Andrej Čikatilo nebo Alexandr Pičuškin.

Michail Popkov

Na první pohled vzorný občan

Michail Popkov se narodil 7. března 1964 v Norilsku v bývalé Ruské sovětské federativní socialistické republice. Krátce po jeho narození se rodina přestěhovala do Angarsku v Irkutské oblasti. Zde už zůstal žít, oženil se a se svou manželkou zplodil dceru Jekatěrinu. V polovině 90. let začal pracovat jako operativní dozorčí na 1. oddělení milice v Angarsku.

Dosáhl dokonce hodnosti mladšího poručíka, pak ale z práce odešel a začal se živit jako hlídač v Angarské ropné a chemické společnosti nebo jako taxikář. Téměř dvacet let bez povšimnutí vraždil a páchal násilnosti na ženách, nikdo z jeho okolí by ho však nepodezříval. Byl pro všechny slušným a pracovitým otcem od rodiny, navíc bývalým policistou.

Ulice chtěl očistit od nemravných žen

Mezi lety 1992 až 2010 se Michail Popkov dopustil minimálně 83 vražd. Především v Angarsku nebo i na jiných místech po celé Irkutské oblasti si vybíral ženy ve věku 16–40 let, zabil však i jednoho policistu. Po svém zadržení později prohlásil, že se snažil očistit ulice města od prostitutek, že vlastně vraždil z jakéhosi vnitřního přesvědčení.

Vybíral si vždy záměrně ženy, které se podle něj nechovaly správně, například ženy, které se večer do ulic a barů vydaly samotné bez svého muže či partnera, nebo ženy, které byly opilé. Byl také přesvědčen, že jeho manželka mu byla nevěrná, právě na to se vymlouval. Nevěra jeho manželky v něm měla vyvolat myšlenky na brutální vraždy jiných žen. Podle psychiatra Popkova také poznamenalo to, že v dětství vyrůstal s matkou, která holdovala alkoholu a pak se chovala násilnicky.

Ženy lákal do auta v uniformě policisty

Vytipované ženy vždy lákal do svého auta – a na sobě měl přitom uniformu milice. Ženám sliboval, že je v pořádku odveze domů, aby byly v bezpečí. To se ale nestalo. Místo toho je odvážel na opuštěná místa, tam je nutil se svléknout, následně je znásilnil nebo rovnou zabil. Vraždil sekerou, nožem, baseballovou pálkou, šroubovákem – a jindy své oběti uškrtil. Nakonec ještě jejich těla znásilnil a znetvořil. Právě proto, že se těla našla vždy velmi porušená, si vysloužil své dvě přezdívky Vlkodlak a Angarský maniak.

Popkov
Říkali mu Smíšek Míša. Jeho činy ale vypovídaly něco jiného. (foto: instagram)

Později pak Popkov během výslechů vypověděl, že ženám v autě nabízel nejprve sex. Čekal na to, jak odpoví. Pokud žena souhlasila, bylo jasné, že ji zabije. Tvrdil však, že pokud žena sex s ním odmítla, nic jí neudělal a v pořádku ji odvezl domů, jak prvotně slíbil.

Policie na něj byla dlouho krátká, sám některé své zločiny vyšetřoval

Trvalo skoro dvacet let, než byl Angarský maniak dopaden. Velkým paradoxem je i fakt, že na části svých zločinů se podílel nejen jako pachatel ale i jako vyšetřovatel, s vyšetřovateli pak byl často v kontaktu i jako jejich kolega, když se na vyšetřování nepodílel přímo. Navíc věděl, že se v Rusku až do roku 2008 nepoužívaly testy DNA, protože byly až příliš nákladné. To se mu ale stalo osudným, do svých obětí totiž do té doby bez obav ejakuloval. Policie si však postupem času vytipovala na několik stovek podezřelých, ty testovala podle abecedy a na Popkova došlo až v roce 2012.

Policisté porovnali DNA všech stávajících i bývalých policistů v Irkutsku, na místě činu se totiž téměř vždy našly stopy pneumatik terénního vozidla, které používaly orgány činné v trestním řízení. Právě stopy pneumatik byly hlavní stopou v případu, a díky tomu se podařilo vraha po skoro dvaceti letech konečně dopadnout. Když v březnu 2012 Popkova policie zadržela, ke svým činům se přiznal.

Doznal se, že spáchal 83 vražd a za to dostal trest doživotí v trestanecké kolonii se zvláštním režimem. Tím se Angarský maniak dostal do jednoho z nejhorších ruských vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Moses Sithole: Během šestnácti měsíců zavraždil a znásilnil nejméně 37 žen. Vinu nikdy nepřiznal

Daniel Camargo Barbosa: Skrze mladé panny trestal ženy. Znásilnil a zabil jich nejméně 72