Města, kde se žije nejlépe – a kde to naopak nestojí za nic?

Britský týdeník Economist i letos sestavil žebříček měst podle toho, jak dobře se v každém z nich žije. Tradiční a prestižní seznam se dočkal očekávaného vítěze, přesto se ve výsledcích objevila řada překvapení. Tak co, kde se mají nejlépe?

Země zaslíbená

Už pošesté v řadě měl tento žebříček stejného vítěze – australské Melbourne. A vlastně celá první pětka se od loňského roku nezměnila: Vídeň, Vancouver, Toronto a na děleném pátém místě se umístily Calgary a Adelaide. Země protinožců tak má v první šestici hned dva zástupce a společně s Kanadou (tři zástupci) tak tvoří duo států, kde se žije jako v ráji. Alespoň tedy podle tohoto žebříčku. Obecně bodovala spíše středně velká města v bohatých zemích s nízkou hustotou obyvatelstva.

Jaká byla kritéria, možná se ptáte. Města byla hodnocena celkem v pěti kategoriích – zdravotní péče, stabilita, kultura a prostředí, vzdělání a infrastruktura. Vítězné Melbourne získalo skóre 97,5 bodů (ze 100 možných!), když pouze v kultuře ztratilo pár bodíků. Neskutečný výsledek!

Ovšem ne celá Austrálie má důvod k radosti. Populární Sydney se oproti loňsku propadlo ze sedmé na jedenáctou pozici, a to kvůli zvýšené hrozbě teroristických útoků. Jen pár dní předtím přitom ztratilo titul nejpřátelštějšího města na světě. Je nasnadě, že místní se s tímto ústupem ze slávy nechtějí smířit a někteří vtipálci na Twitteru dokonce hanili vítězného souseda Melbourne. Ale jedná se samozřejmě jen o velmi relativní pokles, protože i klapzubácká jedenáctá příčka je skvělým výsledkem.

Peklo na zemi

Nebudeme se bavit o prvním vstupu Městečka South Park do světa filmu, nýbrž nejhůře umístěných městech. Hlavním problémem špatně hodnocených lokalit byly samozřejmě války či občanské nepokoje. Na pomyslném dně se proto umístil Damašek, hlavní město válkou zmítané Sýrie. Těsně před ním pak byl libyjský Tripolis, nigerijský Lagos, bangladéšská Dhaka a Port Moresby z Papuy Nové Guineje. Podívejte se, jak se spodní patra žebříčku za poslední roky proměnila:

Nejhůře se proti minulým letům propadly Kyjev, Paříž, Moskva a Detroit. Paříž a většina měst na Blízkém východě doplatily na vzrůstající hrozby (či přímo reálné ohrožení) ze strany terorismu, Kyjev zase na nejistotu v konfliktu s Ruskem. Holt války, to není žádná legrace.

Ale co naši?

Určitě vás zajímá, jak jsme dopadli my. A tady máme špatnou zprávu. Ne, nebojte, nedopadli jsme tragicky. Nedopadli jsme totiž vůbec nijak. Praha z nějakého důvodu nebyla do výběru 140 světových měst zahrnuta, o jiných českých sídlištích nemluvě. Zato naši východní bratři se mohou radovat. Bratislava si připsala pěkné skóre 81,5 (připomínáme, že maximum bylo 100) a patří mezi desítku měst, které za poslední pětiletku udělaly největší pokrok. Tomuto žebříčku mimochodem vévodí íránský Teherán, který se díky zlepšení vztahů se Západem vymaňuje z izolace a tomu odpovídá i růst města.

Ale jednu radost vám na závěr přece jen uděláme – v konkurenčním žebříčku americké konzultantské společnosti Mercer z února letošního roku se Praha umístila na 69. (mrk mrk) místě z 230. To je slušné samo o sobě, a především se jedná o nejlépe umístěné město z regionu střední a východní Evropy (v závěsu jsou Budapešť a Lublaň).

Co těmto výsledkům říkáte? Jste spokojeni tam, kde žijete? Nebo byste radši měnili? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejdůležitější zákony maloměsta

Co vás pobaví, šokuje nebo pohorší? Nejbizarnější architektonická díla u nás