Escobear: Skutečný příběh Medvěda na koksu

Život občas píše příběhy divočejší než hollywoodské scénáře. V případě filmu Medvěd na koksu, který z kraje letošního roku s řevem naspeedované šelmy dorazil do kin, je ale ten biják asi lepší.

medvěd

Jinak je Medvěd na koksu čistokrevné céčko, stojící kdesi na pomezí thrilleru a komedie. Nabízí kýble krve, klasické lekací scénky, trochu očekávatelného a náležitě šablonovitého humoru. Je to drobet delší, než by asi muselo, ale jinak jako odlehčená podívaná určitě neuškodí. A jak se to s tou reálnou předlohou? Cocaine Bear se sice skutečností inspiroval, ale jen opravdu volně.

trailer k filmu Medvěd na koksu (2023)

Muž s pochybnou reputací

Na počátku scénáře psaného životem tu máme jakéhosi Andrewa Carteta Thortntona. Chovatele koní z Kentucky, který si jako pilot vojenského letectva u 101. výsadkové divize ve službě vyslouží Purpurové srdce. A který se, lačný adrenalinu, po propuštění z armády a krátkém zaměstnání vojáka-kontraktora (námezdného žoldáka), nechá nalít k policii.

Nečekejte malou rybu, po dostudování policejní přípravky z Lexingtonu je z něj detektiv. Ale ne zrovna obránce práva a pořádku. Žel bohu je jedním z těch prohnilých. Vědělo se to, a tak je asi tou největší záhadou, proč se dokázal vysmeknout z obvinění o krádežích/pašování zbraní z armádních skladů.

Prošlo mu i vyšetřování záhadného „zmizení“ jedné tuny marihuany ze skladu důkazů, do kterého si chodil jako do supermarketu. A když byl do třetice obviněn a očištěn, tentokrát z pašování nelegálních substancí do USA, dostal povýšení a přiřadili ho ke speciálnímu protidrogovému útvaru. Tam se mu pochopitelně moc líbilo, informace z první ruky se mu hodily.

Balíčky padající z vánočního nebe

Práce v protidrogovém mu ale dávala zabrat, a tak po nějakých trablích (a šestiměsíčním trestu odnětí svobody) dává výpověď. Aby se dál naplno mohl věnovat pašování drog do Států. Dělá to chytře, letadlem. Jenže štěstí, které mu tolik přálo, mu v prosinci 1985 ukáže prostředník.

Jeho letadlo se dostane do bouřky, a on ví, že bude muset nouzově přistát. Proto se – dost neochotně – musí zbavit svého nákladu. Nad lesy Fanin County ve státě Georgia tak za letu vyhazuje cestovní tašky naplněné balíčky koksu. Nepomůže si. Střet s realitou a tvrdou zemí nepřežije.  

koks
Andrew měl všechno z první ruky. (foto: depositphotos)

Pro vyšetřovatele z GBI (Georgijský úřad pro vyšetřování) z toho ale plynula řada nepříjemností. Třeba to, že museli obléci sněžnice a vyrazit do hvozdů po trase letadla, a pokusit se posbírat na bílém sněhu bílý koks.

Méďa své štěstí neustál

Samozřejmě vtipkujeme – přibližně pětimetráková zásilka byla úhledně zabalená do kilových balíčků, a v troskách letadla zůstalo jen asi 40 kilo. Nu, a při tom hledání narazili na jednu skoro vyprázdněnou cestovní tašku se spoustou pozůstatků původního obalu. A vedle ní ležel osmdesátikilogramový medvěd. Mrtvý.

Nikdo ho nemusel lovit, zdrogovaný medvídek nemasakroval lidi z okolí ani si nevytvořil extrémní závislost. Prostě se pustil do tašky plné koksu, který mu asi hezky voněl. Takový sníh ještě neviděl. A než spořádal celý obsah milionové tašky, zkolabovalo mu srdce.

New York Times tomu jako zábavné domácí kuriozitě věnoval zprávičku na tři věty, a to bylo všechno. Život občas píše příběhy divočejší než hollywoodské scénáře, ale v tomhle případě je zábavnější to filmové zpracování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ze života muly: Kolik se platí za pašování? A jak určitě nepřevážet drogy

Aimo Koivunen. Voják, kterého zachránila před smrtí divoká jízda na pervitinu