Máte problémy se sousedy? Poradíme vám, jak na ně!

Sousedy si člověk většinou nevybere. Ti, kteří bydlí vedle pohodářů, si přitom ani neumí představit, jak nepříjemní mohou někteří lidé být. Proti všemu však jde alespoň nějakým způsobem bojovat!

Co dělat s problematickými sousedy?

Sousedské vztahy často nejsou idylické, naopak mnohdy jsou doslova, no řekněme na nic. To samozřejmě platí zejména pro bytové domy, i když také někteří lidé na vesnici občas použijí proti sousedům vidle. Řešením tak je vlastně jen stěhování na samotu u lesa. Jenže co když to nejde? Pak můžete pravidelně volat na policii, řešit problémy skrze majitele domu či bytu nebo si se sousedy více či méně přátelsky promluvit. Jenže pokud to nejde po dobrém ani po zlém, existují i další, možná trochu neobvyklé způsoby…

Jak se bránit hlučným milencům?

Sex je sice kořením partnerského vztahu, za to sousedské vztahy může řádně pošramotit. Zvláště v případě, když dává partnerka svému „nabíječi“ najevo, že s jeho výkonem a možná i výronem hlasitě „souhlasí“. Pokud vedle vás bydlí takový pár a vy se kvůli jeho hrátkám nemůžete vyspat, asi nejlepší způsob je oplatit stejnou mincí. Jenže ne všechny dvojice toto dovedou. V tom případě si zkuste řev od sousedů nahrát, následně dát repráky přímo ke zdi a otočit volume doprava. A když na vás následně zavolají policii, můžete přímo před nimi říct, co že to vlastně bylo za zvuky. Garantujeme vám, že příštího půl roku budou při setkání s vámi rudí až na pr…

Vyzrajte i na milovníky hlasité hudby!

Máte vedle vás, pod vámi či nad vámi milovníky techna, hip hopu nebo heavy metalu? Pak asi takové soužití opět nebude moc ideální. Jak se tedy bránit? Vyzkoušet můžete např. obranu reverzním útokem. Co to znamená? Nic víc než to, že milovníkům elektronické hudby pustíte nahlas kytary, a naopak. Univerzální možností je potom zapnout na plné koule dechovku a pro zachování psychického zdraví odejít třeba na celý večer do hospody. Nejenže tím otravné sousedy otrávíte, ale navíc získáte kladnou reputaci u důchodců v domě, což se vždycky může hodit.

Štve vás nadměrné dupání?

Dupání také příliš nepřidává na sousedských vztazích, a to zvláště v případě, bydlí-li nad vámi děti. Ty jsou většinou divoké a navíc rozhodně nepomáhají ani takové vymoženosti jako plovoucí podlahy, skrze které se line zvuk „krásně“ nahlas. Zatímco sousedka, chodící i doma v podpatcích, je skutečně na dělo, u dětí doporučujeme určitou shovívavost. Pokud totiž zatím doma nějakého toho potomka nemáte, jednou budete asi taky od sousedů pod vámi vyžadovat jisté pochopení. V každém případě můžete vyzkoušet např. odhlučnit strop, čehož lze dneska dosáhnout mnoha způsoby.

Hádky jako denní chleba

Jestli si vaši sousedi rádi přihnou alkoholu, asi jste si už zvykli, že často taková „akce“ končí hlasitou výměnou názorů. To jde navíc někdy ruku v ruce s domácím násilím. Trávíte-li volný čas v posilovně, můžete se pokusit zasáhnout silou. Ono jedna dobře mířená… Tenhle postup bychom vám ale příliš nedoporučovali, protože se nakonec může otočit proti vám. Tady vám tak zkrátka asi nezbude nic jiného, než se obrátit na úřady či policii. Bonzovat se sice nemá, ale některé věci se prostě hlásit musí. Zasáhnout při domácím násilí navíc rozhodně není bonzování, ale hodně záslužná věc.

Jde vůbec zabránit štěkotu psa?

Ani psi nejsou zrovna ideální sousedi, zvlášť někteří. Na mysli máme především ty, kteří dávají hlasitě najevo, že je jejich páníček právě mimo domov. Znáte to a domluva v nedohlednu? Řešení existuje. Tím nemyslíme, že byste museli před barák zrovna dávat otrávenou návnadu. Můžete si třeba pořídit kočku a ve dvě, ve tři ráno ji rozdovádět. Sousedi pak rychle poznají, jak jejich mazlíček dokáže dovádět. Možná také rychle pochopí, že koupit obojek, který dá psovi najevo zvukovým signálem a následně (bezpečným) elektrickým impulsem, že někdy se prostě neštěká.

Jak vyzrát na notorické stěžovatele?

Na sousedské vztahy nemají nejlepší vliv ani ti, kteří si neustále na něco stěžují. To samozřejmě často platí hlavně pro starší ročníky. Někdo by sice možná řekl, že senioři chtějí mít zkrátka na stará kolena klid, jenže ono to je mnohdy přesně naopak. Neadekvátní reakce totiž většinou neklid vyvolávají, než aby mu zabraňovaly. A řešení? Můžete se nad sebou zamyslet (třeba mají nakonec pravdu), neustálé výtky ignorovat anebo si stěžovat na to, že si stěžují, a tím vám výrazně ztěžují život. A když ani to nepomůže, můžete alespoň doufat, že to s nimi při další stížnosti zkrátka a dobře sekne a bude po problému.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílená pomsta po Rusku. WTF?

7 tipů, jak zabezpečit dům v době dovolené