Lze stavět z titanzinku? Ano! Je to čisté, úsporné a domy vydrží i norskou divočinu. Nevěříte? Tady je důkaz!

Bydlení v divoké přírodě, o jakém se vám nesnilo. To je komplex turistických chat s výhledem na jezero, sevřené skalami. Podívejte se, že komfortně přebývat se dá i v drsné norské divočině. 

norský styl a divočina

Když mají zkušení cestovatelé zmínit zemi, do které by se určitě ještě jednou rádi podívali, Norsko patří mezi nejčastěji zmiňované. Hlavním lákadlem jsou monumentální přírodní scenérie, divoké lesy, křišťálově čisté vodopády, mořské fjordy a nedotčené prostředí. Na ekologickém přístupu si ostatně skandinávské země a její obyvatelé tradičně velmi zakládají. Maximální ohledy a co nejcitlivější zásahy do prostředí jsou v těchto zemích klíčovým předpokladem při jakékoli lidské aktivitě. Týká se to samozřejmě průmyslové činnosti, turistiky nebo třeba stavebních úprav.

Modulové chaty s úžasnou vyhlídkou

Příkladem citlivého přístupu k prostředí mohou být nové turistické chaty na stezce v okolí jezera Soddatjørn. Skalnaté břehy nabízejí návštěvníkům úžasnou přírodní vyhlídku. Norská asociace pro cestovní ruch uspořádala v roce 2013 architektonickou soutěž na výstavbu jednoduchých ubytovacích zařízení. Kritéria stanovila, že musí jít o moderní, snadno udržovatelné chaty, při jejichž stavbě budou využity hotové výrobní moduly, aby se tak zabránilo dlouhým obdobím výstavby v nepřístupných horách a nepředvídatelných povětrnostních podmínkách.

Vyšší dimenze přírodního bydlení

Vítězné řešení estonského architektonického studia KOKO nakonec posunulo vnímání ubytování v divoké přírodě na novou úroveň. Dominují přírodní materiály. V interiéru je to dřevo, což vytváří příjemnou a přátelskou atmosféru. Všechny budovy mají skleněnou stěnu s panoramatickým výhledem na okolní krajinu. Venkovní úpravy domů jsou z materiálu Rheinzink, který perfektně odolává větru a sněhu a navíc nevyžaduje údržbu po celá desetiletí. „Titanzinek je materiál, který při správné pokládce postupně zraje. Je zcela bezúdržbový a po určité době začne vytvářet ochrannou přírodní patinu, která ho chrání před poškozením. Vydrží pak celé desítky let,“ uvedla Markéta Martinková z českého zastoupení firmy Rheinzink.

Skupina chat zahrnuje hlavní budovu, spací kajuty, toaletu se skladovou místností a saunu. Voda je odebírána přímo z jezera. Budovy se vyhřívají dřevem, zatímco solární panel poskytuje osvětlení.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bydlení v miniaturním domku. Překvapí vás, co vše v něm najdete

Bydlení v 800 let staré jeskyni. Podívejte se