Longboard. Kde se vzal, proč je populární a kde závodit?

Už 17. července odstartuje Red Bull Feel The Wheel 2017. To je třetí ročník longboard-crossového závodu, který je navíc otevřený pro všechny. Pojďme se na samotný longboard podívat podrobněji.

Longboard není žádnou novinkou. Vznikl v Americe už v 60. letech 20. století, kdy se začala psát historie Skateboardingu. Surfaři kolem Santa Moniky v Kalifornii hledali způsob dopravy v ulicích, nebo zábavu pro chvíle, kdy nejsou vlny. Tak vznikla první kolečková prkna.

Longboard je delší než klasický skateboard, obvykle mívá délku okolo jedno metru a šířku 19 až 25 cm. Kola longboardu jsou větší, širší a měkčí, takže má větší přilnavost k povrchu a je stabilnější. Desku a kola spojují tzv. trucky, což je vlastně náprava. Ta umožňuje u longboardu snadněji zatáčet díky osám vytočeným směrem ven. Longboard je díky tomu vhodnější pro obyčejný pohyb po městě. Jak je to s jeho sportovním využitím?

Přímo dolů – Downhill

Oficiální závodní disciplína longboardu je Downhill neboli sjezd. Kopce, které se využívají, musí mít sklon nad 10 stupňů, a jezdci se řítí dolů rychlostí přes 60km/h. Nejvyšší zaznamenaný rekord je téměř 130 km/h. Takto nebezpečný sjezd je možný jen na rovných horských silnicích, a samozřejmostí je helma nebo celokožená kombinéza, hlavně kvůli ochraně při případném pádu. Závodník musí dokonale ovládat techniku jízdy, ale zároveň minimalizovat odpor vzduchu během sjezdu. Zkrátka být dole co nejdřív.

Longboard-cross: houpání skrz boule

Závod v longboard-crossu je vlastně to samé, co crossový závod na kole nebo BMX. Trať je samozřejmě postavená přímo pro longboard, takže je povrch zpevněný tak, aby umožňoval jízdu na prkně, a plný klopených zatáček a boulí. U nás v čechách se zanedlouho právě takový závod pojede. Red Bull Feel The Wheel 2017 je otevřený longboard-crossový závod, takže se může k účasti přihlásit každý.

Vedle sebe závodí na trati vždy šest jezdců a postupují tři nejrychlejší. Postupně se tak ze všech rozjížděk dostane pět závodníků až do finále, z kterého vyjde vítěz Red Bull Feel The Wheel. Jede se už 17. června 2017 v Benátkách nad Jizerou, a pozor, závodí se i v ženské kategorii, takže nejen, že bude na co koukat, ale objeví se i naše hvězda snowboardcrossu Eva Samková.

Foto: Dan Vojtěch / Red Bull Content Pool

Královna snowboardu i longboardu

Eva Samková, jak jistě víte, vládne snowboardcrossu, a aktuálně se připravuje na letošní 23. zimní olympijské hry v korejském Pchjončchangu. Před dvěma lety se ale objevila na prvním ročníku Red Bull Feel The Wheel a závod v ženské kategorii vyhrála. Letos se pokusí o obhajobu a závodit bude spolu s ní celý její snowboardový tým.

Do Benátek nad Jizerou se ale sjede longboardová elita z celých Čech. Odstartuje i autor celého projektu, biker Michal Maroši, a několikanásobný mistr České republiky a jediný český vítěz světového poháru ve skateboardingu Maxim Habanec. Vrací se i rakušan Nicola Nührig, který ovládl první dva ročníky. V unikátním klání, které kombinuje snowboardcross a jízdu na „dlouhém prkně“, budou závodníci a závodnice bojovat o titul krále Red Bull Feel the Wheel 2017.

Foto: Dan Vojtěch / Red Bull Content Pool

Tak co, vyrazíte letos taky?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čas na servis kola. Kde a proč si najít odborníky?

Adrenaliňáci až za hrob, šílenci nebo hrdinové? Kdo zemřel a kdo ještě žije a pokouší osud