Proč patří lanýže mezi nejdražší ingredience světa

Když vkročíme do luxusní restaurace, po zhlédnutí cen nám má tendenci spadnout brada. Velmi často se ptáme, proč musíme zaplatit za pár chodů o degustačních porcích takový majlant. Na vině jsou však použité ingredience. Skrývá se v menu lanýž? Pak jsme doma. Mluvíme totiž o jedné z nejdražších ingrediencí na světě.

lanýže

Houba, kterou honí prasata

Když jde člověk houbařit, běžně po lese neloví zrovna lanýže. Svou pozornost upíná hlavně na tradiční hnědé hříbky, které mají hlavičku zbarvenou do zemitých odstínů a světlou nožičku. Klouzky, případně bedly nebo další druhy hub jsou tím, co si chceme přinést domů z času stráveného na procházce. Jen málokoho by napadlo, že bychom při takovém běžném houbaření mohli narazit i na lanýže – jednu z nejdražších ingrediencí, kterou v kuchyni používáme. Ano, tato drahá houba totiž roste i u nás.  

lanýž
Lanýže rostou i u nás, sbírat je ale nesmíte. (foto: depositphotos)

Možná máte nyní tendenci vyzbrojit svého čuníka a vydat se na pomyslný lov (právě prasata lanýže dobře cítí), bohužel vás nepotěšíme. U nás se totiž sbírat nesmí. A tak jste znovu odkázáni na jejich koupi nebo hledání čehokoliv, co by jejich výraznou, přesto jemnou chuť nahradilo. 

Zatuchlina nebo petrolej? 

Mnoho jedinců by si při setkání s lanýžem o něj „ani kolo neopřelo”. Silné aroma totiž připomíná částečně petrolej, částečně zatuchlinu. Kdybyste však plátky této houby vložili do úst, rázem byste nechtěli jíst nic jiného. Nejeden člověk, který tuto výjimečnou ingredienci ochutnal, jistě potvrdí, že se jedná „o opravdovou sílu” i hotový koncert, který se vám rozehraje na vašem jazyku.  

Lanýže se dělí na několik druhů 

V současné době rozpoznáváme hned několik lanýžů, respektive různých druhů této houby. Na základě konkrétních druhů (ale samozřejmě také od jejich velikosti) se následně určuje cena, která vás svou výší donutí pořádně prokoulet panenky.  

Za vůbec nejdražší lanýž je považován lanýž bílý, jehož cena se může vyhoupnout v našich českých končinách až na neuvěřitelných 80 tisíc korun. A ne za velké množství, třeba jen za jedno kilo. Dále také platí, že čím větší, tím dražší. Můžeme tedy konstatovat, že je to takový diamant mezi ingrediencemi.  

lanýž
Lanýž bílý je vůbec nejdražší. (foto: depositphotos)

V symbióze s kořeny stromů 

I když je v České republice zakázané lanýže sbírat, možná byste je chtěli alespoň vidět na vlastní oči. Nemusíte je však nutně hledat nikde jinde než u kořenů stromů jako je buk, dub, bříza, líska nebo smrk. V přírodě totiž rostou ve vzájemné symbióze.

Samozřejmě u nás nenarazíte na lanýže, které jsou bílé a které jsou tedy nejdražší na světě. Narazili byste případně na menší druhy, jako jsou lanýže oregonské, jež se jinde ve světě objevují například ve Spojených státech nebo v Himálajích.

Cílené pěstování jako cesta k nim 

Jelikož jsou lanýže nejen u nás chráněné, rostou-li v přírodě, je logické, že nyní dochází k cílenému pěstování v takzvaných „lanýžárnách”. Díky nebo kvůli tomuto pak vznikají nejrůznější trhy s drahou ingrediencí, což je v mnoha případech (například na Novém Zélandu nebo v Austrálii) pouze dopad či důsledek rostoucí poptávky.  

Pokud byste se sami rozhodli pěstovat lanýže, musíte se pořádně opříst trpělivostí. I když svůj pozemek osázíte už urostlými stromy a po letech je naočkujete touto houbou, přesto musíte setrvat i několik let. Mezi lidmi traduje mylná domněnka, že houby chytnou prakticky ihned, ale není tomu tak – někdy to může skutečně velice dlouho trvat. Pokud se však stane, záhy budete mít nejen skvělý pasivní příjem, ale také neskutečnou a prakticky nenahraditelnou ingredienci do oblíbených sladkých či slaných pokrmů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Výkalová kavárna a restaurace s hroby mezi stoly. Pošmáknete si?

Pozvání na večeři. Pozor na ženy, které mají chuť jen na jídlo a žádné pokračování neplánují