Krize středního věku. Jak se projevuje? Jak na vás ostatní poznají, že se snažíte chytit druhý dech? A jak se s ní vypořádat rychle a se ctí?

Máte v plánu nikdy nedopustit, aby vám krize středního věku zatemnila mozek? Malujete si to krásně, ale realita mnohdy neodpovídá skutečnosti. Jak na vás ostatní poznají, že se snažíte chytit druhý dech?

Životní cyklus každého člověka je jedinečný, nicméně bylo zjištěno, že určité podobnosti mezi jednotlivci a životními stádii přece jen existují. Kupříkladu, je naprosto běžné, že muži mezi 35. až 50. narozeninami mohou procházet komplikovaným obdobím, které někdy doprovázejí stavy úzkosti, stresu a depresí. Tento čas se přitom označuje za nechvalně známou krizi středního věku, o které někteří psychologové tvrdí, že je spojena s emočním nepohodlím, trvajícím až 10 let!

Mezi hlavní příčiny zmíněné krize patří především nespokojenost v práci a problémy s osobním životem. Jak se s takovými změnami pánská psychika vyrovnává? Známek krize středního věku u mužů existuje celý seznam, takže se připravte na to, že něco z níže vyjmenovaného vás pravděpodobně nemine!

Nuda a nechuť

Nic vás nebaví ani neuspokojuje. Po většinu času trpíte nechutí cokoli podnikat, odmítáte návrhy svých přátel a rodiny. Často pociťujete neklid, který je doprovázen apatií, dohání vás demotivace a nejste schopni se k čemukoli přemluvit. Klasika, vítejte v klubu nerudných povalečů. Můžete se však setkat i s opačným extrémem.

Vytváření impulsivních rozhodnutí

Pro krizi středního věku je charakteristická i náhlá změna zájmů a aktivit – myšleno po pracovní a kariérní stránce. Najednou chcete všechno stihnout a dohnat. Máte pocit, že vám ujíždí vlak, jenže vy jste tu po sobě ještě nic kloudného nezanechali. No, i to se stává. Řekněte ostatním, ať vás na pár let považují za workoholika!

Dramatická změna ve vzhledu nebo stylu

I dramatická změna vzhledu, jako je účes, liposukce, nebo třeba profesionální holení ohanbí, patří k alarmujícím skutečnostem. Jistě, pokud to nepřeženete, nic se neděje, ale jakmile vyberete konto do mínusu jenom proto, abyste měli o dva odstíny bělejší zuby, může být problém horší, než se zdá.

Ztráta sexuálního zájmu

Sexuologové apelují, že „všechno souvisí se vším“. Budujete kariéru a je na vás vyvinutý velký tlak? Pak toho v posteli asi moc nepředvádíte. Stresový hormon kortizol působí na vaše libido, žena je nespokojená. Najednou nesouložíte dvakrát týdně, ale jednou měsíčně – a to ještě s bídou. Platí to však i obráceně. Špatný, neuspokojivý sex, rovná se krize středního věku. Jestli to „vyřešíte“ mladičkou milenkou, počítejte s tím, že ta vám ten druhý dech spíš vezme.

Odsouvání partnerství do pozadí

Ať se vám to líbí nebo ne, i muži jsou čas od času uštěpační a zákeřní – jako ženy. Říká se, že pokud si všimnou prvních vrásek, mohou propadnout takovému stavu, ve kterém se uchýlí k výčitkám. „Jsme spolu deset let a já si užil tak s bídou první rok!“ Obviňování z nefunkčnosti partnerství, vyhýbání se debatám nebo konfrontacím, i to patří k signálům, že vám není dvacet. Ze žalu jste si něco nalili? Tak i tady se psychologové nediví!

Nadměrné pití

Ano, i nadměrný příjem alkoholu patří k jasným znamením, že člověk trpí krizí středního věku. Tak což o to, doma to asi nevadí, ale třeba takovému zaměstnavateli může vadit, že chodíte do práce s rudýma očima a nevábným dechem… Abyste k tomu všemu ještě nepřišli o flek!

Nostalgie

Je vám něco mezi třicítkou a padesátkou? Pak možná trpíte nostalgií, balancujete nad životem a litujete některých svých rozhodnutí. Vaše nejoblíbenější výrazy a slovní spojení se točí okolo „co kdyby“.

Jak se vypořádat s emočním nepohodlím?

Nejdůležitějším faktorem, který může pomáhat při řešení krize středního věku u mužů, je úprava životního stylu. Je důležité pravidelně se věnovat cvičení, dodržovat životosprávu, tedy nechlastat, a stýkat se s pozitivně nabitými lidmi. Depkaři, kteří jen přilévají vodu do ohně, situaci zhoršují. Snažte se být nad věcí a buďte realističtí. Čas přece každému odměřuje stejně. Věřte, že se jedná jen o přechodný stav. Na konci každého tunelu je vždycky světlo!

A jak se s krizí středního věku perete právě vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jste ve vedrech unavení a bez motivace? Ale co když vaše problémy přetrvávají? Pak za to možná nemůže horko!

Klimatizace? Nejhorší je nízká teplota a vysoké otáčky! Jaké zdravotní komplikace ještě způsobuje, když ji používáte v autě? Kdy je dobrým pomocníkem a co dělat, aby neškodila?