Jste ve vedrech unavení a bez motivace? Ale co když vaše problémy přetrvávají? Pak za to možná nemůže horko!

Jste neustále vyšťavení jako citron a přičítáte to vysokým teplotám? Tropické počasí sice může být jednou z příčin nízké energetické hladiny, nicméně pokud se s tímto stavem potýkáte dlouhodobě, nedělejte si iluze. Horko za vaši chronickou únavu nemůže! Tak co tedy?

Co způsobuje stálou únavu u mužů? Počasí z toho neviňte!

Dnes si mnoho lidí stěžuje na únavu. Je normální padat na ústa, zvlášť po náročném dni, nicméně jakmile se pocit, že usínáte i ve stoje, objevuje stále častěji, stojí v pozadí víc než jen vysilující práce. V podstatě existuje několik důvodů, proč se můžete cítit unavení. Tady jsou!

Nízká hladina testosteronu

Testosteron hraje hlavní roli, pokud jde o udržování pohlavní svěžesti, hustoty kostí a svalové hmoty. Jeho pokles může vést ke zvýšení tělesného tuku, snížení sexuální frekvence nebo k problémům se spánkem. Mnoho mužů pozoruje i sníženou motivaci. Tyto symptomy vedou k chronické duševní a fyzické únavě, stejně jako k nízké hladině energie. Chce to více spánku, méně stresu, pohlavní aktivitu a popřípadě i vhodné doplňky stravy.

Problémy se štítnou žlázou

Nízká hladina hormonu štítné žlázy (hypotyreóza) způsobuje, že usínáte ještě před hlavními zprávami. Na vině je v tomto případě autoimunitní onemocnění, při kterém váš imunitní systém napadne štítnou žlázu. Sice je tento stav častější u žen, nicméně mužů, kteří mají potvrzenou totožnou diagnózu, přibývá. Pokud vás kromě únavy trápí ještě deprese, řídnutí vlasů, suchá kůže, bolest svalů, přibývání na váze nebo zácpa, jste jasní.

Nedostatek spánku

Únava může být také způsobena špatnými spánkovými návyky, jako je práce v noci a spánek během dne. V některých případech, a to i když máte pocit, že v noci lenošíte dost a dost, za klesající energii může spánková apnoe nebo syndrom neklidných nohou. Zeptejte se partnerky, jestli si něčeho nevšimla!

Nevhodně složený jídelníček

Ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte. Ujistěte se, že váš jídelníček není postavený na vysoce zpracovaných potravinách a libůstkách z rychlých občerstvení. Vyhoďte vše sladké, mastné a tučné – a nahraďte to ovocem, zeleninou, semeny a ořechy. Hned se budete cítit o něco lépe.

Deprese

Deprese je psychická porucha, která může postihnout každého, bez ohledu na to, co si o ní myslíte. Příznaky zahrnují jakési „zpomalení“ systému, únavu, problémy se spánkem, sníženou spotřebu energie, obtížené soustředění, případně pocity beznaděje a prázdnoty. Jakmile se s něčím takovým potýkáte už delší čas, zvýšený příjem kávy váš problém rozhodně nevyřeší, chce to spíš zásah odborníka.

Nedostatek železa

I nedostatek železa a anémie se podílejí na tom, že kolikrát ještě před polednem nejste jako rybička. Na vině může být časté darování krve nebo vegetariánská strava. Vyberte si. V každém případě pozor na brnění rukou a nohou, závratě, bolesti hlavy, dušnost, nepravidelný srdeční tep, náchylnost k infekcím, bledou pokožku – a hlavně již zmíněnou únavu. Právě tohle totiž nasvědčuje tomu, že s vámi minerál se značkou Fe příliš nekamarádí. Jeho vstřebávání ovšem blokují i léky na snížení kyselosti žaludku, tak na to pozor!

Diabetes

Tělo je závislé na tom, jak jej pohání glukóza. Lidé s diabetem typu 2 nejsou schopni glukózu využívat, takže se energeticky cítí dost pod psa. Kromě únavy je trápí i ztráta váhy, nadměrná žízeň, podrážděnost, časté močení a rozmazané vidění. Jedno lepší, než druhé!

Nesnášenlivost potravin a alergie

Navzdory skutečnosti, že potraviny mají dodat energii, nové studie prokázaly, že skryté potravinové alergie a nesnášenlivost nejsou jen výkřikem do tmy. Najíte se a do deseti až třiceti minut můžete jít spát? Pak byste měli se svým lékařem začít řešit test na alergii, který odhalí, které položky jídelníčku vám nedělají dobře. Až odhalíte jména těch zrádců, separujte a separujte….

A co způsobuje únavu vám?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Klimatizace? Nejhorší je nízká teplota a vysoké otáčky! Jaké zdravotní komplikace ještě způsobuje, když ji používáte v autě? Kdy je dobrým pomocníkem a co dělat, aby neškodila?

Nepouštějte ji do fitka, pokud nebude cvičit sama. Má pravděpodobně zálusk na svého trenéra. Statistiky o nevěře mluví jasně! Co hrozí?