Předlouhé čekání na trest smrti: Průměrná doba je 19 let!

Nebránit průchodu spravedlnosti a postarat se o to, aby pro všechny stejně platící zákon došel naplnění. Platit to má všude a bez rozdílu, zvlášť v právně vyspělých demokratických zemích. Když ale přijde na někdejší kolébku demokracie, USA, táhnou se procesy s verdiktem trestu smrti desetiletí. Proč?

trest smrti

Stranou teď ponechme, jestli je tenhle „nejvyšší“ trest vůbec zapotřebí, a podívejme se spíš na to, kde se to s finální exekucí loudá. Jde o to, že už z principu je trest smrti definitivní. Pokud jednou sundáte nevinného, padne stín oprávněných pochyb na celou spravedlnost. Soudci (a poroty) proto nechtějí přestřelit. V amerických věznicích dnes na výkon trestu smrti čekají vězni, kteří k němu byli odsouzeni ještě na konci 70. a v 80. letech. Průměrná „čekací“ doba je 18,9 let.

Věčný koloběh odvolání

Jednak proto, že ponechat je za mřížemi sejít přirozenou cestou je tak nějak nejlepší. Odsouzení jsou, umřou tak jako tak, tak proč to hrotit. Druhak proto, že se k trestu smrti váže rozsáhle procesní postup odvolání. Postupně se můžete odvolat k 9 různým instancím, respektive v devíti krocích (právo na nový proces, žádost o milost, zmatečné řízení, zproštění viny). A než se to zprocesuje, protože nikde nechtějí udělat chybu, tak to trvá.

vězeň
Na trest smrti můžete čekat i desítky let. (foto: depositphotos)

Problém reálné neviny

Dlouhá procedurální cesta má zjevně svůj význam, protože se ukazuje, že 4,1 % odsouzených bylo k trestu smrti odsouzeno neprávem. Ne že by to byla zrovna neviňátka, ale ukázalo se, že zločin, za který mají pykat, prostě nespáchali. Mezitím se taky, během desetiletí čekání, může stát, že čin původně stíhatelný trestem smrti, z kolonky vypadl. Loupežné přepadení nebo znásilnění už je třeba ze hry. Na druhé straně, únos letadla (byť by se při něm nestřílelo) nebo špionáž vám trest smrti (v 27 amerických státech) automaticky zajistí.

Když není čím usmrtit

Pak je tu ta nepříjemnost, jak vlastně vůbec „popravu“ provést. Nemůžete je ubít plácačkou na mouchy. Povolených způsobů je povícero, za humánní se dnes považuje prakticky už jen smrtící injekce. Tedy, třísložková injekce. Která vás uspí, ochromí dýchání a nakonec zastaví srdce. Háček je v tom, kde sehnat ten thiopental sodný, pankuroinium-bromid a chlorid draselný.

Běžně v drogérii je na regálech (až na ten chlorid draselný) nemají. Musíte je koupit přímo od výrobce. A žádný výrobce většinou nechce být se soudními popravami jakkoliv spojován. Je to špatné pro obchod (následují bojkoty, protesty), takže nabídku odmítá. Jinak o tom, kdo vlastně dodává matroš na smrtící injekce se dozvíte díky svobodnému přístupu k informacím.

Někdy už není zájem

Obecně je pak společenská poptávka po výkonech trestů smrti nízká. Jasně, rodiny obětí a pozůstalí to možná vidí jinak, ale většinová společnost (a to i včetně dost radikálních republikánů) je většinou upokojená tím, že odsouzený dostane trest smrti, a na výkon exekuce se už tolik nenáhlí. Proto – a překvapivě často – dochází u vězňů k neobvyklé situaci. Jako adepti na trest smrti se o něj hlásí dobrovolně. Fakt!

Proč to dělají? Může být, že jsou smířeni se svým osudem, doznávají tím svůj čin a přijímají trest. Nebo je už to věčné čekání, ve stínu smrti, prostě dál nebaví. A zdaleka ne všem, co se dobrovolně přihlásí, je umožněno předbíhat ve frontě. Odsouzených k smrti je ve Státech skutečně nemálo, a čekají často až příliš dlouho.

vězeň
U mnoha vězňů čekajících na trest smrti se rozvine psychická porucha. (foto: depositphotos)

Ke smrti musíte při smyslech

Tak dlouho, že se u nich naplno rozvine Syndrom cely smrti. V podstatě totální psychický rozklad osobnosti. Zblázní se, jak potvrdí i lékařští specialisté a psychiatři/psychologové. Může to být těžká paranoia (nedivíme se) nebo sebevražedné sklony. Chuť skončit to. Když už nic jiného, neuvědomují si už „proč a jak“ je trest postihl. Vtip je ale v tom, že jako mentálně nezpůsobilé je už nemůžete popravit (je to proti Ústavě).

Spravedlnost se zjevně ubírá ke svému cíli velmi klikatými cestami i ve vyspělých státech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT