Krátkodobé půjčky využívá stále více lidí. Opravdu jsou tak výhodné?

Rychlo půjčka, micro půjčka, finská půjčka či krátkodobý úvěr. Mnoho názvů, ale význam zůstává pořád stejný. Krátkodobé půjčky jsou v České republice využívané čím dál více. Slouží spíše k řešení drobnějších finančních problémů, ale ani to nemusí být pravidlem. Mnoho lidí si půjčuje i na dovolenou, nový telefon či nákup vánočních dárků. A tam, kde roste poptávka, roste i nabídka. Proto lze dnes krátkodobou půjčku zařídit velmi jednoduše. Navíc existují v různých formách, proto si můžete vybrat takové benefity, které více vyhovují právě vám.

Krátkodobé půjčky využívá stále více lidí. Opravdu jsou tak výhodné?

Co si představit pod pojmem krátkodobé půjčky?

Nemáte vůbec tušení, co si pod tímto slovním spojením představit? Není to vůbec těžké. Jedná se o formu půjčky nebo úvěru, chcete-li, které jsou obvykle poskytovány nebankovními společnostmi. Jejich nevýhodou je vyšší úroková sazba, než u dlouhodobých půjček, což je ale logické. Výše obvyklých úroků z menší částky a za krátké časové období by nedokázala pokrýt náklady zřizovatele na její poskytnutí. Existuje zde i větší riziko, protože tyto půjčky, díky nastaveným pravidlům, o kterých si povíme později, umožňují jejich zřízení i osobám, které jsou zapsány v registru dlužníků nebo mají ještě jinou prozatím nesplacenou půjčku. Z toho vyplývá i vyšší riziko, že tito žadatelé nebudou schopni splatit půjčku včas a v plné výši. I u krátkodobých půjček si musíte zachovat racionální myšlení, rozhodně není dobré, abyste si je brali každý měsíc. Přece jen, stále jde o půjčku, která by měla sloužit jen v situacích, kdy neexistuje jiné řešení a vy máte jistotu, že ji dokážete splatit, abyste neuvízli v dluhové pasti. To ale neznamená, že byste tyto služby nemohly využívat opakovaně. I nebankovní společnosti si váží stálých klientů a jsou ochotny jim v případě bezproblémového půjčování a splácení nabídnout zajímavější úroky nebo další benefity.

Podoby krátkodobé půjčky

  • Internet či sms: U krátkodobé půjčky máte tu výhodu, že nemusíte navštěvovat kamennou pobočku, jako například u hypoték a dalších klasických úvěrů. K osobnímu kontaktu vůbec nemusí dojít, půjčit s můžete z pohodlí domova, a to přes internet, například vyplněním formuláře, nebo přes telefon, a to díky sms či hovorem.
  • Půjčky bez registru: Dalším benefitem je fakt, že mnoho krátkodobých půjček je poskytováno i osobám, které by na klasickou půjčku nedosáhli, a to kvůli zápisu v registru dlužníků nebo klientům, kteří ještě splácejí jinou půjčku.
  • Půjčky bez doložení příjmů: U klasických úvěrů, které poskytují banky, je v drtivé většině případů nutné, abyste doložili výši svých příjmů. Hodnotí se díky tomu vaše schopnost splácet půjčku. U krátkodobých půjček ale často nejsou tyto informace vyžadovány, zkrátka si ji můžete zřídit, aniž byste dokládali výši a pravidelnost svého příjmu.
  • Půjčky fungující na principu kontokorentu: Klasické banky, u kterých máte založen účet, k němu často nabízejí benefit ve formě kontokorentu, což je doplněk k běžnému účtu, který vám umožňuje čerpat z něj peníze i v případě, že na něm nemáte dostatečnou obdobu. Společnost Ferratum nabízí půjčku s názvem Ferratum Credit, která funguje na stejném principu. Můžete tak najednou získat částku až 80000 Kč.
Krátkodobé půjčky využívá stále více lidí. Opravdu jsou tak výhodné?

zdroj: ferratum

Krátkodobé půjčky jsou hitem posledních let

Největším lákadlem je rychlost sjednání, minimum podmínek a variabilita při splácení. To jsou body, na které lidé nejvíce slyší. Peníze můžete mít na účtu během několika minut po schválení půjčky, a protože krátkodobé půjčky jsou neúčelné, nemusíte nikomu dokládat, za co jste peníze utratili nebo jakým způsobem. Tato rychlá půjčka je ideální ve chvíli, kdy musí člověk splatit nějaké pohledávky, ocitnul se v tíživé finanční situaci, kterou momentálně nedokáže řešit vlastními silami, ale můžete ji využít i v případě, že jste například narazili na výhodnou cenu vozu, dovolené či telefonu, jehož nákup se vám více vyplatí nyní, i když si na něj vezmete půjčku. Navíc máte vždy možnost volby. Chcete si půjčit 1000 Kč na týden nebo 10000 Kč na měsíc? Není to problém. Termín splatnosti i výše půjčky záleží jen na vás a vašich možnostech, samozřejmě v předem stanovených mantinelech. I tak jsou krátkodobé půjčky obvykle mnohem benevolentnější a variabilnější, než standardní úvěry u banky.