Co zvážit před koupí nového rodinného auta?

Téma, které může každé rodině zabrat spousty času a znamenat sáhodlouhé diskuze a návštěvy autosalonů. Každá rodina má své vlastní požadavky pro výběr auta pro všechny své členy. Dnešní trh a jeho segment je opravdu široký, výběr se proto může jevit jako nelehký úkol. Níže naleznete základní požadavky pro koupi jakéhokoli vozu.

rodinného auta

Velikost auta a zavazadlového prostoru

Mezi nejčastější požadavky před koupí rodinného auta patří velikost. Ta se většinou odvíjí od počtu členů v domácnosti. Rodina, která má například čtyři děti, nemůže zvolit klasický pětimístný automobil. Zároveň je dobré myslet na zavazadlový prostor. Pokud tedy máte ratolesti, nevolte kufr s objemem menším než 400 litrů. S dětmi vzroste i množství převážených věcí, včetně autosedaček a kočárku.

V případě, že vozíte třeba prarodiče, jistě jim vyhovíte vyšším posazením vozu. Při výběru velikosti uvažujte též nad tím, zda vám bude více vyhovovat kombi, SUV nebo MPV.

Vybavení rodinného auta

Vybavení rodinného auta je další klíčovou položkou, na kterou je nutné zaměřit svoji pozornost. Každý poskytovatel nabízí základní vybavení vozu. Mezi nejčastěji žádané vybavení pro rodiny patří:

  • isofix
  • zabarvená skla
  • airbagy v zadní části vozidla
  • vyhřívané sedačky
  • organizéry
  • klimatizace
  • propojení s mobilním telefonem a podobně

Náklady na pořízení

V neposlední řadě je velmi zásadní a důležitá položka cena vozidla. Kolik bude pořízení rodinného auta nakonec stát? Proto je potřebné se zamyslet nad obnosem, co máme k dispozici. A dle toho i volit, zda koupíme auto nové, před výrobou, auto nové vystavené v salonu nebo auto ojeté.

Pokud zvolíte auto ojeté, je nutná kontrola technického stavu vozidla. V případě, že si jeho stavem nejste sami jistí nebo ho nedokážete odhadnout, přizvěte si odborníka.

rodina
Kolik vás bude v autě jezdit? Vejde se tam vše a všichni? (foto: 123RF)

Hotově, nebo splátky?

V dnešní době aktuální nedostatek finančního obnosu nepředstavuje sebemenší problém. Sami si můžete zvolit výšku a délku splácení dle svých možností.

Náklady na údržbu

Ano, i náklady po koupi je nutné zvážit. Na mysli je značka automobilu, povinné ručení, ceny servisu a náhradních dílů.

Čekací doba

Zároveň u vás také jistě sehrává roli doba, kdy přesně chcete auto mít. Pokud ho potřebujete prakticky okamžitě, není nutné rozmýšlet nad autem před výrobou. Výroba některých vozů může zabrat až řadu měsíců.

Statistika krádeží

Před koupí stojí za to najít si několik minut na průzkum ohledně krádeží dané značky a typu vozidla.

Spotřeba paliva

Dnešní auta jsou vyráběná a koncipovaná pro menší spotřebu při měřicím cyklu, na to si dejte pozor. Ve skutečnosti se však tato čísla vždy liší. Projeďte si internet a recenze od reálných majitelů nebo novinářů, kteří s těmito čísly porovnali svou skutečnou spotřebu.

Nafta, nebo benzín?

Dieselové automobily mívají nižší spotřebu, nicméně jejich pořizovací cena bývá vyšší a údržba nákladnější. Pokud budete jezdit předně delší trasy, volte určitě naftu. Pokud jej máte na popojíždění do práce a celkově po městě, dejte přednost benzínu.

Zde se nám nabízí ještě jedna možnost, a to hybrid v podobě využívání více než jednoho zdroje energie. Je vhodný v případě, že jezdíte po městě, a vyšší pořizovací cena pro vás nepředstavuje problém.

Výkup starého

V případě, že aktuálně vozidlo vlastníte, můžete zvolit možnost jeho výměny za jiný a novější model. Výkup vozu na protiúčet bývá hladký proces. Výhodou je, že výkupem nakupující přebírá veškerou odpovědnost – a vy se v budoucnu nemusíte s nikým dohadovat.

Před koupí podstoupit test

Koupě nejen rodinného auta je velkým krokem pro každého, auto nám většinou slouží řadu let, proto je rozumné si ho před koupí otestovat. Pokud již máte děti, vyzkoušejte si také instalaci a manipulaci autosedačky.

Pokud uvažujete o koupi nového automobilu, ceny bývají nepatrně nižší v zimním období, kdy po nich nebývá tak velká poptávka. Dnešní automobilový trh a jeho situace je komplikovaná, na nová auta se čeká několik měsíců, a proto cena ojetých a zánovních o něco stoupla.

Nicméně ani tento fakt neznamená, že byste měli sáhnout po levné variantě soukromého inzerenta bez otestování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Náš autotest: Ford Focus je ještě lepší auto! Vyplatí se u něj tradiční diesel nebo spíš benzín?

Kdy nám dojde ropa? Jednoduchá otázka, složitá odpověď