Kontejnerový dům jako plnohodnotné ekologické bydlení se spoustou výhod

Vlastní bydlení – v dnešní době je to téměř něco jako nesplnitelný sen. Jenže existují i jiné, alternativní způsoby bydlení, které mají například v zahraničí velkou oblibu a pomalu se dostávají i sem k nám. Mezi ně rozhodně patří kontejnerové domy. Jde o dostupný způsob bydlení, navíc můžete bydlet mnohem levněji, ve vlastním a poměrně rychle. O co se jedná a jsou opravdu domy z použitých kontejnerů plnohodnotným obydlím vhodným pro celou rodinu?

kontejnerový dům

Dokážete si představit, že bydlíte v kontejneru? Na stavbu takových domů se využívají již použité a vyřazené námořní kontejnery, ale to kvalitě takové stavby neškodí, jen je potřeba si dobře kontejner vybrat. Obvykle se kontejnerový dům nestaví samozřejmě jen z jednoho kusu, dají se pokládat na sebe, různě propojovat, a tak vzniká skutečně komfortní bydlení, které prostorově odpovídá plnohodnotnému domu.

Ve světě jsou takové domy docela populární, a to hlavně v Kanadě nebo ve Spojených státech. A kromě obytných domů nebo chat se staví z kontejnerů i bazény, kanceláře nebo stánky. Takovému domu pak nemusí chybět ani terasa nebo střecha, která esteticky dům doladí tak, že vypadá jako téměř každý jiný.

kontejnerový dům
Napadlo vás někdy bydlet dobrovolně v kontejneru? (foto: 123RF)

Rychlá realizace

Obvykle se na stavbu nového domu čeká opravdu dlouho, což v dnešní době zapříčiňují i ceny stavebních materiálů. Pokud se ale rozhodnete pořídit si kontejnerový dům, můžete bydlet už v řádech týdnů. Samotná realizace obvykle trvá v rozmezí od šesti do osmi týdnů, a dokonce vám dnes s financováním pomohou i některé banky. I na kontejnerový dům totiž můžete dostat hypotéku, tedy pokud se dům pevně spojí se zemí a bude splňovat i další podmínky.

Výstavbu domu urychluje i fakt, že k postavení takového obydlí postačují jen dvě věci. Je potřeba sehnat jeřáb a nákladní auto, které kontejnery na místo určení doveze. Všechny kontejnery, které jsou určené k prodeji, musí splňovat jisté podmínky, jsou tedy netoxické a zdraví neškodné. Navíc bytelné námořní kontejnery jsou pevné a odolávají dobře například ohni nebo povětrnostním vlivům, včetně silných větrů nebo dokonce hurikánům. Kromě toho, že můžete tedy velmi rychle bydlet, budete bydlet i bezpečně a ekologicky.

dům
Bydlení z lodních kontejnerů má mnoho výhod. (foto: 123RF)

A proč ekologicky? Je to zejména proto, že takové vyřazené lodní kontejnery byly v praxi využité často jen jednou, a pak by je již nikdo nezužitkoval. Vy si z nich ale můžete postavit plnohodnotné bydlení. O výhodné recyklaci tak není pochyb.

Kolik kontejnerový dům stojí?

Co se týče rozpočtu, i tady můžete být potěšeni. Jeden kontejner stojí jen několik desítek tisíc korun, samozřejmě je potřeba počítat s úpravami. Kontejner seženete od třiceti tisíc nejlevněji, maximálně pak můžete za něj zaplatit něco okolo sedmdesáti tisíc. Záleží samozřejmě na jeho stavu.

V našich klimatických podmínkách je pak potřeba počítat ještě s tepelnou izolací, nějakými drobnými úpravami a vybavením, ale v konečném výsledku vám vždy vyjde mnohem nižší cena, než kdybyste se rozhodli stavět klasický dům. Vyřešit ale musíte samozřejmě i pozemek, kde si svůj vysněný dům postavíte.

Jak bude dům vypadat?

Jeden samostatný kontejner má obvykle na šířku 2,4 metry a délka může dosahovat až čtrnácti metrů nebo méně. Tak si snadno můžete propočítat, kolik jednotlivých modulů byste na stavbu domu potřebovali. Výhodou je to, že kontejnery jsou velmi pevné a vydrží skutečně velkou zátěž. Proto není problém stavět je na sebe, to vám ušetří starosti s řešením stropů nebo podlah.

vizualizace
3D návrh obývacího pokoje. (foto: 123RF)

Z jednotlivých kusů si ale můžete dle libosti postavit zajímavě řešený kontejnerový dům zcela podle svých představ. Navíc budete mít možnost postavit si dům nízkoenergetický. Otázku vytápění stejně budete muset vyřešit, ale to jsou v podstatě už jen detaily.

Líbilo by se vám žít v netradičním a vlastně velmi ekologickém domku za zlomek peněz?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bydlení v miniaturním domku. Překvapí vás, co vše v něm najdete (10 fotek)

5 cestovatelských tipů, jak sehnat nejlepší bydlení na cestách