Konspirační teorie kolem Evropské unie: hranice je někdy podezřele tenká. Není vám to povědomé?

Konspirační teorie jsou něco jako zdravá snídaně. Mohou vám dodat energii na celé dopoledne, stejně jako vám mohou způsobit zažívací obtíže. Což ale neznamená, že by v nich nebyly drobky pravdy. Jednotná Evropa, které vládnou aristokraté. Ideály nespokojeného obyvatelstva vyřeší noví lidé, dovezení z Afriky. Jaké nejpopulárnější konspirační teorie o EU kolují a jsou ještě stále fikcí?

Konspirační teorie kolem Evropské unie. Hranice je někdy podezřele tenká

Reálný základ má kdejaká konspirační teorie. Slyšeli jste někdy jméno Richard von Coudenhove-Kalergi? Tenhle rakousko-japonský politický idealista získal v roce 1919 i československé občanství, takže je to tak trochu i náš rodák. Jeho zásadní ideou bylo vytvoření univerzální, velké, propojené a jednotné Evropy. Která by byla vedena jako monarchie, spravovaná radou aristokratů. Tenhle plán měl pochopitelně háček. Evropa v době, kdy o tomhle snil, byla do krajnosti rozhádaná. Copak o to, světaznalí šlechtici a mocipáni se mezi sebou vždycky nějak domluví, problém tu představovala tehdy stopadesátimilionová porce plebsu. Těch obyčejných sprostých lidí, se svými ideály, národními státečky, tradicemi, hymničkami a vlajkami.

Udělejme z Evropy africkou kolonii

Kalergi přišel s originálním plánem, jak to vyřešit. Nahradit původní evropské obyvatelstvo lidmi dovezenými z Afriky. V té době „divochy“, kteří se množili tempem morčat na Viagře. Není k tomu zapotřebí válek nebo vyhlazovacích táborů. Prostě jen v Evropě vytvoříte příhodné podmínky pro cizince z dovozu, a ti přijdou sami. A během pár generací početně převládnou nad původním, starým a zapšklým obyvatelstvem. Které bude samozřejmě vděčně přijímat nové uspořádání a je už z kolonií zvyklé na vládu pevné ruky aristokratů. Kalergiho plán je dodnes považován za šílenou konspirační teorii, ale jak už to tak bývá…

Tajná dohoda mezi Španělskem a Velkou Británií?

Tyhle dvě země, které historicky pojí jen staletí válek s náboženským podtextem, totiž měly ještě před pár týdny podobný problém, i když po Brexitu už to není tak horké. Španělsko o nezávislost usilující Katalánsko, Britové zase rebelující Skotsko. Katalánci si v referendu vlastní nezávislost prohlasovali, ale jejich nová regionální vláda za to putovala do kriminálu. Skotové si nezávislost neprosadili, ale zkouší to znovu. Otázka zní, jestli by i pak takové osamostatněné Skotsko nebo Katalánsko mohlo patřit do EU.

Protože formální mustr na tohle v EU nikdo zatím nemá, s nově vzniklými státy se nepočítalo. O jejich přijetí by musel rozhodnout souhlas všech stávajících členských zemí. A podle jedné konspirační teorie existovala dohoda mezi Španělskem a Británií, při které by Britové hlasovali proti vstupu Katalánska (a Španělé na oplátku proti vstupu Skotska). Čímž si navzájem jistily svoji územní celistvost. Takže žádné pohádky o demokracii, sebeurčení a nezávislosti, ale pěkně tuhý diktát. Španělé tu výjimečně tahali za delší konec provazu, protože mohli snadno zablokovat i snahu o osamostatnění britského Gibraltaru.

Nový světový řád

Je na čase trochu oprášit ilumináty. Nebo svobodné zednáře. Je to vlastně jedno, protože teorie Nového světového řádu (New World Order) se dost dynamicky mění, jak se to zrovna hodí. V principu jde o to, že by světovým děním měly hýbat velké finanční skupiny a korporace. Někde válka, jinde trocha inflace, támhle ekonomická krize. A výsledkem je pozměněné uspořádání sfér moci. V čem je háček?

Pokud chcete pomocí bankovních institucí ovlivňovat světové dění a odstranit demokracii, máte zásadní problém s „rozmanitostí“. Pád dolaru na burze se stabilní ekonomikou nezávislé a produkčně soběstačné země prostě nezatřese tolik, aby to vedlo ke kýženým cílům. Potřebujete vytvořit takové země, které jsou vzájemně závislé na sobě a samy nesoběstačné. Potřebujete vytvořit Evropskou unii!

Postaráme se vám o zábavu

Dotační politikou proměníte to, co každá dosud nezávislá země dělá. Postaráte se o to, aby přišli třeba o své zemědělství nebo je učiníte závislé na dodávkách čisté energie odjinud. Vnutíte jim spoustu nesmyslných a omezujících nařízení. Protlačíte k nim změny politického uspořádání. Že se jim to nelíbí? Tak jim nadělíte ještě více semknutější Evropy a osekáte jejich nezávislost na minimum, necháte za ně rozhodovat nikým nevolené zástupce. A nakonec jim ještě nacpete univerzální měnu, euro, takže je teď už můžete pomocí finančních nástrojů z dálky pohodlně a libovolně manipulovat. Obyvatelé zemí, se kterými si takhle hrajete, si toho ani nevšimnou, protože jsou pořád na větvi z toho, jaké zahnuté banány, žárovky nebo máslo vlastně mají.

 Tak takhle konspirační teorie fungují: jsou vám až velmi povědomé.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Severní Korea: cenzura každého slova, uctivý postoj před sochami diktátorů a další střípky ze socialistického ráje

Elektromobilita jen pro bohaté. Vlády zemí v Evropě se vydaly do slepé uličky a na obyčejné lidi kašlou