Recenze Colostrum advance – je to kvalitní produkt?

Colostrum, tekutina bohatá na živiny produkovaná samicemi savců bezprostředně po porodu, je nabitá imunitními, růstovými a tkáně obnovujícími faktory. Jedná se o komplexní biologickou tekutinu, která pomáhá při rozvoji imunity novorozence. Obsahuje významné množství složek komplementu, které působí jako přírodní antimikrobiální látky a aktivně stimulují zrání imunitního systému.

Colostrum

Colostrum získává na popularitě zejména v oblasti výživových doplňků a to z dobrého důvodu. Plné protilátek, živin a imunitních faktorů nabízí nespočet zdravotních výhod a je poměrně dobře snášeno. Kolostrum jako doplněk výživy přichází v syrové, rehydratované a tobolkové formě. Má vysokou koncentraci protilátek, klíčových živin, růstových faktorů a dalších, které nenajdeme v žádném jiném zdroji. Přípravek Colostrum Advance nabízí ve svých 90 kapslích kravské (bovinní) kolostrum pocházející z ekologicky čistého prostředí chovu na farmě v Česku.Možná jste slyšeli, že je popsáno jako tekuté zlato – a to nejen proto, že je žluté! A my dnes spolu zjistíme, zda je opravdu tak vzácné.

Jaké je složení bovinního kolostra?

Kolostrum obsahuje mnoho výživných látek, které mohou mít přínos pro zdraví. V následujícím se na tyto nutrienty podíváme podrobněji.

Laktoferin

Laktoferin je protein, který pomáhá vázat železo. Hraje důležitou roli v imunitní funkci a má antimikrobiální a antivirové vlastnosti. Posudek z roku 2014 to podporuje. Popisuje jednu studii, která zjistila, že bovinní laktoferin posílil imunitní systém u zdravých lidských dobrovolníků a zvýšil jejich antioxidační hladinu.

Růstové faktory

Colostrum obsahuje řadu růstových faktorů, přičemž dvěma hlavními jsou transformující růstové faktory alfa a beta. Obsahuje také růstové faktory 1 a 2 podobné inzulinu, které hrají důležitou roli při obnově svalů a chrupavek. Z tohoto důvodu stále více sportovců užívá doplňky mleziva, aby zkrátili dobu zotavení.

Protilátky

Colostrum obsahuje širokou škálu protilátek, včetně těch, které pomáhají předcházet bakteriálním infekcím trávicího systému. Stejně jako lidské kolostrum obsahuje i bovinní kolostrum spoustu imunoglobulinů, které předávají pasivní imunitu teleti. Podle zprávy z roku 2019 stále probíhá výzkum, který by určil, zda mohou vědci plně využít imunitní výhody bovinního mleziva pro člověka.

Hormony

Colostrum obsahuje mnoho hormonů, ale vědci plně nerozumí účinku, který každý z nich má na tělo. Některé však mohou ovlivnit časné zrání sliznice žaludku.

Benefity bovinního kolostra pro naše tělo

Colostrum je vysoce výživné a poskytuje jedinečné zdravotní výhody pro děti i dospělé. Mezi nejvýznamnější výhody patří:

  • zdraví intestinálního traktu
  • imunitní zdraví
  • normální obnova buňky
  • zdravé stárnutí
  • zdraví mozku
  • nálada
  • podpora sportovního výkonu

Zdraví střev

Colostrum advance může posílit vaše střeva a bojovat proti infekcím v zažívacím traktu. Studie na zvířatech i na lidech ukazují, že bovinní kolostrum, které tvoří aktivní složku přípravku, může stimulovat růst střevních buněk, posílit střevní stěnu a zabránit střevní propustnosti, což je stav, který způsobuje únik částic ze střeva do zbytku těla. Tyto příznivé účinky jsou pravděpodobně způsobeny laktoferinem a růstovými faktory, které obsahuje.

Studie u 12 sportovců, kteří byli náchylní k střevní propustnosti v důsledku náročného cvičení, zjistila, že užívání 20 gramů bovinního kolostru denně zabrání zvýšení střevní propustnosti na 80%.

Může předcházet a léčit průjem

Složky v mlezivu – zejména různé protilátky a protein laktoferin – mohou pomoci předcházet průjmům spojeným s bakteriálními a virovými infekcemi. Studie provedená na 87 dospělých s průjmem spojeným s HIV zjistila, že užívání 100 gramů bovinního kolostra denně spolu s tradičními léky proti průjmu významně snížilo frekvenci stolice o 21% více než samotné tradiční léky.

Imunitní zdraví

Bovinní colostrum může posílit váš imunitní systém a pomoci vašemu tělu bojovat s původci chorob. Účinky mleziva na posílení imunity jsou většinou způsobeny jeho vysokou koncentrací protilátek IgA a IgG. Protilátky jsou proteiny, které bojují proti virům a bakteriím.  Výzkum ukazuje, že doplňky výživy colostrum mohou být zvláště účinné při posilování imunity u elitních sportovců.

Jedna 12týdenní studie u 35 dospělých běžců zjistila, že užívání doplňku bovinního kolostra denně zvýšilo množství protilátek IgA v slinách o 79% ve srovnání s výchozími hladinami. Vědci naznačili, že vyšší hladiny IgA v slinách mohou posílit imunitu a zvýšit schopnost těla bojovat s infekcemi horních cest dýchacích.

Podle malé studie publikované v roce 2007 může kolostrum pomoci při prevenci chřipky. Mezi účastníky studie, kteří užívali doplňky mleziva po dobu dvou měsíců, byl počet dnů s chřipkou třikrát nižší než u lidí, kterým přípravek nebyl podáván.

zdroj: Lightspring/shutterstock.com

Normální obnova buněk

Kolostrum především díky svým růstovým faktorům pomáhá při růstu svalů, při obnově svalů a chrupavek, při hojení a regeneraci kostí. Integrativní medicína používa mlezivo k podpoře komfortu kloubů, občasných zánětů a ztuhlosti.

Zdravé stárnutí

Mnoho benefitů kolostra funguje společně na podporu zdravého stárnutí. Hlavně kvůli jeho dopadu na růst a podporu svalů, hustotu kostí, redukci zánětu a regenerační účinky na strukturní buňky těla, podporující pružnost a vitalitu pokožky.  Ve studiích na myších, mlezivo prodloužilo životnost a zlepšilo senzorické a motorické aktivity.

Zdraví mozku a podpora nálady

Snad nejpůsobivějším přínosem přípravku Colostrum je jeho podpůrný účinek na zdraví mozku a podporu nálady. To dává smysl, když vezmete v úvahu, jak rychle se mozek dítěte vyvíjí. Kolostrum pomáhá buňkám efektivněji komunikovat a bylo prokázáno, že zlepšuje neurologické cesty a plasticitu. Kolostrum pomáhá syntetizovat serotonin, potlačovat problémy s náladou související s věkem a vyrovnat hladinu glukózy v krvi v mozku.

zdroj: fizkes/shutterstock.com

Sportovní výkon

Několik studií naznačuje, že colostrum může zlepšit výkon při sportu. V roce 2001 vědci předepsali skupině aktivních mužů a žen kolostrum nebo syrovátkový protein. Během osmitýdenního studia se každý ze subjektů alespoň třikrát týdně účastnil aerobního cvičení a tréninku těžkého odporu. Výsledky studie ukázaly, že u členů skupiny s mlezivem došlo k významnému nárůstu čisté svalové hmoty, zatímco u členů skupiny se syrovátkovým proteinem došlo k nárůstu tělesné hmotnosti.

Potenciální stinné stránky Colostrum advance

Kolostrum se pro většinu lidí obecně jeví jako bezpečné. Colostrum není mléko a neobsahuje laktózu. Proto je bezpečné i pro lidi, kteří netolerují laktózu. Je však možné mít na kolostrum jiné alergie. Není podloženo, zda je bezpečné pro těhotné nebo kojící ženy. Je to živočišný produkt, ale jeho konzumace nevyžaduje smrt zvířete. Pro vegany je však nepřijatelné. Někteří lidé mohou být navíc znepokojeni etikou toho, jak je kravské kolostrum získáváno a zda je odebráno telatům, která ho potřebují.

Je Colostrum advance kvalitní produkt?

Když si všechno výše zmíněné spočítáte, podtrhnete a ještě přidáte fakt, že Colostrum advance pochází z ekologicky čistého chovu, výrobní proces podléhá certifikaci ISO 9001: 2001 a přípravek je pod neustálou nezávislou kontrolou v akreditované laboratoři, dostanete se k výsledku, že ano, Colostrum advance je kvalitní produkt.

Zdroje informací: