Kolo v ceně auta. Co umí ručně vyrobený superstroj? Proč stojí statisíce a kde ho můžete vidět naživo?

Chcete vědět, jak vypadá superstroj, který stojí tolik, co lepší auto? Tehnhle ručně vyrobený italský hřebec s revolučními novinkami a více než sedmdesátiletou historií jeho tvůrců má jméno Co Colnago C64. Zjišťovali jsme, proč stojí statisíce. Kde ho v Česku můžete vidět?

nejdrazsi kolo sveta

Nový model italské značky Colnago s číslem C64 byl představen světu letos v únoru. Kolo, jehož vývoj trval značce mající mezi cyklisty jméno asi jako Rolls Royce mezi milovníky aut, zhruba dva roky, má nejen superschopnosti, ale i cenu. V Česku ho pořídíte za přibližně 360 000 korun, což je cena srovnatelná s novým autem střední třídy, ve světě cyklistiky se ale bezesporu jedná o třídu luxusní. Vyrábí se ručně, lakuje se ručně.

V čem je tak jedinečné?

Pokud začneme u trubek a spojek, použili vývojáři nejušlechtilejší karbon. Ten najdete také ve spojkách na rámu a vidlici, to vše doplňují aerodynamická sedlovka s integrovanou objímkou, brzdný systém direct-mount nebo sedlová trubka v provedení monocoque. Kromě toho, že je tento stroj lehký, slibuje také výraznou odolnost a nepostradatelnou stabilitu. Tohle prostě není klasické horské nebo jízdní kolo!

Vývojáři mysleli na všechno

Systém přední brzdy, jehož oporou je karbonová vidlice, je uchycen držáky se dvěma klouby, čímž by měl být pevnější a také účinnější. Opět jeho vývojáři mysleli také na aerodynamičnost této komponenty. A to i v případě konstrukce sedlovky, která využívá kovanou duralovou hlavu v kombinaci s užší sedlovou trubkou, která je vyrobena z jednoho kusu. Sedlovka má seříznutou zadní část.

Je to jízda!

Pevnosti rámu pomáhají také asymetrické vzpěry zadní stavby vidlice, kdy je ona rozšířená na straně řazení, ale i vlevo, průměr trubek je větší a tím pádem má rám větší pevnost, ale je lehčí. Vývojáři také nezapomněli na komfort při jízdě. Proto je tělo konstruováno tak, aby absorbovalo maximum vibrací při jízdě.

Kde kolo můžete vidět na vlastní oči?

Pokud patříte mezi cyklistické fajnšmekry a chcete se s touto technickou lahůdkou setkat osobně, šanci máte již začátkem dubna na veletrhu FOR BIKES. Koná se od 6. do 8. dubna v areálu PVA EXPO PRAHA. My tam samozřejmě budeme také. K vidění budou nejen novinky v oblasti cyklistiky, ale také mnoho zajímavých akcí, závodů, workshopů i setkání s osobnostmi nejen ze světa cyklistiky. Už se těšíme!

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cyklistika je nejoblíbenější sport v ČR! Porazila i fotbal!

Příprava kola na jaro. Na co byste neměli rozhodně zapomenout?