Klidně pijte vodu z kohoutku. Je kvalitnější i než kojenecké vody. Ve kterých městech je voda nejlepší?

Také domů taháte balenou vodu v domnění, že je méně závadná než ta vaše doma z kohoutku? Omyl! Nezávislé testy prokázaly, že kohoutková voda z Čech je kvalitnější dokonce než kojenecká voda. Nevěříte?

voda z kohoutku

Ohromující výsledky testu

Už je to tak. Pít můžete klidně vodu z kohoutku. Jak to? Jan Tuna v pořadu A DOST!  nedávno podrobil balené vody nezávislým testům. Ve spolupráci se špičkovými laboratořemi se provedly testy testy kohoutkové vody po celé republice. A výsledky jsou ohromující. Např. kohoutková voda z Mladé Boleslavi totiž splňuje veškeré limity pro kojeneckou vodu. Z hlediska mikrobiologie dokonce dopadla kohoutková voda nesrovnatelně lépe než voda balená. Ale dobře to dopadlo i jinde.

Žádné nebezpečné bakterie

Pracovníci Aquatestu, kteří test prováděli, odebírali vodu na patnácti veřejně přístupných místech. Ve dvanácti krajských městech, na dvou místech hlavního města Prahy a v Mladé Boleslavi. Ani v jednom z měst neobsahovala na rozdíl od některých balených a v barelech prodávaných vod nebezpečné bakterie.

Nejlépe jsou na tom v Mladé Boleslavi nebo v Karlových Varech

Absolutním vítězem se stala kohoutková voda z Mladé Boleslavi, která ve všech aspektech (mikrobiologie, chlor, dusičnany a dusitany, pesticidy, atd.) splňuje limity pro kojeneckou vodu. Ve výsledcích předčí i většinu testovaných balených vod. A to dokonce i některé, které jsou označované jako kojenecké. Hned za ní následuje kohoutková voda z Karlových Varů, která také splňuje naprostou většinu limitů stanovených pro vodu kojeneckou. V ní jsou ale oproti mladoboleslavské látky vznikající při chloraci (pětkrát nižší množství než je povolený limit).

Radovat se mohou i v Liberci nebo v Plzni

Kojenecká voda by chlorována být neměla. Velmi dobře dopadla i voda z Liberce a z Plzně. Kohoutková voda je tedy na testovaných místech v České republice velmi dobrou volbou pro pitný režim.

Odebraná kohoutková voda zároveň nikde neobsahovala vyšší hodnoty chloru, ani vedlejších produktů chlorace, například chloroformu. Z hlediska obsahu dusičnanů a dusitanů dopadla úplně nejlépe kohoutková voda ve Zlíně. Ve čtyřech krajských městech kohoutková voda neobsahuje naprosto žádné pesticidy, ani jejich metabolity, které přitom nezávislé testy objevily ve všech testovaných balených kojeneckých vodách.

Žádný radon!

Naprostá většina testované vody z kohoutku v sobě neměla žádné zbytky zjišťovaných léčiv. Ani v jednom městě pak neobsahovala téměř žádný  nebezpečný radon, resp. jen zanedbatelné množství. „Pokud má někdy natočená voda mléčnou barvu, není to chlor, ale vzduch, který během chvíle vyprchá a voda je pak průzračná. Nejde tedy o nic škodlivého,“ dodává Jan Tuna, moderátor pořadu.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Býváte častěji nemocní? Ubývá vám testosteron! Proč se to děje a co s tím dělat?

Proč muž neuklízí? Protože to škodí zdraví! Tady je důkaz