Proč muž neuklízí? Protože to škodí zdraví! Tady je důkaz

Ten, kdo je na uklízení závislý, trpí kompulzivní poruchou. Ten, kdo ho přehnaně neřeší, se jmenuje muž… On totiž ví, že nejen jemu samotnému, ale i domácnosti něco takového nedělá dobře. Nevěříte?

S domácími pracemi a úklidem je to vždycky nějak blbě. Poslouchat ty kecy o tom, že vy máte přidat, zatímco ona ubrat, patří k takovému partnerskému folkloru. Zvlášť když jsou na světě podobné výzkumy, jako třeba ten, který udělala Jana Chaloupková ze Sociologického ústavu AV ČR už v roce 2005…

Domácí (ne)spravedlnost?

Právě ona uveřejnila, že ženy v české domácnosti stráví výkonem domácích prací každý týden dvakrát více času než muži. A přidala i další perlu… V rodinách, kde se ženy nevěnují úklidu a péči o domácnost na plný úvazek, chlap jenom sedí a čumí. Teda, takhle to neřekla, ale uvedla, že muži povinnosti žen nepřebírají. Bodejť by to taky dělali!

Proč chlap není posedlý čistotou?

Za A, s tradičním (stereotypním) rozdělením rolí v rodině: muž má vydělávat peníze a žena se má starat o domácnost a rodinu, souhlasí 60 % mužů a 48 % žen (výzkum Hany Maříkové taktéž ze Sociologického ústavu, rok 2000). Za B, chlap neuklízí, protože ví, že to škodí zdraví! Vám to ještě nikdo nikdy neřekl?

Každodenní úklid, respektive čisticí prostředky mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Aspoň tak to tvrdí výsledky britského výzkumu společnosti AeraMax. Prý až 81 % lidí trpí respiračními, dermatologickými potížemi či alergiemi, a to právě kvůli špatnému ovzduší v domácnosti. Výzkum díky sledování 55 domácností zároveň poodhalil, které „home práce“ jsou největším zabijákem. Tipnete si?

Sušení prádla

Vlhké prádlo se prostě musí někam pověsit. Ok, jenže tím byt obohatíte o 1,9 litru vlhkosti navíc. A ta zase napomáhá rozvoji různých bakterií, plísní a hub. No, trochu kontraproduktivní činnost…

Používání chemických čističů

Plastové tuby a nádoby nacpané chemikáliemi na to a ono? Klasika. Jenže ona tolik účinná chemie uvolňuje do ovzduší něco, co určitě dýchat nechcete ani vy, ani nikdo jiný. Pokud se s těmito mazlíky ve flaškách setkáváte dlouhodobě, zaděláváte si na náchylnost k nachlazení, chřipkám, ale i dýchacím potížím. Nekupte to!

Luxování

Jako jo, je fajn mít doma čisto. Zvlášť ty koberce, na které ledacos upadne, se prostě jednou za čas musí uklidit. Ale ouha. Luxováním se těch breberek v nich tak úplně nezbavíte. Dostanou se do vzduchu a vyloženě lákají k astmatu nebo alergiím. Radši se toho koberce ani nedotýkejte! Nebo ho rovnou vyhoďte z okna…

Vaření

Kuchtí ta vaše na plynu? Plynové hořáky se rády starají o to, aby vnitřní koncentrace oxidu dusičného (to je ten, co dráždí sliznice) byla vyšší. Výzkumníci dokonce uvádí, že se jedná o nárůst 25-33 % v létě, 35-39 % v zimě. No paráda! Už ani to žraso si člověk nemůže bez obav uvařit..

Osvěžování vzduchu

Vonné tyčinky, svíčky, spreje tlumící cigaretový kouř nebo odér po velké potřebě… Spotřeba všech těchto „vonidel“ podle autorů studie stoupá, jenže podle jejich zjištění to taky není nic zdraví nezávadného. A dokonce prý látky obsažené v těchto výrobcích mohou způsobovat deprese. Tak už víte, proč vám je domácí bordel tak nějak jedno?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kdo chce být kanec, musí brát steroidů ranec! Pravda o tom, proč kulturisti častěji souloží

Muži prý touží po vyznáních lásky. Pravidelně! Bože…vyměkli jsme snad?