Klasická hudba frčí! Co všechno se na nás aktuálně řítí?

Jak zpřístupnit vážnou hudbu mladé generaci? Jak ji zatraktivnit a zdůraznit její kulturní význam? Odpovědi na tyto otázky úspěšně našlo několik projektů, které klasiku pojímají originálně, ale přesto s úctou. Ať se jedná o Orchestr Berg, který se věnuje současné klasice již víc než patnáct let, nebo Red Bull Flying Bach, který nechává „trsat“ hiphopery na Johanna Sebastiana Bacha, setkávají se koncepty u veřejnosti s enormním zájmem. Seznamte se s několika projekty, které Praze servírují klasiku jinak – na zajímavých místech a v překvapivých kulturních spojeních.

Red Bull Flying Bach

Red Bull Flying Bach je projekt, který klasickou hudbu představuje ve spojení s moderním tancem, který na rozdíl od honosných koncertních síní pochází z ulice. Jde o bboying neboli breakdance. V roce 2010 vymyslel koncept tanečník Vartan Bassil z berlínské taneční skupiny Flying Steps s klavíristou Chistopherem Hagelem. Od té doby projeli čtyřnásobní mistři světa v breakdance více než 35 zemí a oslovili víc než 400 tisíc diváků. „Jsem pyšný, že mohu být součástí něčeho, co propojuje generace,” říká o show pětatřicetiletý tanečník Benny Kimoto s tím, že za nimi po představení často chodí prarodiče a děkuji za hezkou příležitost, seznámit vnoučata s klasikou. Původně 3 plánovaná vystoupení v Praze se na začátku září vyprodala a pořadatelé se tak rozhodli přidat ještě jedno. Nově je tak možné koupit lístky na 23. září v 17:00 do pražského Hudebního divadla Karlín, 1. října pak do Ostravy.

Orchestr Berg

Orchestr Berg funguje na české scéně už deset let a profiluje se jako průkopník současné české klasické hudby. Podle ředitelky Orchestru Berg Evy Kesslové je nová tvorba vnímána často jako náročná. „Přitom je ale skvělá, odvážná a může lidi obohatit a nakopnout. Bez Orchestru Berg by se k ní třeba ani nedostali,“ dodává. Těleso hudbu kombinuje i s tancem, divadlem, filmem nebo výtvarným uměním. Představení vždy uzpůsobuje také prostorům, ve kterých se odehrává: „Každé vystoupení je vlastně site-specific projekt v netradičním prostředí,“ říká Eva Kesslová s tím, že stejně jako Red Bull Flying Bach sbírá Ochestr Berg nadšení skrz všechny generace. Dokazuje to i nedávno vyprodané představení v prostoru Jatka78 nebo chystaná premiéra němých filmů CINEGOGA – The Second Sex od ženských autorek, které budou uvedené s novou hudbou hranou naživo. To vše  9. a 10. října ve Španělské synagoze.

Klasika bez kvádra v Cross Club

Pro ty, kteří se necítí dobře v klasických uhlazených koncertních sálech, ve společnosti lidí ve večerních robách, vznikl projekt v Cross Clubu. Pravidelně se zde koná akce zvaná Klasika bez kvádra. Účelem těchto večerních vystoupení, je zpřístupnit vážnou hudbu lidem, kteří běžně na koncert hudby tohoto charakteru nezavítají. V létě koncerty probíhaly před klubem pod širým nebem. V chladnějších měsících se představení přesunou dovnitř, přímo do undergroundového klubu, který je známý svým industriálním, recyklovaným interiérem. Nejbližší koncert se chystá na 30. října, další pak 27. listopadu.  K poslechu vždy hraje kvarteto Pražského filmového orchestru, které předvede několik filmových pecek v kombinaci s klasickými kousky. Oblibu konceptu dokazuje i jeho návštěvnost: „Na srpnové představení dorazilo už přes 200 diváků,” vzpomíná majitel klub Tomáš Zdeněk.

Tak co, přidáte se?

Autor: red