Z dětství diktátora Kim Čong Una: Kam chodil do školy a proč byl vybrán k moci před svým starším bratrem

Jak bývá zvykem, na svět přišel pod dvojitou duhou a ptáci oslavovali jeho narození. Normálka. Začneme proto netradičně, tunelováním básničky Jaromíra Nohavici: „Když byl Kim ještě mladý, nevěděl si s ničím rady. Chlastal pivo, jedl ovar; byl duševní polotovar…“ A teď vážně, jak moc se zažitým konvencím vymykalo dětství momentálně nejslavnějšího žijícího diktátora?

Diktátor Kim Čong Un ze Severní Koreje

Ještě než si začal přezdívat Věčný květ vřelé lásky a Mistr počítačů, jež okouzlil svět (což jsou mimochodem jen dva z jeho 1200 oficiálních šílených a severokorejskou vládou schválených titulů), vedl Kim Čong-un nadmíru ne-severokorejský život. Dnes šestatřicetiletý cvalík (ano, je to ročník 1984) si totiž prošel vzděláním v Evropě. A ne v žádné komunistické klícce, ale ve vyloženě luxusní soukromé škole pro mládež ve Švýcarsku. Do Liebefeld Steinhölzli, nedaleko Könizu, nastoupil nejpozději v roce 1993. A je pravděpodobné, že se s evropským prostředím a školským systémem sžíval už o dvě léta dříve.

Vítejte ve švýcarských Bradavicích

Pochopitelně, že se do švýcarské školy nezapsal pod tatínkovým jménem. Oficiálně byl veden jako syn jednoho ze severokorejských velvyslanců ambasády v Bernu. Seems legit. Říkal si tehdy Pak Un. A když pomineme množství goril, které ho vozily z a do školy, působil na své okolí naprosto přirozeným dojmem. Žádné: „Setnout hlavu!“ když mu někdo náhodou neporadil u tabule. Tak ona Liebefeld Steinhölzli je škola v ledasčem podobnou spíše Bradavicím z Harryho Pottera. Jen místo kouzelníků tu studují děti vyvolených a bohatých, běžní mudlové se sem nedostanou.

Říkejte mi třeba Un. Pak Un.

Za 7 let studia si tu Pak Un udělal spoustu kamarádů. I když působil zakřiknutým dojmem, dělal prý vážně povedené vtípky. A patřil k vynikajícím hráčům zdejšího basketbalového týmu. Jen nerad prohrával, ale na tom, aby vítězil, uměl sám zapracovat. Drobnou kuriozitkou je, že velmi dobře vycházel i se studenty ze zemí, které v Severní Koreji patří mezi ty nejzavilejší nepřátele jejich demokraticky-lidového zřízení. Zrovna jedničkář to nebyl, protože dost zápasil s němčinou. Zvlášť s psaným textem zápolil.

Jinak to byl ale pohodář. Veselý korejský medvídek, tehdy ještě netěstovité tělesné konstituce. Tragický zážitek ze školních let? Zaseknuté dveře toalety, ze které se nemohl dostat. Byl z toho tenkrát velký poprask, možná totiž trpěl klaustrofobií.

Vážně mi chcete dát růžičkovou kapustu?

Jak rozdílná jsou jeho studentská léta od dosavadního běžného života synáčka diktátora, vyznívá v širším srovnání. Řídili jste někdy něco z dílen Lamborghini? Kim Čong-un se uměl narodit, a tak tuhle možnost měl. Tak, jako jiní sbírají v dětství modely autíček, on dostával k narozeninám opravdové vozy. A mohl v nich i jezdit, už od svých sedmi let. Chtělo to jen trochu poupravit sezení a pedály, ale na tom technická divize pohotově zapracovala. Kim byl také zvyklý od svých jedenácti let nosit zbraň. Přesněji, americký Colt. 45. Prý patřil americkému plukovníkovi. A na rozdíl od svého staršího bratra, Kim Čong-nama, ji neváhal použít. Třeba když se mu něco nelíbilo. Servírovat brokolici a růžičkovou kapustu bychom mu asi nechtěli.

Paranoia a závist z něj udělala vůdce

Tím se vlastně dostáváme k tomu, proč nakonec nebyl na post nástupce ustanoven logicky prvorozený Čong-nam. Byl prý až moc vyrovnaný, smířený a progresivní. Spíš jako synáček miliardářů, který rád cestuje a užívá si dobrodružství. Kim Čong-un byl o poznání dravější, rád si hrál na vojáky, manipuloval lidmi a zastrašoval své okolí. V podstatě se z jeho mindráku druhořadého a druhorozeného syna stala zásadní výhoda pro zachování diktátorské dynastie.

Nakonec, rozsudek smrti svého staršího bratra podepsal už v roce 2012, aby nebylo v budoucnu pochyb o tom, který Kim tu vládne. Kim Čong-un sdílel už od útlého dětství se svým otcem řadu rysů. Třeba oblibu ve vojenských uniformách, které mu byly šity na míru od pěti let věku. A ve vojenských přehlídkách, kde se mohl v uniformě předvést. Když si takhle projdete minulost stávajícího severokorejského lídra Kim Čong-una, máte rázem ve spoustě věcí jasno. Je tam všechno: obliba ve sporťácích, vojenské přehlídky, nadšení z košíkové a Dennise Rodmana.

Kam i král musí pěšky…

Včetně hodně zvláštního prohlášení severokorejské státní agentury o tom, že nejvyšší vůdci (Kim Čong-il a Kim Il-sung) nikdy neprováděli defekaci. Tedy, že nikdy nevyměšovali, a nepoužili záchodu. Něco tak nízkého a špinavého tito polobohové přece nedělali. Pravdou je, že všude tam, kam cestuje Kim Čong-un, jede s ním i jeho speciální mobilní toaleta. Bezpečná, neprůstřelná, stoprocentně otevíratelná zevnitř. Proč asi?

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Severní Korea: cenzura každého slova, uctivý postoj před sochami diktátorů a další střípky ze socialistického ráje

Potomci nechvalně proslulých diktátorů. Jak se žije dětem, které provázejí životem hříchy jejich otců

Návod nejen pro diktátory: Jak zmanipulovat výsledky voleb? Svět je plný prokazatelných příkladů!