Když vám osud sešle digitální citróny, namíchejte si virtuální citronádu!

Určitě jste si už všimli záliby lidí v publikování fotografií jídla a pití. Tento trend zaznamenali také vědci z Národní univerzity Singapuru, a konkrétně u pití si položili otázku: „Co kdyby bylo možno kromě obrázků sdílet také chuť?“ Pak se dali do práce.

Princip je takový, že systém senzorů a elektrod dokáže zajistit digitální přenos chuti i zabarvení citronády do upravené sklenice s obyčejnou vodou. Ta je pak (téměř) k nerozeznání od skutečné citronové limonády. Lidé by si tak mohli „dávat ochutnat“, ačkoli se nacházejí na opačných koncích světa.

Čáry? Technologie!

Jak přesně vědci postupovali? Nejprve za pomoci RGB senzoru zjistili barvu čerstvé citronády, poté použili pH senzor k odhalení její úrovně kyselosti. Získané údaje pak prostřednictvím Internetu odeslali kolegům s připravenou speciální sklenicí čisté vody. Elektroda, umístěná na okraji sklenice, jemnými elektrickými pulzy stimuluje chuťové pohárky a zajišťuje replikaci kyselosti, o patřičné zabarvení vody se pak stará nasvícení pomocí LED.

Odborníky zajímala míra autenticity jejich virtuální citronády. Proto si pozvali 13 dobrovolníků, kterým dali ochutnat jak skutečnou, tak virtuální citronovou limonádu, a to ve třech barevných odstínech – žluté, zelené a bílé. Přitom samozřejmě neprozradili, které verze jsou skutečné a které virtuální. Obecně lidé hlásili vyšší kyselost u skutečných citronád, výjimkou byla jen bílá barevná verze -snad kvůli výraznějšímu osvětlení LED.

Stále je co zlepšovat – chce to i vůni

Současný systém však není ani zdaleka dokonalý. Omezuje se jen na citronádu a zatím nedokáže přenášet a simulovat kompletní chuťový profil drinku. K dokonalosti chybí především stimulace čichového ústrojí. I to je však zahrnuto v budoucích plánech vědeckého týmu. Již nyní se údajně pracuje na plnohodnotném virtuálním koktejlu, který bude nabízet autentické zabarvení, chuť i vůni. V budoucnu si tak budeme moci stáhnout profil libovolného pití a sdílet jej třeba prostřednictvím Facebooku.

Výhoda? Možnost užívat si slazených drinků, aniž byste do sebe dostali jedinou kalorii navíc nebo si cukrem kazili zuby!

Dali byste si virtuální drink nebo zůstanete věrni skutečnému pití?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Možné následky pití sladkých nápojů

Zdravé šťávičky pro vaše pacholky