Když propotíte druhé tričko, myslete i na doplnění vápníku

okud pravidelně dřete v posilovně, na kruhovém tréninku nebo na trailu, určitě se vyplatí myslet na to, jak doplníte chybějící minerály, zejména vápník. Během sportovního výkonu totiž můžete přijít až o 400 mg vápníku, skoro polovinu doporučené denní dávky, to není dobrá zpráva pro vašeho kosti. Kromě tradičních zdrojů vápníku, jako jsou mléčné výrobky, luštěniny a listová zelenina, můžete sáhnout třeba i po minerální vodě s obsahem vápníku Kláštorná Kalcia.

trail

Vápník je spolu s dostatkem pohybu důležitý pro udržení normálního stavu kostí. „Pohybem netrénujeme jenom svaly, ale posilujeme i kosti, což je do určité míry opomíjená věc,“ upozorňuje MUDr. Tomáš Větrovský z FTVS UK. „Nedostatek pohybu proto vede k častějším problémům s kostmi, například starší lidé s nedostatkem pohybu jsou náchylnější k frakturám krčku stehenní kosti. Pro příznivý efekt pohybu je ovšem třeba, aby při něm kost byla namáhána, jako například při chůzi, tanci, běhu, nebo silovém tréninku.“ Takže je skvělé, že sportujete, ale je potřeba u toho nezapomenout na pravidelné doplňování minerálů, zejména vápníku.

klastorna

Přirozenou cestou, jak doplnit po sportu nebo těžké práci ztracené minerály a podpořit pravidelný pitný režim, je minerální voda s obsahem vápníku, například Kláštorná Kalcia. MUDr. Václava Kunová ze Společnosti pro výživu radí, že přijímat vápník je důležité během celého dne, ve kterém vás čeká náročná fyzická aktivita: „Vstřebávání vápníku snižuje konzumace velkého množství alkoholu, kouření a velmi těžká fyzické práce nebo sport. Při fyzickém výkonu by tedy měl daný člověk hlídat příjem vápníku o něco více a také dodržovat zdravý životní styl a přijímat různorodou a vyváženou stravu.“

pet

Češi na tom s vápníkem nejsou zrovna dobře, 48 % dospělé populace trpí jeho akutním nedostatkem. Prokázaly to tuzemské výzkumy Společnosti pro výživu, která od roku 2007 provedla celkem pět nutričních studií na 5000 jídelníčků dětí i dospělých. „Doporučená denní dávka je u dospělých 1000 mg, což se podle výsledků studie téměř polovině dospělých nepodařilo splnit,“ říká MUDr. Kunová.

Nová minerální voda Kláštorná Kalcia pochází z jednoho z nejkvalitnějších pramenů na Slovensku v Kláštoře pod Znievom, kde vyvěrá z hloubky 231 metrů. Její celková mineralizace je 1 840 mg/l a obsah vápníku 287 mg/l. Unikátní lahev s nápaditým designem je ekologicky šetrná, je vyrobená ze 100 % rPET.