Lék proti koronaviru: Nevěřte všemu, co vám šarlatáni nakukají

Milovníci bazénové chemie, léčivých krystalů a alternativní medicíny, pozor! Tady je aktuální seznam falešných receptů a zaručeně nefungujících postupů, kterými šarlatáni po celém světě bojují za svůj byznys a proti koronaviru. Sdílejte, než to smažou! Anebo než se někdo otráví či poleptá.

Lék

Lék proti koronaviru? Křoupání „přírodních antibiotik“ (česneku a cibule) vám proti virům bude platné jako mrtvému spacák. Mezi virem a bakterií je totiž pár podstatných rozdílů. Třeba, že antibiotika na ně (a tedy ani na koronavirus) nezabírají.

Výhodou je, že pokud budete mít odér přezrálého česnekového dresinku, nebudou se kolem vás tlačit lidi. Což není k zahození. Pálivé papričky? Efekt je nulový, pokud pomineme to peklo na toaletě. A durman? Kromě toxických halušek a barevných snů, žádný pozitivní efekt.

Přírodní inspirace pro moderní podvodníky

Ne, nefungují ani bylinky z babiččiny zahrádky. Viru je egál, kolik jste do sebe vpravili máty a šťovíku. Vašim ledvinám to mimochodem zase tak jedno není. Zázvor? Suprová věc v prevenci nachlazení anebo na pocení. Jinak si jej můžete dopřávat po kilech, na covid-19 to nemá vliv.

Exotika? Kořeny ženšenu, šňupaná kurkuma, zederach indický? Efekt je čistá nula, bez ohledu, kolik vás ta legrace zakoupená on-line bude stát. Ezoterici jsou totiž taky v krizi, a sypat lidem koření za cenu zázračných léků je zatraceně ziskové.

Většinu takových fejkových receptů, ze kterých to voní kari-kořením, vymysleli docela nedávno v Indii. A nedivme se jim. Mají miliardu lidí nahloučených ve městech, žádnou funkční karanténu a žádný lék. Chtějí něčemu věřit, protože musí.

V Číně na tom nejsou o moc líp. Jejich tisíciletá tradiční lidová medicína, kterou v největší míře zkonstruovali jejich bosí lékaři teprve během kulturní revoluce před padesáti lety, funguje podobně. Shuanghuanglian, směs čínských bylin, je těžký podraz. Obohacený o rtuť, olovo a arzén. Takže vás zabije. Ale nebudou reklamace, jen tisíce děkovných dopisů.

Nasypejte se vitamíny, nejezte maso

I kdybyste si nakrásně vytírali s pandí kožešinou podpaží a ucumlávali u toho nosorožčí roh, nezabere to. A jen tak mezi námi, rohy nosorožců jsou tvořeny keratinem. Stejně jako naše nehty.

Proti pandemii vám nepomohou ani citrusové plody, citronová tráva nebo pilulkový celaskon. Céčko, populární vitamin, tu nehraje žádnou roli. Mimochodem, věděli jste, že když vymačkáte citron do vařícího čaje, připravíte se o většinu účinné látky kyseliny L-askorbové? Vitamín C se totiž rozkládá oxidací a to rychleji při větší teplotě. Zůstane jen kysele-kekelovitá chuť. Na zdraví.

Vegetariáni a vegani jsou za vodou. Pochopitelně. A papež je ještěří iluminát kontrolující Zemi z duté planety. Jediné, co za hashtagem #NoMeat_NoCoronaVirus stojí, je hodně teoretický předpoklad. A to, že zabijáci řepy a vrazi salátů se cíleně vyhýbají tržnicím, na kterých se prodává maso.

Máme se vůbec obtěžovat s fakty? Zkusíme namátkou: Indie (30%), Vietnam (10%), Švédsko (10%), Čína (5%). Procenta v závorkách udávají podíl vegetariánů v populaci konkrétních zemích. A tak už nějak tušíte, že zrovna tady s covidem-19 za vodou nejsou.

Covid je zoonóza, přeskočila ze zvířat na lidi. A dál už se šíří mezi lidmi. Takže byste za kamarády potřebovali jen vegany. A vegani? Ti tolik kamarádů nemají. Proč asi?

Velké návraty starých receptů

Pandemie přinesla novou renesanci MMS. Tedy kloktání naředěné bazénové chemie a detoxů s pomocí domácích desinfekčních přípravků. Nemáte sypaný chlór ani přípravek na řasy v akváriu? Tak aspoň pojídejte zubní pastu po kilech! Recepty alá Babica jsou dnes prostě v trendu.

Drhněte se červeným mýdlem, než vám slezou nehty. Alkohol pod kůží z vás také viry nevyžene, to už vyzkoušeli v Rusku. Jinak jsou pochopitelně trendy poplatné geografii. V Asii sází na svařený betel, v L. A. zase sází na odvar z gramu koksu. Obojí jsou dost promrhané peníze.

Kucí z Blízkého východu taky nezklamali. Experimentují tu s velbloudí močí. Stačí jí prý párkrát procirkulovat nosní dutinou, ale můžete ji i pít. Podivná není volba živočicha pro odběr moči (kozy jsou tu spíš partnerky osamělých pasáčků, takže ne), ale fakt, že močová kůra už dříve nefungovala ani na SARS a MERS.

Třeba to do třetice vyjde, když to doporučují mudrci. A zase ti Indové! Tady se doporučují inhalace moči kraví. Jsou pro hindy posvátné, takže hop-hej.

Lék proti koronaviru? Ten už máme dávno

Že se pořád čeká na lék proti koronaviru? Tak to čtete nesprávné, málo propagandou prosycené anebo nedostatečně konspiracemi zahuštěné weby. Lék už je totiž na světě. Přišli s ním už lékaři v Íránu, Iráku, na Filipínách. To, že tyhle „objevy“ shodila oficiální medicína, je jen dokladem spiknutí.

Korunu tomu samozřejmě nasadil Donald Trump, který ujížděl na šlehách chloroquinu. Léku proti malárii (který při nadužívání způsobuje deprese a paranoiu). Nejde jen o to, že by jeho nápad byl nejhloupější ze série, ale spíš, že přišel čtenářům tohohle twitterového démona inspirativní. A taky, jen tak mezi námi, ten člověk má klíče od jaderného arzenálu.

To není jako autonehoda poté, co inhalujete laló, tedy v Brazílii populární hadříky s chloroformem. Které, jak už asi tušíte, proti covidu také nezabírají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zamyšlení: Opatření proti koronaviru mohou napáchat více škody než užitku. Existuje vůbec nějaké řešení současné situace?

Tragická doba koronavirová. Jsou obavy na místě? Jak překonat současnou tíživou situaci