Kdo je odolnější šéf? Chlap nebo ženská?

Vedoucí pozice. Když má člověk štěstí, jsou i o penězích. Nebo jen o nervech. Právě to druhé je trochu diskutabilní. Stres není pro každého! Kdo ho snáší hůř? Muži nebo ženy? Kdo s funkcí trpí ve svém kanclu jako zvíře?

Kdo je odolnější šéf. Chlap nebo ženská?

Nedávno jeden z mých kamarádů přišel s úžasnou novinkou. Jeho žena povýšila. Dostala nové služební auto, vyšší plat a pravomoci, o jaké se jí do té doby ani nesnilo. Kamarád si od toho slibuje vyšší životní standard. Tak jen aby mu to vydrželo a nezačal rýt hubou v zemi z důvodu, že s tou jeho není k vydržení! Proč?

Menses je nepřítel. Ale funkce taky!

Podle sociologických odhadů asi 40 procent žen zastává v České republice nějakou z řídící nebo vedoucí funkce. Převážně se jedná o obory sociálních služeb nebo školství. Je tohle číslo nízké nebo vysoké?

Podle americké studie to vypadá, že zmíněná data působí trochu nebezpečně, a to z jednoho vážného důvodu. Ženy by se na vedoucí místa neměly cpát, protože stres snáší hůř než muži! (Kdo zastává názor, že ženská patří k plotně, nejspíš jásá.)

Lepší šéf versus lepší šéfka

Výzkum, který uveřejnil odborný časopis Journal of Health and Social Behavior, se opírá o výpovědi 1 500 žen a 1 300 mužů středního věku. Všichni respondenti byli pozorováni 11 let, a to za účelem zjištění souvislosti mezi prací a výskytem depresí.

Ukázalo se, že ženy, které zastávaly nějakou z vyšších pracovních pozic, k depresím inklinovaly, což je prý podle vědců normální, protože ženy obecně víc řeší a podléhají emocím. Proto je to s nimi těžké i v normálním životě, natožpak v zaměstnání!

Kdo se hroutí jako první?

Hlavní autorka studie doktorka Tetyana Pudrovska se nechala slyšet, že muži, jakmile dostanou funkci, vykazují o 10 procent nižší riziko deprese, než když se autoritativně chovají ženy. Ty ve vedoucích pozicích špatně snášejí stres a zvyšují si šance na pracovní pomátnutí o 9 procent.

„Je až zarážející, že ženy s funkcí jsou oproti těm ostatním zvýhodněny, co se jedná vyššího vzdělání či vyšší úrovně spokojenosti s prací. Všechno se zdá být v pořádku. Až na to horší duševní zdraví,“ uvedla odbornice pro výše zmíněný časopis. Krásně tak shrnula to, co my chlapi už dávno víme. I když se ženská cpe všude, neznamená to, že uspěje. Kor když řeší všechno okolo, jenom ne svoji práci.

Rozptylování, nebo sladká empatie?

„Roky výzkumu naznačují, že vysoko postavené ženy řeší mezilidské vztah, napětí kolektivu, negativní sociální interakce, předsudky, odpor podřízených a kolikrát i nadřízených. Jsou vnímány jako slabší, ale většinou k tomu přispívá právě chronický stres,“ dodala Pudrovska s tím, že muži v pozici autority jsou společností přijímáni jako normativní a legitimní, což zvyšuje efektivitu práce.

Jako čekal snad někdo něco jiného? Penis ještě pořád patří na hrad. A dokud nevymřeme, tak se z něj nehneme!

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 zákoutí ženského nitra, kam chlap nemůže

Co chlap nezvládne tak, jako ženská