E-cigarety. Víc škody než užitku? Pravda šokuje!

Kouříte elektronicky, protože se tvrdí, že je to zdravější? Nevěřte tomu! Nejnovější studie hovoří o opaku! Dlouhodobé používání e-cigaret způsobuje rakovinu úplně stejně jako klasické kuřivo!

E-cigarety. Pravda šokuje!

Zahodit cigáro a už se k němu nikdy nevrátit? Tak to je zatraceně těžký. Mimochodem, nedávno jsme o tom psali. Ten největší absťák trvá sedm dní a během nich člověk nemá radost z ničeho, co ho normálně uspokojovalo. Prostě bída. Jak zmírnit svoje trápení?

Někteří tvrdí, že přechod na e-cigaretu je zachránil. Věř a víra tvá tě uzdraví, říká se. Ale jinak je to šlápnutí z bláta do louže! Jak to?

Radost nejspíš byla předčasná

Výzkumníci z amerického Oregonu našli v e-cigaretách skrytou formu formaldehydu a prokázali, že tyhle cigárové náhražky způsobují rakovinu úplně stejně jako obyčejné tabákové palivo.

Dokonce vydali prohlášení, že e-cigarety obsahují až 15 krát víc rakovinotvorných látek! I když by na tom bylo jen trochu pravdy, tak jak to, že došlo k tak výraznému obratu? Vždyť ještě donedávna se tvrdilo, že e-cigarety patří mezi zdravější alternativu kouření, která, v rozumné míře, nemůže ublížit! Inu, je to asi takhle…

Palič jako palič

James F. Pankow, spoluautor studie, pro NBC News prohlásil, že kámen úrazu je ukrytý v teplotě. Totiž, starší modely e-cigaret se nezahřívaly tolik, aby došlo k uvolňování toxických látek v důsledku spalování. To ale neplatí pro modely novější.

Většina z nich působí na větší úrovni tepla a právě to uvolňuje sloučeniny obsahující formaldehyd. Dlouhodobé kouření této vymoženosti tak prý není vhodné. Proto se oregonští odborníci logicky přiklánějí k tomu, že když přestat kouřit, tak se vším všudy! A rozhodně nejsou jediní. I další výzkumy, jako třeba ten z univerzity California v San Francisku, není příliš optimistický.

Elektro kuřák není eko

Tamní vědátoři hlásají, že s e-cigaretami je spojena mnohem menší šance na opuštění tradičních cigaret a nesouhlasí s obchodníky, kteří všem namlouvají, že pára vycházející z e-cigaret je pro okolí neškodná. Prý má negativní dopad na funkci plic těch, kdo stojí opodál.

Vědci, kteří pro tento účel analyzovali 84 výzkumních studií, se navíc nechali slyšet, že populární trend, kdy kuřák používá tradiční i elektronická zařízení, je tou nejhorší volbou, neboť může vytvořit větší zdravotní zátěž pro kuřáka a zvyšuje riziko vzniku onemocnění.

No, hoši, může mít člověk na světě aspoň nějakou radost? Ale jo, mrkněte do naší fotogalerie na pořádný kočky!

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cigárová odvykačka. Proč je těžké skončit?

Zvláštní příběhy o žvýkačkách